Suur osa tootjaid on jaganud pintslid ja rullid nelja kategooriasse kasutatavate värvide-lakkide järgi. Värvid ja lakid, mille järgi pintsleid lahterdatakse on:

- vee baasil lakid, läikivad veepõhised värvid
- puidukaitsevahendid, õlid, glasuurid
- lahustipõhised värvid ja lakid
- dispersioonvärvid (sh vesidispersioonvärvid, vesiemulsioonvärvid, lateksvärvid)

Pintsli valimise rusikareegel

Pintsli valimisel on kõige lihtsam lähtuda rusikareeglist — vesialuselistele värvidele sobib sünteetilise karvaga pintsel ja lahustipõhiste värvide jaoks naturaalse karvaga pintsel. Seda lihtsal põhjusel, et lahusti sulatab sünteetilist karva ja vesi muudab naturaalse karva koledaks, millega on edaspidine töötamine võimatu.

Lubjavärviga värvimiseks sobib suur ümar tugevate karvadega pintsel, mis võimaldab tihket lubjavärvi edukalt seinale kanda nii, et see katab täielikult krobelise pinna.

Pintsli laius sõltub sellest, milliseid kohti ruumis soovite värvida. Vali kitsam pintsel nurkade, liistude, aknaraamide, mööblidetailide värvimiseks ning laiem pintsel suuremate pindade tarbeks. Eraldi on saadaval spetsiaalsed pintslid ja rullid radiaatoritele ja nurkadele, toote peal on see siis tavaliselt ka öeldud. Radiaatorite värvimiseks mõeldud pintslitel on tavaliselt pikk vars ja pintsliosa kinnitatud nurga all, nii et sellega on hea pääseda radiaatorivõrede vahele.

Radiaatoripintsel

Sama kehtib ka värvirulli valides — kitsamad rullid täpsemat viimistlust vajavate kohtade jaoks, laiemad rullid seinte ja lagede värvimiseks. Lae või seina värvimisel on mõistagi soovitav kasutada ka pikendusvart. Seda ka siis, kui ulatud ise pinnani. Varre kasutamine teeb värvimise mugavaks ega väsita selga ja käsi.

Värvirulli valimise rusikareegel

Värvirulli valimisel võib lähtuda lihtsast põhimõttest — mida siledam pind, seda madalam karv. Madalama karvaga rulliga on soovitav peale kanda lakke ja mööblivärvi. Seina värvimiseks on soovitav valida keskmise pikkusega karvaga rull (kuni 11 mm). Lagede värvimiseks sobib hästi 11 mm pikkune või isegi pisut pikem karv. Pikema karvaga rulle tuleks kasutada ka hööveldamata, karedate ja krobeliste pindade värvimisel. Seda just seepärast, et selliste pindade värvimiseks kulub rohkesti värvi ning pikem karv võtab seda enda sisse rohkem. Samuti on pikema karvaga võimalik pääseda krobelise pinna poorsetesse kohtadesse ja katta kogu pind.

Värvimisel kasuta ka värvialust, see võimaldab võtta õige koguse värvi ja nii ei tilgu kõikjale. Värvides rulliga aitab värvialuse kasutamine värvil ühtlasemalt rullile jaotuda ja nii jääb see ka seinale ühtlasemalt. Värvialuse võib katta kilekotiga, mille saab lihtsasti koos värviga eemaldada ja värvialus jääb kenasti puhtaks.

Enne värvima asumist on vajalik, et loputad leige veega kergelt pintslid ja värvirullid üle. See eemaldab lahtised karvad ja udemed ning need ei jää koos värviga seinale. Kuivata pintslid ja rullid või lase neil kuivada ning seejärel võid asuda värvima. Lõpptulemus jääb puhas ja korrektne.

Kui oled värvimise lõpetanud, on oluline ka pintslid ja rullid puhastada, et neid saaks ka järgmisel korral kasutada. Vesialuselist värvi on lihtne pintslitelt ja rullidelt eemaldada sooja veega. Pese töövahendit või hoia jooksva vee all nii kaua, kuni vesi jääb puhtaks. Kui oled värvinud lahustipõhiste- või õlivärvidega, kasuta töövahendite puhastamiseks lahustit.

Allikad: espak.ee, varvikeskus.ee