Olenevalt külla tulevate sõprusastmest on täiesti normaalne teha ka ühiselt tööd ja paluda külalised enne saunaõhtut ja grilli suvila töödes endale veidi appi. On ju talgud, ehk vana komme ühiselt tööd teha, ka tänapäeval au sees. Ühisel tööde tegemisel osalemine annab võimaluse tegutseda koos sõpruskonna heaks, aitab olla aktiivne, laiendab sotsiaalset võrgustikku ning suurendab ühtlasi ka motivatsiooni enda poolelijäänud tööde ärategemiseks.

Üllatustalgud, kui kohale on tulnud valgete viigipükstega külalised seisavad suurte silmadega porise põllupeenra ees, ei lähe mitte. Viisakas on kindlasti tööde tegemistest ja selle laadist külalisi varakult teavitada, et nad teaksid vastavad riided ja mind set kaasa võtta.

Loetleme siinkohal mõned jõukohased tööd, mida külaskäigul ära teha:
1) "Rohelised" tööd - on selleks istutamine, rohimine, muru niitmine, teeperve trimmerdamine, heki pügamine, lehtede riisumine, marjade korjamine jne. Miks mitte ka üheskoos uus aed sisse õnnistada ja puude, põõsaste istutamisest sümboolne tegu teha, kus iga sõber saab enda istiku istutada ja selle edasist arengut igakord jälgida. (loe lisaks: Millal valida trimmer, millal rohulõikur või võsalõikur?)
Puude istutamine
2) Värvitööd - aia värvimine, terassi immutamine, akende värvimine ja tihendamine (vaata lisaks VIDEO: Peitsida või värvida?)
Aknaraami värvimine
3) Puutööd - selleks sobiks näiteks puude lõhkumine, riita ladumine, vana puu mahavõtmine, okste kokku korjamine või saagimine, õunapuude lõikekaavade peitsimine jne. (Vaata lisaks VIDEO: Ehita ise puu ümber nägus piire)
Puude lõhkumine
4) Kaevetööd - kraavi süvendamine, peenra loomine, tiigi rajamine (loe lisaks: Plaanid tiiki rajada? Vaata, millele pöörata tähelepanu toimiva tehisveekogu ehitamisel).
Peenra kaevamine
5) Kolimis-, ehitus- ja lammutustööd - selle alla käivad siiski väiksemad tööd, nagu uue mööbli kokku panemine, riiulite monteerimine, vana kapi lahti võtmine, kuurist aiamööbli välja tõstmine, kastide tõstmine jmt.
Mööbli montaaž

Pea silmas:

  • Kui majaomanikule võivad tunduda tööd rasked, siis tihti on just n.ö linnainimese jaoks, kel enda maatükk puudub, kergemad tööd võimalus käsi külge panna ja kontorist väljaspool just aktiivselt puhata.
  • Võimalike ebaõiglaste olukordade ja hilisemate õhtuste ütlemiste vältimiseks on soovitatav anda külalistele pigem vähem kui rohkem tööd ette: kahe peenra asemel üks väike, kilomeetripikkuse kuuseheki asemel osa sellest, esimese korruse akende värvimine ainult jne.
  • Tööde tegemiseks varu piisavalt vahendeid (labidad, pintslid, ämbrid, töökindad, hekikäärid vmt).
  • Varusta töötegijaid värske joogivee ja kehakinnitusega (supp, tervislikud näksid vmt). Kesamärjuke jäägu kindlasti õhtusse - seda nii turvalisuse kui ka asjaolu tõttu, et nii võivad plaanitud tööd põnevate vestluste käigus hoopiski tegemata jääda.
  • Tehtud tööde eest on kostita sõpru õhtusöögi, sauna, grilli- või lõkkeõhtuga, tehke üks vahava grupipilt ning ära unusta ütlemast aitäh!
Tore meeleolu sõprade seas