Usaldusväärsest ehitajast algab kõik. Enamiku inimeste jaoks ei käi mitte mõte majaehitusest või -remondist üle jõu, vaid see, kust leida hea ehitaja. Kadedaks tegevaid lugusid oma ihuehitajatest on vähe kuulda, rohkem ulatuvad kõrvu ikka probleemsete ehitajatega seotud juhtumised. Oma tulevasele või praegusele kodule ehitaja leidmine on siiski võimalik ja anname siinkohal nõu, kuidas alustada ja mida arvestada ehitaja valikul.

Ehitaja valikul tuleb eelnevalt aga endale selgeks teha, mis on sinu täpsed soovid. Mida täpsemalt oskad öelda, mida tahad, seda konkreetsemaks saad ehitajaga kohe minna.

Ehitaja sõbra või tuttava kaudu

Kui ehitaja on jõudnud sinuni sõbra soovitusel, siis on see kõige parem variant, sest nii on olemas soovitus kõige usaldusväärsemalt allikalt. Alati, kui otsid ehitajat, kuula kõigepealt oma sõpruskonnas maad. Hea oleks, kui sõprade kaudu tuleva ehitaja kohta on soovitusi rohkem kui ühelt sõbralt. Kui sinu ümbruskonnas on kerkinud sarnaseid maju, mida sa ise endale nüüd soovid, siis võid julgelt omanikule läheneda ja uurida maja ehitaja kohta. Tasub ka silmas pidada, et mida sarnasema projekti ehitaja kohta sa uurid, seda suurem on võimalus leida õige inimene, sest ehitaja, kes ehitas naabrile õue basseini ei pruugi sinu terrassilaienduse ehitamisel just kõige õigem valik olla. Samuti on võimalik uurida ka ehituspoest maad, ka sealsed töötajad tunnevad ehitajaid.

Kui oled sedakaudu ehitajani jõudnud, siis kindlasti uuri ka ehitajalt endalt, mida ta varem on teinud, ja võta tellijatega ise ühendust. Mida rohkem sa ehitaja eelmistest töödest ja taustast tead, seda muretum on tulevane koostöö temaga.

Ehitaja internetist

Internetist omale ehitajat otsides peab arvestama sellega, et ehitajaid on väga palju ja nende seast vaid netis leiduva info põhjal valiku tegemine pea võimatu ülesanne. Seepärast on mõistlik oma valikut täpsustada ning otsida märksõnade järgi. Kasulik on pöörduda ka teemasid koondavate portaalide poole, nii on lihtsam õigeni jõuda, näiteks www.ehitus.ee. Ka Facebookis tasub sel teemal maad kuulata, sest erinevaid gruppe lisandub sageli.

On muidugi võimalik leida iga töö jaoks ise tegija, vundamendiauku kaevavad nagunii ühed ja vundamenti valavad teised spetsialistid. Ent kõige parem on, kui leiad omale ehitaja, kes töödejuhataja kohustused sinult üle võtab ning tellib vajalikud tööd ja materjalid ise.

Ehitusfirmade kodulehed on hea infoallikas, sest enamasti on nad ka täpsustanud, milliste töödega nad tegelevad. Nende kohta võib ehitusfoorumitest infot juurde küsida, näiteks www.ehitusfoorum.com.

Ehitaja ehitushanke kaudu

Ehitushanke ülespanemine võib tuua sinuni erinevaid pakkumisi ka neilt ettevõttetelt, keda sa poleks iseseisvalt leidnudki, sest ehitusfirmad jälgivad hangete lehekülgi pidevalt. Üldjuhul on nii, et need, kes end ise pakuvad, on ka motiveeritud seda tööd tegema. Nende käest on samuti mõistlik küsida, mida nad on varem teinud ning võimalusel eelmiste tööde tellijatega ühendust võtta. Korralik ehitaja ei pelga sellise info jagamist. Hankeid saab üles panna http://ehitus.hange.ee/ lehele. Siin tuleb aga arvestada ka sellega, et head ehitajad on väga hõivatud ja seetõttu ei pruugi vastuseid sinu hankele tulla. Või kui tegemist on väga spetsiifilise tööga, millele pole palju spetsialiste võtta. Või kui sinu ülespandud hanke kirjeldus on väga üldsõnaline. Hanke kirjelduses tasub tellitav töö võimalikult täpselt ära kirjeldada, sest nii on ehitusfirmal võimalik sellele adekvaatselt ka reageerida.

Ehitaja kuulutuse kaudu

Ehitajad annavad endast tihtipeale märku ajalehtede reateadete ja kuulutuste veerus. Vahel on ka kaupluste kuulutuste tahvlitel selliseid pakkujaid näha. Nende kõigi puhul kehtib reegel, et need, kes ennast reklaamivad, on motiveeritud tegijaid ja nendega on mõistlik ühendust võtta, et oma soove lähemalt arutada.

Ükskõik kuidas õige ehitaja sinuni jõuab, tuleks muu hulgas ka selgeks teha, kas tal on aega ja inimesi sinu projektiga tegelemiseks. Küsida tasuks allhankijate nimekirja, et võiksid näha, mis töid ta kellele on planeerinud. Mida täpsemalt sa ette tead, mismoodi ehitaja oma tööd sinu tellimuse järgi planeerinud on, seda rohkem võid teda ka usaldada.

LOE LISAKS