Soojapuhurid

Soojapuhur on lisaküttevõimalustest soodsaim ning kütab ruumi kõige kiiremini soojaks. See on eriti efektiivne, kui on vaja kiirelt kütta üles väike ruum. Lisaks on soojapuhurit lihtne ühest ruumist teise tõsta ja suvilasse kaasa võtta. Soojapuhur kuivatab ka niisket õhku, mis on hea omadus, kui on vaja kütta ruumi, mis on pikalt kasutamata seisnud ja kuhu rõskus on sisse jõudnud pugeda. Samas võib õhu kuivatamine olla ka negatiivne omadus, sest liigkuiv õhk pole hingamisteedele hea ja võib nõrgestada immuunsüsteemi. Lisaks tekitab puhur pideva õhuvoolu ja rullib üles tolmu, seega ei sobi kõige paremini magamistuppa. Märgades ruumides ei tohi soojapuhurit kasutada, sest avatud küttekeha juurest pääseb niiskus kergesti seadme elektrisüsteemi, mis võib seetõttu läbi kärsata. Miinuspoolena tasub arvestada, et soojapuhur on suur elektrineelaja, seega ostes võib see tunduda soodsaima lahendusena, aga pikemal kasutamisel sellelt ökonoomsust eeldada pole põhjust.

Elektrikonvektorid

Elektrikonvektori kesta sees on avatud küttekeha ning üleval avaused, kust soe õhk välja tuleb. See kütab ruumi soojaks ning hoiab mugavalt stabiilselt temperatuuri. Kui konvektor paigaldada akna alla, saab tekitada soojakardina ning vältida seetõttu soojakadu, paraku pole suvilate aknad enamasti kuigi soojapidavad. Sarnaselt soojapuhurile konvektor kuivatab õhku, tekitab ruumis õhuvoolu ning seda ei tohi seda kasutada märjas ruumis, sest avatud küttekeha suurt niiskust ei kannata. Oluline on märkida, et konvektorit ei tohi kasutada ka pesu kuivatamiseks, kuigi selleks paljudel ahvatlus tekib.

Õliradiaatorid

Kõige turvalisem portatiivne seade on õliradiaator, sest sellel puudub lahtine küttekeha. See teeb radiaatori laste ja lemmikloomadega pere jaoks kõige kindlamaks valikuks. Lisaks on õliradiaatori küttepind suur ja õli salvestab soojusenergiat, mistõttu saavutab see kõige ühtlasema soojuse ja salvestatud soojusenergia hoiab ruumi pikalt soojana. Erinevalt eelnevatest seadmetest ei kuivata õliradiaator õhku ega tekita õhuvoolu, mistõttu sobib see ka magamistuppa. Õliradiaatori negatiivne omadus on pikk soojenemisperiood, tuba ei lähe kohe kiiresti mõnusalt soojaks. Hinna poolest on sama võimsusega elektrikonvektor ja õliradiaator sarnases klassis.

Kombineeritud lahendused ja alternatiivid

Ehituspoest leiab ka küttelahendusi, kus mitu eeltoodud valikut on omavahel kokku pandud. Näiteks leidub õliradiaatoreid, mille küljes on lisaks konvektor või soojapuhur. Selline seade kütab konvektori või puhuri abil ruumi kiiresti soojaks ning hoiab edasi stabiilset temperatuuri õliradiaatoriga õhku kuivatamata.

Kui kütmist vajavas ruumis pole elektrit, seal esineb tihti elektrikatkestusi või napib võimsust, võib kaaluda ka gaasil või biovedelikul töötavaid alternatiive. Näiteks gaasikamin on kütteseade, mis töötab üksnes gaasiballooni abil. Kamin muundab gaasi soojusenergiaks ning puhub selle välja. Gaasikaminate kõrval on müügil ka biokaminad, mis töötavad biovedelikuga.

Portatiivsete seadmete puhul on ohutus üks tähtsamaid küsimusi, järelvalveta ei tohi neist jätta ühtegi. Kui panna soojapuhur tööle ja minna ise kolmeks tunniks seenemetsa, ei pruugi pärast suvilat alleski olla. Soojapuhuritel ja elektrikonvektoritel on avatud küttekehad, mis tähendab, et kui mõni ese, näiteks tükk paberit, peaks küttekehale sattuma, võib see põhjustada tulekahju. Seadme kõrval otseselt valvama küll ei pea, aga kodust ära minnes, tuleb kütteseade välja lülitada.

Allikas: K-rauta