Aku pinge on esimene faktor, mida akutrelli ostes vaadata, sest akutööriist on kokkuvõttes just nii hea, kui aku, millelt see voolu võtab. Enamik Euroopas müüdavaid juhtmevabu trelle töötavad kas 10.8V, 12V, 14.4V või 18V akudega. Rusikareegel ütleb, et mida suurema pingega on aku, seda võimsam on trell. Suure jõuga kaasneb aga ka suur kaal, ning enne letilt võimsaima trelli haaramist tasub mõelda, mis otstarbel seda kasutama hakatakse ja analüüsida, kas kõige kangem aparaat on tingimata see, mida vajad. Üldiselt ei tarvita ka kõige tõsisem kodukasutaja oma töödes-tegemistes kõiki 18 volti ära, seega hobikasutajale pisitöödeks ja üldiseks majapidamise korrashoiuks sobib suurepäraselt ka mõne väikese akuga kompaktne seade. Suurte projektide või igapäevase ehituse tarvis on aga lisavõimsus igati õigustatud, lausa hädavajalik on see suurt väänet vajavatel töödel nagu näiteks pikkade kruvide keeramine või betooni puurimine.

Aku tüüp

Laias laastus toodetakse kahte erinevat tüüpi akusid — nikkel- ja liitiumioonakusid. Viimane on tänu suurele mahutavusele ja paljudele muudele kasulikele boonustele kvaliteettööriistade seas standardiks saanud. Mõnekümne kruvi puitu keeramisega või paari augu tegemisega saab hakkama ka vana hea nikkelaku, kuid tõsisemat tööd tehes kulutab iga natukese aja tagant akude pidev laadimine ja vahetamine rohkem aega ja närve, kui esialgu arvata võiks. Kui rahakott vähegi kannatab, tasub sellest lähtuvalt investeerida liitiumioon-tüüpi akudesse, sest pikemas perspektiivis tasuvad need ennast ära.

Aku mahutavus

Mahutavust tähistab akudel Ah (ampertund). Lihtsalt öeldes — mida suurem on Ah, seda kauem aku laadimisjärgselt kestab. Tänapäeval leiab akutööriistade akusid väga laias valikus, alustades 1,2 Ah-st kuni 5,2 Ah-ni välja. Suurem mahutavus tähendab mõnikord aga füüsiliselt kogukamat ja raskemat akut (eeldades, et võrdluses olevad akud on sama pinge- ja tüübiga). Alla 2 Ah akud võivad aga paljudele kodukasutajatele liiga väikeseks jääda, sest tööaeg on lihtsalt nii lühike, et kogu akutrelli mõte kaob ära. Suurimad, üle 5 Ah akud on kodukasutajale enamjaolt jällegi liiga suured, ning tihtipeale ei kasutata seda täies mahus ära. Professionaalile tähendavad aga suurema mahutavusega akud näiteks ühe kuu lõikes üsnagi kopsakat ajavõitu. Eriti, kui objektil puudub vool, ning akusid tuleb laadimas käia tööpaigast eemal.

Padrun

See on trelli ninaosa, mis hoiab puur- kruvitsa- ja muid otsikuid töö ajal kindlalt kinni. Padruneid leiab reeglina kahes suuruses — 10 mm ja 13 mm. Enamik otsikuid küll mahuvad 10 mm padrunisse, kuid suurema läbimõõduga puurtööd vajavad 13 mm padrunit. Reeglina kaasneb suuremate padrunitega ka võimsam tööriist, mis potentsiaalselt laiemate puuridega hakkama saab. Seega valikut tehes tasub lähtuda vajadusest.

Sidur

Kasutades akutrelli muuhulgas ka kruvide keeramiseks tasub kindlasti jälgida, et valitaval tööriistal oleks olemas ka sidur. Õigelt seadistatud sidur teeb kruvide ühtlasele sügavusele keeramise imelihtsaks, säästes sealjuures tublisti aega ja närve. Siduri astmed pole aga kõikidel trellidel samad — mida rohkem numbreid trelli krael on, seda täpsemalt saad siduri paika seadistatud.

Löökfunktsioon

Löök- ehk puurvasara funktsioon on äärmiselt kasulik kivi- ja betooni puurimisel. Kui tead, et taoline puurtöö kuulub sinu vajaduste hulka, siis osta kindlasti lööktrell, sest tavalise trelliga betooni puurimine võtab kõvasti rohkem aega.

Lisatarvikud ja -funktsioonid

Sobivat trelli valides tasub tähelepanu pöörata ka lisafunktsioonidele ja tarvikutele, millest oma töös kasu lõigata.

- Enamlevinud lisafunktsiooniks on näiteks muudetav kiirus, mis jagab trelli jõu vastavalt vajadusele — väiksem kiirus ja suurem vääne või vastupidi. Suurem väändejõud aitab kaasa kruvide keeramisele, suurem kiirus jällegi puurimisele.

- Lisakäepide on abiks akutrelli stabiilsena hoidmisel, eriti kasulikuks osutub see kivi või betooni puurimisel.

- LED töötuli eemaldab vajaduse lisavalgustuseks, kui tööd on vaja teha näiteks pimedates nurkades. Nelja poolsusega mootorid töötavad ühtlasemalt ja jõudsamalt, kuna pöördeid genereeritakse kaks korda tihedamini, kui tavalise, kahepoolsusega mootori puhul.

- Elektroonilised kaitsmed aitavad vältida õnnetusi. Näiteks katkestatakse otsiku kinnikiilumisel vool mootorisse — konkreetne funktsioon on päästnud palju randmeid välja väändumise või murdumise eest.

Allikas: Tööriistamaailm

LOE LISAKS: