Millist materjali kasutada?

Nii vanemas kui ka tänapäevases saunaehituses on eelistatuim materjal mõistagi puit. Valikusse on lisandunud aga ka mitmeid vastupidavamaid ja kergemini hooldatavad viimistlus- ja ehitusmaterjale. Sauna leiliruumis on enamlevinud viimistlusmaterjaliks sauna sisevoodrilaud. Lava ja muud sauna puitpinnad tehakse tavaliselt hööveldatud puidust.

Rõhtvooder

Levinum saunaseina vooderdusviis on rõhtvooder. Selle eeliseks on rahulik ja visuaalselt madalam väljanägemine. Püstsuunaline alussõrestik moodustab toimiva õhuvahe ja seina mädanemiskahjustusi on lihtne remontida, piisab vaid alumiste laudade väljavahetamisest. Et lauad kuivamisel ei kaarduks, tuleb kasutada täissulundlauda. Seina vooderdamisel üritatakse vältida laudade jätkukohti, seinad tuleks katta tervete laudadega. Kui vooder on paigaldatud rõhtselt, võib püstnurgad katta liistuga. Voodrilauad kinnitatakse roostevabade naeltega, näiteks vasknaeltega.

Püstlaudis

Püstlaudis on traditsioonilisem seinakatmisviis. Ent kui seina alumine laudis peaks mädanema minema, tuleb selle väljavahetamiseks kogu seina ulatuses uus vooder panna. Püstlaudis aitab ruumil paista küll kõrgemana, ent tehnilised eelised sellel puuduvad. Laudist alustatakse ukse ja akna kõrvalt täislaiusega laudadega. Tavaliselt ei vaja püstlaudisega voodri nurgad enam liistudega katmist. Püstlaudisega naelutamisel tuleb ettevaatlik olla naelte pikkusega, sest need ei tohi ulatuda aurutõkkesse ega seda purustada. Kui naelapead jäävad voodril nähtavale, on mõistlik ehitada lava juurde spetsiaalsed seljatoed, et kuumad naelapead nahka ei põletaks.

Pesuruumi seinad

Pesuruumi seinad ja lagi tuleks teha kindlasti niiskuskindlad. Võimalusi selleks on palju: keraamilised plaadid, tadelakt, plastpaneelid, lakitud sisevoodrilauad, värvitud niiskuskindlad ehitusplaadid, krohvitud pinnad. Pesuruumi puitkarkass-seinad ei välista keraamiliste plaatide kasutamist, plaadid tuleks vaid liimida niiskuskindla ehitusplaadi peale ja sel juhul ehitusplaadi alla aurutõket ei paigaldata.

Saunalaed

Ka laed võib saunas katta laudisega. Laudadest lagi sobib ka pesuruumi. Kui leiliruumis jäetakse lauad käsitlemata, siis pesuruumis võib need lakkida või värvida. Pesuruumi laes on laudvooder eriti eelistatud juhul, kui seintel on kasutatud keraamilisi plaate — nii tekib akustiline mahedus. Laevooderduse võib jätta viimaseks tööks. Vooderduse asemel sobivad kasutada ka ehitusplaadid, mis peavad kindlasti niiskuskindlad olema.

Põrandakate

Saunaruumide põrandad on mõistlik teha viimaste seas. Vanasti tehti ka põrandad laudadest, palkidest, ent tänapäeval on otstarbekam katta need keraamiliste plaatide või plastkattega. Unustada ei tohi põrandakatte alla jäävat hüdroisolatsiooni, mis takistab niiskuse pääsemist põrandasse ja muudab selle nii vastupidavamaks.

Läbimõeldud ruumilahendus

Sauna ehitamine alaku täpsest plaanist. Märgi joonisele esmalt leiliruumi põhiplaan ehk pealtvaade koos seinte pikkustega. Otsusta, kus hakkavad paiknema keris ja uks. Puuküttega kerise asukoht sõltub suurel määral korstna asukohast. Elektrikerise puhul on mänguruumi selle eest rohkem. Valides näiteks jalgadel seisva elektrikerise, saab suuremas leiliruumis seda paigutada isegi ruumi keskele. Lisaks pealtvaatele visanda nüüd ka külgvaade koos lae ja lavaastmete kõrgustega. Isteplatvormi sügavuseks võiks olla vähemalt 50-60cm, loomulikult võib see võimalusel olla ka laiem. Lae ja ülemise astme vahele peaks jääma ca. 110-120cm. Kõige ülemise astme kõrgus peaks olema 45cm. Alumiste astmete sügavus võiks olla 35cm ja kõrgus ca 20-30cm. Suurt tähelepanu peab pöörama kerise kaugusele lavast ja muudest kergesti süttivatest materjalidest. Kerist ostes saate kaasa ka paigaldus-ja kasutusjuhendi, milles kõik nõutavad kaugused ehk kujad selgelt kirjas on.

Leiliruumi keris

Tänapäeval on keriste sortiment väga suur ja lai. Elektrikerise võimsuse arvutamisel kehtib rusikareegel: 1m3 kütmiseks läheb vaja 1kW elektrivõimsust. Võimsuse reservi tekitamiseks liida saadud vastusele kindluse mõttes 1kW juurde. Näiteks 10m3 = 10kW + 1kW = 11kW. Kui leiliruumi seinteks või laeks on isoleerimata klaas- või kivipinnad, peaks kerise võimsus olema suurem. Iga soojustamata ruutmeetri kohta tuleb leiliruumi mahule juurde arvestada 1,2 kuupmeetrit.

Ventilatsioon

Puukerisega saunas peaks värske õhu sissepuhe asuma kerise lähedal allpool kerise ülemist piiri. Elektrikerisega saunas peaks värske õhu sissepuhe asuma kerise kohal seinal või laes. Esimene väljatõmbeava võiks asuda kerisest võimalikult kaugel lava piirist all pool, näiteks diagonaalses vastasnurgas. Teine väljatõmbeava on mõeldud leiliruumi kuivatamiseks ja see võiks asuda kaugemal lae all. Vajadusel võb teise väljatõmbeava ka ära jätta. Sellisel juhul jäta pärast saunaskäiku keris pooleks tunniks veel kütte ja leiliruumi uks praokile.

Valguslahendus

Valgustus peaks leiliruumis lahendatud selliselt, et valgusallikat ennast näha pole. Hubase tulemuse saab, kui valgusvihk peegeldub puidupinnale ja hajub sealt edasi ruumi laiali. Soodsaim lahendus on paigutada niiskuskindel valgusti(kaitseklassiga vähemalt IP44) lava alla ja varjestada see puidust sõrestikuga.

LED-valgustid

Kasutades meeleolu valgustuseks LED-komplekte tuleks meeles pidada, et LED-pirn on kuumuse suhtes pisut tundlik. Seetõttu soovitame neid võimalusel paigutada madalamale, kus temperatuur pole nii kõrge, näiteks seljatoe laudade või lava äärelaua taha.

Fiiberoptika

Kõige kindlam valik on kahtlemata fiiberoptika komplekt. Valgusallikat toidab üksainus pirn projektori sees. Peenikestest klaaskiududest moodustuvad kiudjuhtmed, mis omakorda hargnevad soovitud kohtadeni. Valgusjuhtmed ei juhi elektrit, seega on tegemist ka ohutuima lahendusega niiske ruumi valgustamiseks. Klaaskiu kuumustaluvus on sõltuvalt tootjast kuni +130 kraadi.

Allikad: saunapoint.ee, ehitusinfo.ee, ehituspood.eu, puumarket.ee

LOE LISAKS: