Lõikamine

Lõikamine on tõenäoliselt kõige enimkasutatud viis nurklihvijaga töötamiseks. Selleks tööks kinnitatakse masina külge metalli või kivi lõikamise ketas ja asutakse lõikama. Õigeid töövõtteid kasutamata võib lõikejoon aga viltune ja ebaühtlane jääda, see aga tähendab uuesti lõikamist või tehtud lõike üle lihvimist. Tulemus on see, et lõige tehti valest kohast.
Märgi lõigatavale pinnale lõikejoon selliselt, et seda selgelt näed ja muude kriimude või materjali ebatasasustega segamini ei aja. Metalli peal on tavaliselt parim kasutada markerit, kivi märkimiseks sobib suurepäraselt ka harilik pliiats. Head nipid täpseteks ja ühtlasteks lõigeteks on järgmised:

1. Lõika kogu joone ulatuses materjali sisse õrn pinnapealne soon. Selle etapi eesmärgiks on teha lõikuri kettale ette tee, millest see edasisel lõikamisel välja ei hüppaks. Kasuta nii vähe jõudu, kui võimalik - mida aeglasemalt ja rahulikumalt lõikad, seda suuremat kontrolli masina üle omad.
2. Mida sügavamaks soon muutub, seda rohkem jõudu võid rakendada, kartmata viltu lõikamist. Meeles tuleb pidada aga seda, et nurklihvija lõikab pööretega, mitte toore jõuga. Kui kuuled masina pöörete järsku langust, surud liiga tugevalt!
3. Jätka soone uuristamist seni, kuni lõige on tehtud.
Jälgi terve lõikeprotsessi vältel seda, et ketas, millega lõikad ei oleks lõigatava pinna suhtes viltu (kui just taotluslikult kalde all tehtud lõiget vaja teha pole).

Lihvimine ja teritamine

Lihvimisel kuigi paju töövõtteid pole - masina külge kinnitatakse konkreetseks lihvtööks sobiv lihvketas ja asutakse tööle. Lisaks lihvimisele saab aga nende masinatega väga edukalt ka teritada. Väga teravat serva ära looda, kuid labidatele, meislitele, puulõhkumiskirvestele jmt. saab lihvkettaga uue, ka lõikevõimelise, tera anda. Lihvketast kasutades pea järgmisi asju silmas:

1. Lihvides teravaid nurki või servi jälgi, et ketas pöörleks servast eemale, mitte selle sisse. Eriti oluline on see õhukeste metalldetailide lihvimisel ja teritamisel, kuna suurel kiirusel pöörlev ketas võib end serva sisse haakida, ning materjali rebida või painutada. Halvimal juhul kaotad masina üle kontrolli ja see lendab käest ära.
2. Enamikel juhtudel on parem lihvida pigem õrnalt, kui tugevalt. Lõpptulemus jääb ilusam ja tõenäosus kogemata liiga palju lihvida või metalldetaili liiga kuumaks (nö. "siniseks") lasta on kordades väiksem.
Pea meeles: materjali ära võtta on alati lihtsam, kui juurde tekitada!

Pindade puhastamine

Metallilt roostet, aiatööriistadelt kivistunud mulda, erinevatelt pindadelt värvi ja kõiksugu muud eemaldamist vajavat sodi on suurepärane eemaldada terasharjaga. Neid leiab erinevate suurustega, kujudega, mõõtmetega, osad on punutud, teised mitte, ning neid valmistatakse ka erinevatest materjalidest. Terasharjaga pindade puhastamine on enamikel juhtudel üpriski lollikindel töö, kuna midagi valesti teha on ääretult raske. Kuid siiski! Ohutuks tööks järgi järgmisi nippe:

Puhastades materjali serva või nurka ära kunagi lase terasharja traate serva sisse vaid jälgi alati, et otsik oleks kalde all ja pöörleks servast eemale (üks ots pöörleb eemale, kuid teine jälle serva poole tagasi!). Erinevalt lihvkettast jääb traathari peaaegu kindlasti serva kinni, ning masin teeb käes tugeva "nõksatuse". Parimal juhul rikud töödeldava detaili või otsiku ära, halvimal juhul võid randme murda või ennast/kõrvalseisjat lendava nurklihvijaga vigastada.
NB! Arvesta sellega, et terasharja traadid lendavad töö ajal, üks teise järel, koguaeg otsiku küljest minema. Kanna kindlasti nägemiskaitset ja vaata, et läheduses viibivad inimesed seda sama teeksid!

Poleerimine

Kasutades õigeid poleerimiskettaid ja poleerimispastat on metall võimalik peegelsiledaks poleerida. Sarnaselt traatharjadele ja lihvketastele ei tohi ka poleerikettaid vastu teravaid nurki/servi lasta. Olenevalt soovitud tulemusest tuleks osta mitut erinevat tüüpi kettaid ja pastat erinevateks poleerimisastmeteks. Töö ajal masinale liiga tugevalt peale suruda pole tänu tekkivale kuumusele kettale hea, kuid erinevalt lihvimisest pole ka väga õrnast nühkimisest kasu. Midagi väga valesti teha või ära rikkuda on selle töö puhul äärmiselt raske.

Tööohutus

Nurklihvijad töötavad väga suurtel kiirustel (enamasti üle 10 000 p/min) ja võivad valesti kasutades tõsiseid vigastusi tekitada. Tööohutusest võib küll lehekülgi kirjutada, kuid siin on kolm tähtsaimat konkreetse tööriistaga seotud nõuannet, millega paljud algajad veel arvestada ei oska.
Lisaks traatharjadele võivad otsikud kas defekti või vale nurga alla sattumisel puruneda või otsiku enda küljest tükke lahti rebida. Viimased lendavad aga meeletul kiirusel suvalises suunas, seega isegi, kui leiad, et korralik tööriietus, nagu näiteks töökindad, tööjalatsid ja kõrvaklapid pole Sinu jaoks, ning midagi niikuinii ei juhtu, kasuta nurklihvijaga töötamisel alati kaitseprille, ning jälgi, et lähedal viibivad inimesed seda sama teeksid. Naha alla sattunud traaditükk tuleb halvimal juhul välja lõigata, kuid silma lennanud tükk või isegi imepisikene metallipuru võib tähendada elu lõpuni ühe silmaga elamist.

Lõigates metalli, jälgi, et masina tagant väljuv sädemetejuga ei langeks paberi/papihunniku-, saepuru-, gaasiballoonide-, õli-, värvipurkide ja muu tuleohtliku peale.
Lõdvalt rippuvad riided, sallid ja muu keha küljest ripnev ja pöörlev terasharja otsik ei käi kokku! Terashari haagib end hetkega riietesse kinni ja võib tõsiselt ebameeldivaid vigastusi tekitada.