Tõhusaks töötamiseks ja rahulikuks keskendumiseks elutoa diivan või köögilaud enamasti siiski ei sobi. Kui kodus töötatakse paar tundi päevas või mitu päeva nädalas, tuleks sisse seada töönurk.

Ideaalis võiks töötegemiseks olla eraldi kabinet – ruum, mis pole läbikäidav, kus on rohkelt loomulikku valgust ja mille aknast avaneb inspireeriv vaade. Päris elus enamasti sellist tühja vaba tuba ei ole ning kodus töötegija peab otsima nutikaid kompromisse.

Lihtsa kodutöökoha sisustamine ei nõua olemuslikult palju ruumi ega raha. Töökoha saab ühendada nii mõne eluruumiga, näiteks elutoaga, aga selle võib sisse seada ka trepi- või katusealusesse.
Töökoha võib sisse seada ka trepi- või katusealusesse.

Tööruumi värvigamma olgu rahulik

Kui töönurk on mõne teise otstarbega toa osa, siis on tarvis see sulandada üldisesse siselahendusse. Hea on kasutada avatud riiulisüsteeme või sirme, et ei tekiks kunstlikku blokeeringut, kuid oleks siiski eristatav tööala. Töökoha värvigamma võiks olla rahulik, mis ei tähenda sugugi hiirhalli seina, vaid seda, et intensiivseid ja väsitavaid toone võiks vältida. Töönurga võib välja tuua meelepärase värvikujundiga, milleks võib olla nii ring kui ka ruut töölaua tagaseinal. Purk seinavärvi aitab väga lihtsalt töönurka ülejäänud ruumist eraldada. Efektse värvilaiguna saad soovi korral esile tuua ka seinariiulid või kapikesed.

Töötegemiseks on tarvis head sisekliimat ehk ruumis ei tohiks olla suvel liiga palav ja talvel liiga külm. Aknad peaksid käima lahti ja ventilatsioon toimima tõrgeteta. Kui töölaud asub lõunapoolse akna juures, eelista rulood külgkardinatele või kasutada nende kombinatsiooni, sest väljast paistev päike võib silmi väsitada ja töötegemist segada.

Hea töötool on tähtsaim mööbliese

Töökoha kõige olulisemaks esemeks on ergonoomiline kontoritool ja sellelt pole mõistlik säästa. Kontoritoolide valik on tohutu, igaüks peaks leidma endale meelepärase, kuid tasub jälgida, et tool toetaks kogu keha, eriti selga. Kui kodukontori põrandal on pehme laudis või kork, siis võiks osta tooli alla ka spetsiaalse aluse, mis kaitseb põrandat rataste tekitatavate kriimustuste eest.

Arvutilaud ei pea olema suur ja selle võib ka ise ehitada. Piisab harkjalgadest ja sobiva suurusega lauaplaadist, mille saab lasta ehituspoes sobivas suuruses valmis lõigata. Tööpind paiguta enda jaoks mugavale kõrgusele. Lauapinna kokkuhoidmiseks planeeri kohe erinevas mõõdus riiulid, kapid ja panipaigad, et hoida dokumente süsteemselt ja laste käeulatusest eemal.

Lihtsa ja soodsa kodukontori mööbli võib leida taaskasutuskeskusest, sest firmad vahetavad sisustust sageli ja nii on võimalik leida soodsaid riiuleid, raamatuhoidjaid, kartoteegikappe, mis aitavad tööruumis sobivat liigendust luua. Ära lase end heidutada sobimatust materjalist, sest soovi korral saad tavalise kontorimööbli hea mööblivärviga näiteks valgeks võõbata. Mööblit võib ka ise ehitada, selleks sobiva materjali leiab igast korralikust ehituspoest.
Töökoha kõige olulisemaks esemeks on ergonoomiline kontoritool ja muidugi ka hea valgustus.

Ära unusta valgustust

Pimedal ajal on tööruumi juures tähtis roll valgustusel. Hea oleks kui päevasel ajal langeks töölauale küljelt loomulik valgus ning pimedal ajal kohtvalgus. Kui töölaud asub aknast eemal ja valgust napib, siis tuleb ka päevasel ajal kunstlikku valgust kasutada. Ära looda hajusale laevalgustile, vaid kasuta kindlasti kohtvalgustust. Selleks võib olla nii laua- kui põrandalamp või hoopis riiulisse süvistatud LED-lamp. Peaasi, et töölaud saab ühtlase valgusvoo, mis pole silmadele väsitav.

Pisut tasub investeerida ka korrastatusesse ehk osta spetsiaalsed juhtmehoidjad, mis peidavad silma riivavad ja lastele ohtlikud juhtmepuntrad. Samuti võib kasutada seinal märkmete tegemiseks kas magnet- või tahvlivärvi, mis võimaldab hoida olulisi meeldetuletusi silme ees.