Ka põrandatrendides on neid, mis tulevad ja lähevad. Oli aeg, kui kõik pinnad kaeti linoleumiga. Mõned eelistasid aga nurgast nurgani vaipa. On tõenäoline, et iga koduomanik võtab vähemalt korra elus ette põrandate vahetamise. Praegusel ajal on poelettidel nii palju erinevaid materjale, et võtab silme eest kirjuks. Millist siis ikkagi valida?

Kui plaanid remonti teha, siis tõenäoliselt eelistaksid heledas või hallikas varjundis parketti. Või soovid hoopis värvilisi marokolikke põrandaplaate? Meeldib sulle tegelikult tume jume põrandal? Alustuseks tasuks läbi mõelda isiklikud eelistused.

Kuna võimalusi on palju, on kerge jätta kahe silma vahele üks olulisemaid asju. Ennekõike mõtle, kas põrand sobib ruumi, kuhu plaanid selle paigaldada. Asi pole mitte ainult ruutmeetrites. Küsi endalt, kas uue põranda paksus on vanaga sama, et olemasolevad uksed sobiksid sellega ja ruumide vahel ei tekiks kõrgusevahet. Ühest küljest on kõrguste vahe ebaturvaline, teisalt lööb üldise visuaalse pildi sassi. Ebaühtlane põrandapind tekitab hakitud mulje ja kaob kaunis tervik. Mis puutub värvidesse, siis tasub teada, et tume põrand toob ruumis asuva mööbli rohkem esile ja muudab ruumi piirid konkreetsemaks. Ka madalad ruumid tunduvad tumeda põrandaga madalamad. Hele põrand (koos heledate seintega) aitab aga ruumi piire just hajutada ning muudab selle visuaalselt suuremaks. Soojad puidutoonid muudavad ruumi koduseks ja hubaseks ning neid on lihtne eri tüüpi viimistlusega kombineerida.

Samuti tasub mõelda materjalide eripärale ja sellele kui suur koormus põrandal igapäevaselt lasub. Pesemis- ja koormuskindlad on näiteks kivipõrandad, kuid kui pole just paigaldatud põrandakütet, on kiviplaat jala all külm. Seega kasutatakse kiviplaate enamasti pesuruumides ja esikus. Kui aga köök on ühendatud terrassiga ja põranda pesemist tuleb rohkem ette, siis tasuks kaaluda kivi kasutamist ka köögis. Leidub ka uusi ja efektseid kunstmaterjale, mis taluvad tihedat hooldust. Ettevaatlik tasuks odavama hinnaklassi väga õhukesi laminaatparkette, millele on kriimud kerged tekkima ja mida põrandapesuvesi kahjustada võib. Mis puutub ehtsast puidust parketti, siis ka see võib olla kriimustuste suhtes üpriski tundlik ja pesta saab seda vaid spetsiaalsete vahenditega. Kui peres on lemmikloomad või lapsed, on mõistlikum valida tugevamast ja tihedamast puidust parkett- või laudpõrand, mis on õlitatav ja vahatatav, sest üleõlitamisega on põrandat lihtne hooldada ning teha saab ka kohthooldust.

Ja muidugi ei nõua uue põrandale uue ilme andmine tingimata vana eemaldamist. Vahel avastab mõni värskelt ostetud kodus remonti tehes vaiba alt hoopis korraliku puitpõranda, millele õlitamise, lakkimise või värvimise abil uus elu anda.

Allikas: southernliving.com

LOE VEEL: