Peale maja valmimist toimuvad esimeste kuude ja aastate jooksul mõningad nihkumised. Seetõttu on pisikesed praod siin-seal täiesti loomulikult. Kui tegemist on aga sügavamate ja horisontaalsete pragudega, on tõenäoliselt probleem tõsisem.

Olukorrast paremaks arusaamiseks peab uurima prao kuju ja selle liikumissuunda. Kui pragu on vertikaalne ning algab seina ja lae ühenduskohast, võib selle põhjustajaks olla vundament. Vertikaalsed praod on tavaliselt kipsplaadiga samasuunalised ja seetõttu vähem tõsisemad.
Kui seinapragu on aga horisontaalne või 45-kraadise nurgaga, on probleem tõsisem. Näiteks põhjustab seda vundamendi nihkumine või veekahjustus.

Kergemaid pragusid saab lihtsasti peita, kui see koht pahteldada, liivapaberiga üle käia ja ära värvida. Tõsisemate pragude korral tuleb pöörduda spetsialisti poole ja tõenäoliselt tuleb kutsuda ehitusmehed, et probleem edasi ei süveneks.

Treppi meenutavad praod

Trepi moodi praod on nii vertikaalsed kui ka horisontaalsed. Tavaliselt järgneb see muster tsemendijoontele tuhaplokkide vahel. Ekspertide sõnul tähendavad trepi mustriga praod tuhaplokkidest ehitatud seinas, et maja on vajunud. Olukorra hindamiseks tuleb kutsuda ekspert ja vajadusel teha remonditöid.

Uksed ja aknad ei käi kinni

Teine moodus, mis annab aimu, kas seinapragu on tõsine või mitte, on siseruumis kõikide uste ja akende kontrollimine. Kui uksed ja aknad jäävad kinni ja see ei tulene katkisest uksest või vigasest riistvarast, võib põhjus olla tõsine. Ekspertide sõnul võib ukse kinni jäämist põhjustada väändunud raam, mida omakorda põhjustab maja vundamendi vajumine.
Kui raskesti sulguva ukse kohal on pragu, millest paistab valgus läbi, on see märk vajumisest ja tõenäoliselt on ukse lähedal olevates seintes praod.

Nähtavad naelad

Samuti tasub uurida, kas seintel on näha kruvide või naelte päid, mis läbi kumavad. Kruvid või naelad ei pruugi olla kahjustanud kipsplaati, kuid võivad olla puitkarkassist lahti tulnud. Sellise probleemi esinemine võib olla märk, et maja karkassiga on probleeme. Lisaks seostatakse seda ka tõsiste seinapragudega ja kipsplaadi liikumisega.

LOE KA: