Kuna uste näol on tegu enamasti pikaajalise investeeringuga, siis tasuks põhjalikult läbi mõelda, millised uksed uue kodu iseloomuga sobivad ja esitada endale mitu küsimust. Kas siseuks on vaid sisustuselement või peaks see summutama ka heli? Kas mõnes kohas läheb vaja tulekindlat ust? Kas valguse liikumise huvides oleks parem valida klaaselementidega uksed? Kummale poole peab uks lahti käima?

Siseuste valik on lai. Vastavalt maitsele, interjöörile ja rahakotile võib valida täispuidust või spoonitud ukse, värvitud ukse või hoopis plastikuga kaetud ukse. Kui on soov saada puidust uks võimalikult soodsalt, võib osta viimistlemata männipuidust ukse ning see ise oma maitse järgi peitsida, värvida või lakkida. Kõige sagedamini valitakse poest siiski tammespooniga uks või valgeks värvitud uks.

Välimuse kõrval on mõistagi oluline vaadata ukse mõõte, aga ka seda, kas tegu on parema või vasaku käe uksega ehk kummale poole uks avaneb. Mõned sileuksed on ka universaalsed ehk kasutatavad mõlemale poole avanevana. Kas valida sirge servaga lengi sisse sobituv uks või lengi peale jääv manteluks, on pigem maitseküsimus, aga üldiselt on viimane natuke parema helipidavusega. Kindlasti arvesta, et siseuste puhul ei pruugi leng komplektis olla, samuti tuleb kindlasti juurde osta käepide.

Arvesta, et siseuksi reeglina ei soojustata. Samuti pole siseuksed enamasti heli-, niiskuse- ega tulekindlad. Küll on selliseid uksi poes saada, aga eritöötlusega uksed on oluliselt kõrgema hinnaga ja enamasti ka massiivsemad.

Tuleohutusnõuded on karmistunud ning päästeameti kooskõlastuse saamiseks nõutakse sageli teatud kohtades tulekindlat ust. Tänapäeval ei tähenda tehniline uks enam sugugi koledat siledat halli või valget ust, saadaval on ka näiteks spoonitud tulekindlad uksed.

Eluruumide puhul tasuks enne uste ostmist enda jaoks läbi mõelda, milleks tube kasutatakse ja kas uks peaks täitma lisaks sisustuselemendiks olemisele veel mingeid rolle. Alati ei peitugi lahendus ukses, näiteks parema helipidavuse saavutamiseks võib kasutada tihenditega lenge. Ühtlasi tasub teada, et kui seinad pole helikindlad, pole helikindlast uksest palju kasu.

Tähelepanu tuleb pöörata ka vannitoa uksele, et see ei hakkaks niiskuse mõjul paisuma. Kui vannitoas on korralik ventilatsioon ja uks ei puutu veega otseselt kokku, sobib enamasti tavaline siseuks. Kui vannitoa ventilatsioon on kehv ja veepritsmed satuvad uksele, siis võiks valida niiskuskindla ukse ja lengi. Päris veekindel pole siiski ükski siseuks, sellega tasub arvestada.

Siseuste hinda mõjutab eelkõige materjal – täispuidust uksed on kõige kallimad, plastiku või melamiiniga kaetud uksed on kõige soodsamad. Lisaks mõjutavad hinda klaaselemendid ja erinõuded ukse otstarbele.

Välisustest saad lähemalt lugeda siit.