Puidu soojusjuhtivus on ca 12 korda väiksem, kui betoonil. Puitmaterjal ei tekita iialgi külmasildasid. Puit toimib sisekliima regulaatorina, salvestades endasse liigse õhuniiskuse ja vabastades selle vajadusel taas kuiva õhku. Selle kõige pärast ongi palkmajas alati meeldiv sisekliima ja nende omadustega tuleb arvestada palkseinte soojustamisel.
Palkmaja head omadused säilivad hästi, kui kasutada soojustamisel sarnaste omadustega orgaanilisi materjale või kivivilla. Sobiva materjali valimiseks tuleb paika panna kogu seina konstruktsioon.

Soojustamise võti

Palksein on nagu „kolm ühes” – palgi konstruktsioonilistele omadustele lisandub puidu soojapidavus ja atraktiivsus viimistlusmaterjalina. See ongi põhjuseks, miks paljud inimesed väga soovivad igal juhul palkseina ehedaks jätta kattes seda vaid mõne tooniva puidukaitsevahendiga. Sobilikud on need materjalid, mis suudavad taluda õhuniiskust ja ei tekita klieefekti. Näiteks:

• Tselluvill, mida on puistevillana teistest keerulisem kasutada. Tegu on looduliku, taaskasutatava materjaliga. Ca 82 % ulatuses kasutatakse tema tootmiseks vanapaberit. Tselluvill nii seob, kui vabastab niiskust, olles sellega puidu sarnane. See on tulekindal, heli isoleeriv ja soojapidav.

• Kivivill. 92-99 % kivivilla mahust moodustab õhk, seega on tagatud hea soojusisolatsioonivõime. Kivivill laseb läbi veeauru sama palju kui õhk, tänu sellele on kivivill „hingav” ja tagab on hea mikrokliima. Kivivill omab suurt tulekindlust ja head heliisolatsioonivõimet. Kivivilla on töödeldud niiskuse imamisvõime vähendamiseks vastavate ainetega. Üle 95% kivivilla toormaterjalist on kivi. Ülejäänud osa moodustavad vaik ja õli.

• Kork, mis pärineb Euroopast ja Aafrikast (Põhilised levikualad: Hispaania, Portugal, Maroko, Tuneesia). Korgitamme koorest tehtud isolatsiooniplaadid on looduslikud, nende tootmisel kasutatakse minimaalselt energiat ja nad on 100% ümber töödeldavad. Korkplaat moodustab seinas hea akustilise barjääri. Kork on tulekindel ja hea soojusisolatsioonivõimega. See on ilmastikukindel, kuid salvestab ja vabastab õhuniiskust, seega sobib ta palkseina kõrvale häid sisekliima omadusi toetama.

Kas vooder seina sise- või välisküljele?

Põhitõed seina soojustamisel jäävad samaks sõltumata sellest kas soojustust paigaldatakse välja või sissepoole. Sein peab olema soojapidav, õhutihe, helikindel ning omama võimet siduda niiskust ja seda vabastada. Kileefektiga materjali kasutamine rikub palkhoone mikrokliima.
Tavaliselt paigaldatakse ka palkmaja soojustus välisseina välisküljele. Aga ka sisekülje vooderdamine ei tooks olulist efektiivsuse kadu, sest väljapoole jääv nelikantpalk sein on halb soojusjuht ja töötab seega ka ise soojustava kihina.
Igal juhul oleks tark jätta nägusa palkseina ühelt poolt nähtavaks. Kui aga välisvoodriga maja omanikud tunnevad, et palki on maja sees liiga palju, siis võib majaseina seestpoolt plaatida, tapeetida vms.

Paigaldustehnoloogia

Tänapäevaste nelikantpalkmajade puhul on seina vajumine väga väike. Kindlasti tuleb uuele palkmajale voodri paigaldamisel kasutada spetsialistide abi. Roovitusena kasutatakse libislatte. Soojustusmaterjali plaadid tuleb paigalda kahe (või rohkema) kihina nii, et kihtide lõikes materjali vuugid ei kattuks. Välissoojustusmaterjali peale paigaldatakse tuuletõkkeplaat, siis jäetakse tuulutusvahe. Tuulutuskarkassi peale paigaldatakse voodrilaud. Sisesoojustuse puhul võib soojustusmaterjali peale paigaldada sisevoodri.
Allikas: Ritsu

Kuidas parandada palkmaja olukorda, seda loe siit.
Millega hooldada palkmaja fassaadi, seda loe siit.