"Põrandatele mõeldud tasandussegud on oluliselt kõvemad/tugevamad kui seinatasandussegud ja -pahtlid. Põrandasegud on parema koormustaluvusega ning seepärast on neid on väga raske lihvida seinapahtlitega võrreldes.
Samuti on need õige veekoguse kasutamisel enamasti liiga valguvad, et neid vertikaalpindadel kasutada. Mõningaid (üldjuhul niiskuskindlaid) seinapahtleid saab kasutada paranduste tegemiseks aluspõrandatel, mitte kunagi aga vastupidi," seletab Kiilto Eesti tootejuht Kaja Kuus
Välitingimustesse mõeldud tooteid saab ka siseruumides kasutada ja märgadesse ruumidesse mõeldud tooteid ka kuivades ruumides. Kindlasti mitte vastupidi.

Millist rolli mägib pahtlite juures kuivamise aeg? Kas pigem valida valida aeglasemalt kuivavad pahtlid või kiirkivinevad?
Otsus, kas valida kiir- või normaalkivinev seinatasandussegu, tehakse üldjuhul sõltuvalt sellest, kas tööde lõpetamisega on kiire või mitte. "Kui tegemist on jahedama ruumiga, saab kiirkivineva tasandusseguga varem töödega edasi minna, normaalkivineva pahtli paks kiht võib kuivada niiskes ja jahedas päevi ja isegi nädalaid. Tasandussegu all mõtlen siinkohal aluspahtlit, mida kasutatakse alustasandusteks paksema kihina," ütelb Kaja Kuus.
Viimistluspahtlite puhul pole kuivamisaegade erinevused suured – üldjuhul tehakse nendega maksimaalselt 2 mm paksuseid kihte, mis kindlasti on pindamiskuivad järgmisel päeval, normaalse ruumi temperatuuri / niiskuse juures on viimistluspahtli kiht üle lihvitav/töödeldav juba 2-3 tunnimöödudes.

Miks pahtlid kipuvad kerge löögi tagajärjel lahti tulema, eriti nurkadest?
Kaja Kuus ütleb, et välisnurkades kasutatakse spetsiaalseid metallist nurgaprofiile, mis uputatakse pahteldamise käigus vuugilindi kinnitamiseks mõeldud pahtli sisse. Alternativina võib kasutada metalliga tugevdatud paberlinti. Kui selline tugevduslint on õige (suure liimisisaldusega) pahtliga nurka kinnitatud, on see ka vastupidavam mehaanilistele kahjustustele.