Rääkides looduslikest põrandamaterjalidest, nimetatakse kõigepealt lauda ja sellest valmistatud parketti, järgnevad kivi- ja keraamilised (savi)plaadid. Samas on looduslikeks põrandakateteks ka metallist põrandaplaadid ja klaaspõrandad. Paraku vajavad need n-ö külmad materjalid põrandakütet.
Levinumad looduslikud põrandakattematerjalid on endiselt puit, kork, linoleum ja kivi. Sisuliselt uut looduslikku materjali ei ole olemasolevatele lisandunud. Trend on pigem naturaalsete materjalide jäljendamises, et muuta põrandate üldine kasutamine mugavamaks ja lihtsustada hooldust.

Põnevad LVT-plaadid

Looduslike materjalide vastupidavuse, kvaliteedi ja hinna määrab suurel määral toormaterjal, mida täiendab väga hästi välja töötatud ja täpne tootmisprotsess. Kindlasti ei leia naturaalsete põrandate puhul head, kuid samas odavat materjali.
Veel tasub arvestada, et looduslikud materjalid on suuremal või vähemal määral elavad ja unikaalsed. See peegeldub nende värvi- ja mustrierinevustes – võimatu on ju leida rannalt kahte ühesugust kivi. Ka materjalide käitumine ei ole alati lõpuni ettearvatav.
Puit tahab näiteks stabiilset ja normaalset õhuniiskust, mida keskküttega korterites on praktiliselt võimatu tagada. Samuti tuleb silmas pidada, et looduslike materjalide taastamine on nii töömahukas kui ka kulukas ning päris esialgset välimust enamasti ei saavutatagi.
Tõenäoliselt ongi eelöeldu põhjuseks, miks üha enam leiavad kasutamist näiteks LVT-plaadid. Oma sisult on need väga vastupidavad mitmekihilised vinüülkatted, kuid nende disain on viidud maksimaalselt lähedaseks naturaalsete materjalidega nagu puit, kivi, metall jmt. Materjali on väga lihtne nii hooldada kui ka vajadusel taastada ning see on enamasti ka hinnalt soodsam.
Uudse viimistluskihi edulugude hulka võib kindlasti lugeda Forbo Topshield2, mida kasutatakse naturaalsel Marmoleumil. Selle puhul säilitab materjal oma esialgsed omadused (naturaalsus, antistaatilisus, bakteriostaatilisus jmt) ning lisandub lihtne puhastatavus. Topshield2-ga viimistletud põrandad on praegu tunnistatud maailma kõige lihtsamini puhastatavateks silepõrandateks üldse.

Vastupidav ja kerge naturaalne linoleum

Tervisliku ja keskkonnasõbraliku eluviisi pooldajad võiks põrandakatte valikul mõelda naturaalse linoleumi peale. Juhtiv linoleumitootja Forbo on mõelnud naturaalset linoleumi tootes mitte ainult materjali vastupidavusele ja kergusele, vaid ka allergikutele.
Marmoleumi tootmiseks segatakse kokku linaseemneõli, lubjakivipulber, puiduvaik ja -jahu. Segu pressitakse ühtseks materjaliks ja toonitakse looduslike pigmentidega. Lisaks praktilisele otstarbele saab Marmoleumi abil luua ka kordumatuid sisekujunduslahendusi.
Marmoleumi puhul pakutakse nüüd ka uut vormilist lahendust – erinevates suurustes mängulisi plaate, mis võimaldavad lihtsalt uusi ja teistmoodi disainilahendusi luua. Nimelt on võimalik Aquajet tehnoloogia abil lõigata materjali sisse väga erinevaid mustreid ja kujundeid, põhimõtteliselt saab teha peaaegu kõike, mida klient soovib. Et arvuti abil juhitav veejuga lõikab Marmoleumi väga kõrge surve all, on seega tagatud suurepärane lõiketäpsus.

Looduslikud põrandakatted

• Puitpõrandad – paigaldatakse betoonist aluspõrandale või otse laakidele.
• Laudparkett – paigaldatakse betoonist või muust siledast materjalist (kips või- saepuruplaat) aluspõrandale.
• Liistparkett – kannatab mitmekordset uuenduslihvimist, korralikul aluspinnal võib hästihooldatud saarest, tammest või eksootilisest puidust parkett kesta sadu aastaid.
• Õhukene spoonparkett – kogupaksus 7–8 mm. Et pressitud aluskiht on tavapuidust tihedam, siis esemete kukkumisest jms tingitud löögijäljed näha ei jää. Paigaldatakse liimivaba click-ühenduse abil, st et vajadusel saab selle uuesti maast üles võtta ja uues kohas maha panna.
• Linoleum – kulumiskindel põrandakate põhineb 100% looduslikul toorainel: sideaineks linaseemneõli segatuna loodusliku vaiguga, täiteaineks puidutolm, lubjakivipulber ja korgipuru. Paigaldatakse betoonist või muust siledast materjalist (kips- või saepuruplaat) aluspõrandale.
• Korkkatted – hea heli- ja soojusisolatsiooniga, erineva mustriga korgiplaate on võimalik kasutada naturaalselt, lakitult ja suhteliselt uue võttena ka vahatatult. Vajab paigaldamiseks siledat aluspõrandat.
Artikkel on ilmunud erilehes Aed ja Interjöör