Ühe- või kaheastmeline lumepuhur?
Üheastmelised puhurid loobivad lund ainult ühe liigutusega — pöörlevate plastik- või kummist labadega tigu haarab tüki lund ning viskab selle kohe lund suunavasse kollektorisse. Sellised lumepuhurid on kerged ja manööverdamisvõime poolest ideaalsed väiksemateks töödeks, nagu näiteks värskelt maha sadanud lumise sissekäigutee puhtaks rookimiseks.

Kuna üheastmeline masin on tihtipeale ka odavam, on maksimaalne lume kõrgus masina efektiivseks tööks umbes 25 cm. Need masinad ise edasi ei liigu, seega peab neid lumest läbi lükkama, mis paksema ja kõvema koorikuga lume puhul on füüsiliselt üsna kurnav tegevus.

Kaheastmelised puhurid loobivad lund kahe liigutusega — pöörlev metallist tigu söödab lume eraldi tiivikusse, mis viimase omakorda väljalaskeavast suure jõuga välja paiskab. Sellised masinad on kõige kasulikumad kohtades, kus lund on korraga palju maas ning see on mitmeid päevi vana (pealt tugeva jäise koorikuga).

Kuna kaheastmeliste puhurite mootorid on võimsamad, maksimaalne kogumisulatus suurem ja tugevad metallist tiguvõllid lõhuvad ka jäise lume enne tiivikusse söötmist lahti, soetatakse see ennekõike tõsisema koristustöö tegemiseks.

Bensiini- või elektrimootoriga puhur?

Pea kõik kaheastmelised masinad on käikudega ja seega iseliikuvad. Lihtsalt kõnnid puhuri taga ja suunad seda sinna, kuhu vaja.

Enamik lumepuhureid on bensiinimootoriga ja seda ka heal põhjusel: akud ei pea külmas kuigi kaua vastu ning elektrimootorid ei ole lumepuhuritel kuigi võimsad. Bensiinimootoriga lumepuhur on otstarbekas siis, kui vajad midagi rohkemat kui väga väikese tasapinnalise ala lumest puhtana hoidmist.

Elektrimootorite suurim eelis on aga see, et neid on bensiinimootoritega võrreldes kordades lihtsam hooldada. Kui sinu lumerookimisvajadused piirduvad lühikese sissesõidutee puhastamisega, võib elektriline lumefrees heaks valikuks osutuda. Üldiselt on kõik elektrilised lumefreesid üheastmelised.

Milliselt pinnalt lund roogid?

Õige masina valikul mängib suurt rolli ka pinnas, mida lumest puhastama hakkad. Pinnase võib jaotada tasaseks (asfalt, kividest laotud sõidutee, puitterrassid jne) ja ebatasaseks (igasugune pinnas, mis sisaldab suurel määral lahtist kruusa, mulda või killustikku).

Tasase pinna puhul on tavaliselt parim kasutada üheastmelist lumepuhurit, kuna taolise masina pöörlevad labad on disainitud võimalikult pinnalähedaselt puhastama. Seetõttu sobivad üheastmelised puhurid kõige paremini näiteks sissesõiduteede jms lumest puhastamiseks — seda muidugi eeldusel, et lund ei ole väga palju ning see on veel enam-vähem pehme. Probleemid tekivad siis, kui lund on maha sadanud väga palju (üle 25 cm) või lumel on juba tugev jäine koorik peal.

Ebatasase pinna puhastamiseks on aga sobivam kaheastmeline masin. Erinevalt üheastmelise seadme kummist- või plastiklabadest on kaheastmelistel puhuritel lume masinasse söötmiseks tugev metallist tigu, pidades ka lahtise kruusa või killustikutükkide masinasse sattumisele muretult vastu. Pealegi ei korista kaheastmeline masin nii pinnaligidalt kui üheastmeline, seega kruusateed jäävad üles kündmata.

Lähemalt lumepuhurite mugavusvarustusest

Kõik meist tahavad võimalikult mugavalt läbi saada, see pole erand ka lumepuhurite puhul. Allpool on loetletud enimlevinud mugavusvidinad lumepuhuritele.

Elektriline starter
Kõigil lumepuhuritel on mootori käivitamiseks küljes käsistarter. Kuna aga külma mootori talvel käivitamine ei õnnestu peaaegu kunagi kuigi sujuvalt ja vaevata, on osad tootjad enda lumepuhuritele peamiseks käivitusmeetodiks elektrilise starteri külge pannud, jättes ka käsistarteri tagavaraks peale. Selliselt jääb higistamine ära ja lumekoristuse alustamine osutub mugavaks ja meeldivaks tegevuseks. Voolu saab elektriline starter aga otse seinakontaktist, seega hoia pikendusjuhe käepärast.

LED töötuli
Et talvel on palju pimedat aega, siis võimaldab LED töötuli tööd teha ka pimedas, ilma et tööalale veel eraldi lisavalgustust organiseerima peaksid.

Roolivõim
Suuremate kaheastmeliste puhuritega on raske paksus lumes manööverdada. Roolivõim vähendab seda vaeva, aeglustades või lukustades ühe ratta, olenevalt valitud pööramise astmest. Kuna suuremad kaheastmelised puhurid liiguvad niigi omal jõul, tarvitseb kasutajal vaid kang sobivasse asendisse lükata ning masin pöörab end ise.

Kokkuvõtteks
Vähenõudlikule kasutajale, kes tahab oma sissesõidutee lumest puhtana hoida, sobib aga odav üheastmeline lumepuhur ilma suuremate mugavusvarustusteta.

Allikas: Tööriistamaailm

LOE LISAKS: