Betoonpinnad on nende elutegevuseks ideaalne koht - pinnad on poorsed ning hoiavad enda sees niiskust, mis on vajalik mikro- ja makroorganismide eksisteerimiseks.
Lisaks elusorganismidele määrib betoonpindu ka igasugune olmemustus: saaste, tolm, pritsmed. Tihti kohtame betoonpindadel ka igasuguseid joonistusi (graffiti).

GREST OÜ juhataja Georg Randmeri sõnul tekitavad kõige suuremat kahju betoonile elusorganismid. Kuna mikro- ja makroorganismid hoiavad enda sees palju niiskust ja enamasti on nende juured/alged arenenud üpris sügavale betoonpinna sisse, siis põhjustavad nad jäätudes külmalagunemist.
„Organismid on niiskust täis ja kui õhutemperatuur langeb alla 0 kraadi, siis vesi jäätub ning paisub. Tulemuseks paisumine, mis tekitab betoonpindadesse mikropragusid. Praod muutuvad aastate jooksul aina suuremaks, pind muutub esteetiliselt inetuks ning lüheneb raudbetoonkonstruktsiooni eluiga seoses raua roostetamisega. Kui visuaalselt on pinnalagunemine nähtav, siis on lihtsamate kosmeetiliste töövõtete aeg möödas, vajalik on juba suurem renoveerimistöö,“ seletab Georg Randmeri.

Millega kaitsta?

Tänapäeval on olemas efektiivsed impregneerivad kaitseained, mis takistavad vee imbumist betoonpindadesse, jättes aga konstruktsiooni hingama. Neid tooteid võib võrrelda Gore-Tex kangaga, mis peab tuult ja vett, aga seejuures hingab.
Niiskuse, kui toidu puudumise tõttu, ennetatakse ka organismide elutegevust pindadel. Lisaks eelnevale on Georg Randmeri sõnul võimalik anda pinnakaitse ka õlide, soolade, graffitite vastu ja on võimalik teha isegi pindmise kihi keemilist kõvendamist. Paraku teatakse nendest võimalustest vähe, kuid iga aastaga inimeste teadlikkus betoonpindade kaitsmisest aina kasvab.

Pind enne ja pärast puhastamist.
Millega puhastada betoonpindasid?

Betoonpindade puhastamisel kasutatakse kuumavee kõrgsurvepesureid, erinevaid pesu- ja töötlusaineid.
Kuumavee pesureid just nendel põhjustel:
- annab võimaluse alandada vajadusel töösurvet (ei tekita füüsilisi pesujälgi betoonile),
- leotab ja lahustab tunduvalt efektiivsemalt mustust,
- loputab pesuaineid pindadelt maha.
Lisaks kasutatakse vastavalt vajadusele survepesuri püstolil erinevaid düüse ja otsikuid.