Tark maja kujutab endast terviklikku süsteemi ja lahendusi, mis vastavalt kasutaja vajadustele ja soovidele reguleerivad automaatselt erinevaid eluasemefunktsioone nagu näiteks küte, ventilatsioon, valgustus ja turvasüsteem, et muuta igapäevased toimingud kasutajale mugavamaks ning säästa ka energiat.
„Baaskontseptsioon on siinkohal jäänud samaks, kuid tänu tehnoloogia arengule on süsteemi võimalik integreerida üha enam varem vaid eraldiseisvalt toiminud üksikuid nutikaid lahendusi, nagu näiteks vihmuteid. Samuti on võimalik süsteemi seadistada suhtlema erinevate materjalide ja elementidega, näiteks reguleerida kardinate juhtimist või klaasi läbipaistvust vastavalt päikese intensiivsusele,“ räägib JUNG Eesti esindaja Mark Melts.

Millised on olnud siis sektori arengud? Kui algselt keskenduti peamiselt praktiliste eluasemefunktsioonide, nagu näiteks kütte, ventilatsiooni ja valguste automatiseerimisele, et tagada kulutõhusus, siis ajaga on lisandunud turvasüsteemid ning üha enam mugavusega seotud lahendusi, näiteks multimeediasüsteemid. Tänaseks on tänu nutitehnoloogia arengule võimalik seda teha kodukeskest juhtimispaneelist või igast nutiseadmest nagu mobiiltelefon või tahvelarvuti ja seda ise distantsil viibides.

Mark Melts ütleb, et targa maja süsteeme paigaldatakse eeskätt uusarendustesse, sealhulgas nii äri- ja elamupindadesse. Samuti tuntakse nutikodu vastu üha enam huvi uute eramute projekteerimisel, kui ka vanade hoonete, sh kortermajade renoveerimisel.
„Huvi on ajendatud eeskätt soovist tagada hoone energiatõhusus, kõrgem turvalisus kui ka muuta selle igapäevane kasutamine võimalikult mugavaks. Suurenenud huvi näitab, et eestlased on muutunud üha teadlikumaks nutikodu olemusest ja selle pakutavate võimaluste kasuteguritest,“ lisab asjatundja.

Targa maja puhul on oluline silmas pidada, et tegemist on tervikliku süsteemiga, mille mugavus kasutaja jaoks seisneb eeskätt selles, et süsteem, kuhu on ühendatud kümned erinevad eluaseme funktsioonid, kontrollib ja juhib maja tervikuna ja äärmise detailsusega nagu ühtset organismi. Kui veel mõned aastad tagasi peeti targaks maja, mis oli varustatud mõne üksiku eraldiseisva nutika seadmega, siis tänaseks on teadlikkus targa maja olemusest oluliselt tõusnud ja üha enam küsitakse just süsteemseid lahendusi.

Alustatakse küttest ja turvalisusest ning liigutakse mugavuse suunas

Eestlased on oma olemuselt praktilise meelega ja tunnevad targa maja süsteemi osas enam huvi lahenduste vastu, mis reguleerivad automaatselt valgust, kütet ja ventilatsiooni. Viimasel ajal on üha enam suurenenud huvi ka turvalahenduste vastus, samuti on olulisel kohal ka kaugjuhtimis- ning laste ja pere mugavusega seonduvad lahendused. Valdavalt alustataksegi süsteemi paigaldamist nendest funktsioonidest ning hiljem lisatakse vastavalt vajadustele ja soovidele lahendusi juurde.

„Kuna tark maja on aga pikaajaline investeering ning tehnoloogia areneb tänapäeval meeletu kiirusega, on oluline siinkohal silmas pidada, et süsteemi saaks tehnoloogia arenedes uuendada ja kohandada vastavalt muutuvatele vajadustele. Samuti, et projekt oleks koostatud ja süsteem paigaldatud sertifitseeritud teenusepakkuja poolt,“ juhib Mark Melts tähelepanu.

Kuigi targa maja lahendusi on võimalik paigaldada ka olemasolevasse majja, on siinkohal lahenduste osas valik piiratum ning täismahus tulemuse saavutamiseks võiks süsteemile mõelda juba detailplaneeringu koostamise käigus ruumide asetuse ja kasutuse planeerimisel.