Kivikatus on niivõrd raske, et nõuab erilisi katusekonstruktsioone. Katusekivi on tõesti mõnevõrra raskem plekist, ent ehitusekspertide hinnangul kannatab enamik olemasolevaid hooneid välja mistahes katusematerjali alates bituumensindlist ehk vana nimega ruberoidist kuni katusekivini. Kivid moodustavad katusele mõjuvast koormusest vaid 10–20%, seevastu lume ja tuule koormus ulatub uuringute andmetel ühtekokku 76%-ni katusele mõjuvatest jõududest. Kui kive kasutades kukuks katus kokku, ei peaks selline katus vastu ka lumerohkemale talvele. Samas tagavad katusekivi väikesed mõõtmed ja mõnevõrra raskem kaal kivikatusele ülihea vastupidavuse tormituultele ning muudele äärmuslikele ilmaoludele.

Foto: Monier


Eterniit vajub väikese kaldega katusel kokku. Selle müüdi tekkes on ilmselt süüdi eterniidiga väga sarnane bituumenist lainepapp või PVC-plaadid, mis on märksa nõrgemad materjalid. Kallimad eterniitplaadid on üsna hea vastupidavusega, ent tõsi ta on, et selle materjali eluiga on lühem kui varem. Nõukogude ajal toodetud eterniitplaadid sisaldasid põhikomponendina ohtlikku, kuid vastupidavat asbesti, mida tänapäevases eterniidis enam pole.

Kivikatus on pika elueaga, vastupidav ja müravaba, ent väga kallis materjal. Tõsi on see, et kivikatus on kõige pikema elueaga materjal, mille vähemalt 100-aastane eluiga on tõestatud enam kui sajandivanuste tänaseni korras kivikatustega. Väide katusekivi väga kalli maksumuse kohta ei vasta aga tõele. Kevadel katusemüüjate seas läbi viidud uuring näitas, et katusematerjalide hinnad on teiste materjalidega praktiliselt ühtlustunud. Seejuures oli kolme kõige soodsama keskmise hinnaga katusematerjali (plekk, eterniit, kivi) hinnaerinevus oli kõigest 3,3%.

Foto: Monier


Bituumensindlid ehk vana nimega kärgkate sulab kuumaga üles. Praktikas peab see materjal kuumale kenasti vastu, ent päikselise päevaga muutub katusekate pehmeks nagu vastpaigaldatud asfalt. See tähendab, et kuuma ilmaga ei tohi katusele ronida ning katusetöödeks peab valima jahedamad päevad.

Kivikatuse paigaldus on keeruline ja kallis. Tänapäeval ei nõua katusekivide kinnitamine mingeid erioskusi ega -tööriistu: seda saab teha ilma ühtki naela katusematerjali või roovitusse löömata. Selleks on olemas uuenduslikud M-Clip klambrid, mille abil kinnitatakse katusekivi roovi külge käsitsi. Lisaks pole ohtu haamriga lüües või kruvi liiga kõvasti kinni keerates kivi vigastada. Professionaalsed katusemeistrid suudavad kivikatuse paika saada sama ajaga kui plekk- või eterniitkatuse ning ka eeltöö on kõikide materjalide puhul sama ajakuluga.

Foto: Monier

Tuul võib bituumensindlid lahti tõmmata. Üldiselt seda ei juhtu, sest sindlite all on liimiriba ning päikesekuumusest pehmemaks muutuv bituumen sulatab sindlid aja jooksul veel tihkemalt üksteise külge. Probleem võib aga olla siis, kui sindlid on paigaldatud liiga jaheda ilmaga ning sindlite liim ei kleebi korralikult külma temperatuuri tõttu.

Katuse värvimine on mõttetu, sest värv koorub kiiresti maha. Kui valida spetsiaalne katusevärv ja teha töö korralikult, püsib katuse välisilme värskena vähemalt kümme aastat. Värvimine täidab pindmised poorid ja katusekivi pind muutub siledaks, tänu millele on samblal keerulisem uuesti katusele kinnituda. Spetsiaalsed värvid sisaldavad sideainena polümeere ja rohkelt tahket pigmenti, mis tagab värvi pika eluea ning kulumis- ja UV-kindluse. Kindlasti peaks kasutama konkreetsele katusematerjalile välja töötatud värvi. Enne värvimist peab katuse spetsiaalse pesuvahendi ja kõrgsurvepesuriga samblast ning muust mustusest korralikult puhastama. Katusele peab kandma vähemalt kaks kihti uut värvi.

Katusekivi võib haamriga kinnitusnaela lüües või kruvi liiga kõvasti kinni keerates katki minna. Tegelikult saab tänapäeval kivikatuse paigaldatud ilma ühtki naela löömata, kuna uuenduslike täielikult tööriistavabade kinnitusklambritega kinnitatakse katusekivid roovi külge käsitsi ning puudub oht kive vigastada. Küll aga on see oht olemas plekk-katusel, kuhu tehakse plekipaanide kinnitamiseks augud ning tekib lisaks paanide värvimata lõikeservi. Katuseplekile võivad paigaldamise ajal tekkida mõlgid ja kriimud, mis tuleb kohe katta parandusvärviga, sama tuleb teha lõikeservadega. Vastasel juhul võib kogu katuse garantii katkeda, kui katus peaks hakkama roostetama või vett läbi laskma.

Allikas: Monier

LOE LISAKS: