Tehes kõike mitte nii nagu peab, on oht teha tõsiseid vigu. Selle näiteks on liiga nõrk konks, mis lihtsalt ei kanna valgusti kaalu või valesti ühendatud juhtmed. Ka on teatud erinevused valgusti paigaldamisel betoon- või ripplagedele. Vaatame lähemalt, kuidas valgusti lakke panna.

Valgusti paigaldamine betoonlakke

Valgusti paigaldus algab sellest, et enne tööle asumist tuleb elekter töökohalt täielikult välja lülitada. Selleks tuleb välja lülitada elektrikilbis olev pea- või rühmakaitselüliti või võtta välja kaitsekorgid. Pinge puudumist tuleb töökohal kontrollida pingeindikaatoriga. Selline tegutsemine tagab töö turvalisuse. Peale elektri väljalülitamist võrgust eemalda vana valgusti.

Kui oled valinud vanast raskema valgusti, peab metallist riputuskonksu kontrollima ja vajadusel asendama tugevamaga.
Esmalt tuleb puurida laes kinnituskohta sobiva läbimõõduga auk ja siis kinnitada ankur. See peab olema kinnitatud korralikult.
Pane tähele, et betoonpaneelile saab kinnitada raskemaid lühtereid, aga kipsplaadist lagi ei pruugi sellist raskust ülal hoida.

* Enne lühtri paigaldamist kontrolli, kuidas on paigaldatud juhtmed, muidu oht kahjustada neid (mitte puurida auku juhtmete kohale!). Iga töö mis on seotud elektriseadmete paigaldusega saab teha ainult ainult väljalülitatud elektri korral. Parem oleks, kui elektrilised ühendused teeb elektrik.

* Enne valgusti ühendamist teha kindlaks ja märgistada juhtmeotsad. Selleks tuleb korraks ettevaatlikult lülitada sisse vool ja kasutades indikaatorit või muud elektrimõõteriista, teha kindlaks, milline (millised) on faasijuhtmed, milline nulljuhe. Indikaator hakkab põlema faasijuhtme korral. Muidugi tuleb silmas pidada seda, et sel ajal oleks lüliti ka sisselülitatud asendis.
Edasi tuleb määrata valgustil, kus on nulljuhe ja kus faasijuhe. Kõige parem on, kui need on juba valmistaja poolt tähistatud. Vähimagi kahtluse korral pöörduda ikkagi elektriku poole.

* Juhtmete ühendusel kasutatakse klemmliiste, mis on harilikult valgusti komplektis. Kui see pole mingil põhjusel võimalik, siis võib juhtmed ühendada mingil teisel viisil. Voolu all olevad isolatsioonita juhtmed tuleb sel juhul isoleerida isoleerpaelaga. Kõige selle tegemise juures tuleb pidevalt veenduda, et vool oleks välja lülitatud. Peale paigaldamist kontrollida kõike lühiajalise voolu sisselülimisega.

Valgusti paigaldamine ripplakke

Sellisesse kohta tuleb kõigepealt valida õige valgusti. Üldiselt ei sobi taldrikukujulised valgustid ja ka sellised, kus pirn on laele lähedal. Need võivad laele kõrge temperatuuriga kahju teha. Soovitav oleks selline valgusti, kus pirnid on laest eemal või suunatud allapoole.
Ripplae korral saab valgusti kinnitada, kasutades:
• lae konksu
• riputuskett
• kinnitusplaat

Kui otsustad kinnitada lühtri lakke rippkonksuga, on lihtsam kinnitada see kohe betoonalusele enne ripplae paigaldamist. Sel juhul ei ole enam vaja täiendavat kipsplaadile kinnitust.
Paigaldusplaat võib olla standardne või ristikujuline. Paigaldades lühtrit, pead tingimata järgima ohutusnõudeid. Alati lülita elekter enne paigaldust välja.
Allikas: Kodukorda.net, sise-ja välisviimistluse meistrid