Tapeetimisel on väga oluline roll täita liimil. Mõnedele tapeetidele on märgitud tärnid või kolmnurgakesed, mille järgi tuleb valida tapeedile sama arvu tärnide/kolmnurkadega vastav liim.
Tapeediliimi valik sõltub kasutatavast tapeedist. Näiteks kaasaegsed samettrükiga tapeedid võivad olla väga vastupidavad ning neid saab hiljem lihtsalt maha rebida, kui on kasutatud õiget liimi. Fliistapeedi puhul kantakse liim seinale, misjärel saab tapeedi hõlpsalt juba lahti rullides otse seinale panna. Selleks peab liimi esialgne nakketugevus olema suur, aga samas peab liim võimaldama tapeedi liigutamist, et materjali saaks täpselt paika sättida enne, kui liim ära kuivab.

Liimi imbumisaeg sõltub tapeedi paksusest. Näiteks õhukese tapeedi puhul näeme juba 3-5 minuti pärast, kui palju see venib, paksu tapeedi puhul tuleb oodata 10-20 minutit.
Rasked paber- ja reljeeftapeedid, aga ka vinüül-, siid- ja tekstiiltapeedid nõuavad tugevamat liimi kui kerged pabertapeedid. Õigesti valitud liim tagab paigaldatud tapeedi oma kohal püsimise.

Erinevate tapeetimistingimuste jaoks on alati olemas spetsiaalne liim. Vanad seinad on äärmiselt poorsed, samas uued seinad imavad niiskust ülivähe. Saadaval on spetsiaalsed tooted, mis reguleerivad imatava niiskuse hulka. Olemas on isegi tapeediliim ebaühtlaste, sageli tapeeditavate seinte jaoks. See liim kantakse otse ebaühtlasele pinnale ning silutakse siis enne tapeedi peale panemist.

Paber- ja fliistapeet tuleb liimida erinevalt

EasyUp ehk fliistapeedi puhul on tegemist tugevdatud pabertapeediga ehk fliistapeediga, mida tähistatakse ka nimega nonwoven või vlies. Oluline erinevus tavalise pabertapeediga on asjaolu, et liim kantakse seina, mitte tapeedile. See tapeet ei veni ega kahane nii nagu tavaline pabertapeet.
Easy Up tapeedi puhul kasuta alati spetsiaalset fliistapeedi liimi, mida kantakse seinale, mitte tapeedile. Tark oleks kasutada suisa valmisliimi, et vältida tükilise ja vale konsistentsiga liimi kasutamist.
Hoolitse selle eest, et tapeetide esiküljele ei satuks liimi. Liim võib jätta pinnale jäädava kahjustuse. Kui tapeedi esikülg peaks siiski liimiseks minema, eemalda see kohe ettevaatlikult niiske ja puhta švammiga laskmata liimil kuivada.
Pabertapeet on traditsiooniline seinaviimistlusmaterjal, laseb õhku läbi ja juhib niiskust, kuid on samas üks keerulisemaid materjale, mida seina paigaldada. Paber venib ja võib kergesti rebeneda.

Tapeeditav pind peab olema sile ja puhas. Pahteldatud pinnad tuleb peale lihvimist tolmust puhastada, kruntida ja soovitavalt värvida vähemalt ühes kihis mati seinavärviga. Läikivad pinnad karesta liivapaberiga ja eemalda lahtine tolm.
Eemalda plekid ja mustus seinapesuvahendiga, loputa korralikult ja lase kuivada. Tapeeti ei tohi mingil juhul paigaldada niiskele pinnale. Aluspind peab olema korralikult läbi kuivanud.
Liim aetakse paani pinnal ühtlaselt pintsliga laiali, kõigepealt piki paani, seejärel aga põiki paani kuni servadeni.
Liimi kogus valida vastavalt tapeedi imavusvõimele. Veendu, et liim katab ikka kogu tapeedipinda, pöörates tähelepanu servadele. Liimi pealekandmine toimub tapeetimislaual või muus selleks ettevalmistatud kohas.

Liimiga kaetud paanid peavad niiskusest läbi imbuma ja pehmenema. Selleks, et liim liiga kiiresti ei kuivaks, tuleb paan keskelt niiviisi kokku panna, et liim jääb sissepoole. Seejärel tuleb paan umbes 5-10 minutiks seisma jätta, et selle paberikiht ühtlaselt läbi imbuks. Ühekordse liimikihiga katta üksteise järel kolm kuni neli paani ja paigaldada need vastavalt liimiga katmise järjekorrale.

Mida liimimisel tähele panna?

* Tapetseeritav pind peab olema hästi siledaks lihvitud, hoiduda tuleks õlisegustest pahtlitest.
* Et pahteldatud ja värvitud pinna imavus on erinev, on soovitatav pahteldatud kohad enne tapeetimist värvida või liimiga üle käia.
* Tapeedi alla võib kleepida makulatuuri. Hoiduda tuleks klantspiltidega ajalehtedest, mis ei ima vett.
* Makulatuuri kleepimise liim peab olema tapeediliimist tugevam. Kui juhtub vastupidi, võib tapeet makulatuuri seinast lahti kangutada.
* Tapeediliimi muudab tugevamaks väike annus PVA liimi.
* On liime, mida tuleb vastavalt tapeedile segada kas suurema või väiksema hulga veega. Näiteks pressitud mustriga tapeedi puhul kasutatakse väiksema veesisaldusega liimi.
* Tapeedipaanid on soovitatav üksteise suhtes asetada veidi nihutatult lauale (nii, et kõige pealmine paan on laua servaga kohakuti). Nii saab vältida liimi sattumist lauale, mis omakorda võib tapeeti kahjustada.
* Liimil tuleb lasta umbes viis minutit imbuda.
* Enne pabertapeedi seina panemist on soovitatav tapeet korraks mõlemast otsast kokku murda, et liim jaotuks ühtlaselt.
* Kõige raskem on tapeetida toanurki. Neid võib eelnevalt paberiga tugevdada.
* Nurka ei soovitata jätta paani keskkohta. Paani serv mingu üle nurga vaid 2-3 cm.
* Välisnurga puhul tuleb ülekäiguks arvestada umbes 5 mm. Et paan kaarduks veatult, tuleb ülemine ja alumine serv tasaseks lõigata enne tapeedi kuivamist.
* Kortsud tekivad tapeedi sisse tavaliselt sellepärast, et liimi pannakse liiga paksult või oli vana tapeet uue all kortsus.

Allikad: Muster, wolfgroupweb.com, Värvikeskus