Kasutaja seisukohalt on kõige olulisem rulli materjal, laius ning muster. Üldine põhimõte on, et ebatasasele pinnale vali pikema karvaga ja siledatele pindadele madala karvaga rull. Mahukad pikema karvaga rullid suudavad ebatasasel pinnal kanda värvi õnarustesse ning kogu pind saab värvitud. Madala rulliga värvitud pind jääb peaaegu sile ja ilma rullimustrita. Läikiva ja sileda pinna värvimisel on oluline aluspinna siledus, sest muidu joonistuvad ka väiksed ebatasasused selgelt välja.

Alustame algusest

Rulli valimine oleneb sellest, mida üldse on vaja värvida. Üldiselt hakatakse ruumi värvima lagedest, seejärel seinad ja viimasena põrandad.

Lagede värvimisel kasutatakse tavaliselt paksukarvalist rulli, mis jätab kauni struktuuri (näiteks Anza Elite Rymax). Lae värvimiseks tasuks varuda endale kaks täpselt samasuguse karvaga rulli. Esiteks väike (1015 cm), mis on otsast karvane. Sellega on hea ära teha nurgad ja kehvemini ligipääsetavamad kohad näiteks kitsamad laepinnad või laelambi ümbrus jne. Teiseks suurem rull (18
mso-fareast-font-family:"Times New Roman";mso-ansi-language:ET;mso-fareast-language:
ET;mso-bidi-language:AR-SA'>–25 cm), millega saad mugavalt, ühtlaselt ja kiirelt värvida suurt pinda. Lae- ja seinarulli puhul on oluline, et rullilt ei tilguks ega pritsiks värvi.

Seinte värvimiseks kasuta natuke madalama karvaga rulli. Samuti nagu lae värvimisel, varu endale kaks rulli
mso-fareast-font-family:"Times New Roman";mso-ansi-language:ET;mso-fareast-language:
ET;mso-bidi-language:AR-SA'>– väiksem ja suurem. Väiksemaga saad lihtsalt värvida pistikute, uste, akende jm ümbrused ning suure rulliga suured pinnad.

Anza populaarseim seina- ja laerull on Platinum Micmex.

Seina värvimine Micmexi rulliga õnnestub ka algajal.

Lisaks võid poelettidelt leida ka väga madala karvaga rulle, mida kasutatakse põhiliselt mööbli värvimiseks. Üldiselt värvitakse rulliga ainult tasapinnalisi esemeid nagu lauaplaat või uks, sest rull ei suuda värvi kanda ühtlaselt uksele või mööbliesemele, millel on erineva kõrguse või laiusega nikerdused. Kõrgemal asuvate pindade värvimisel soovitame kasutada pikendusvart. Isegi kui ulatud ilusti värvima, on pikendatav vars parema tulemuse nimel tihti vajalik. Pikendusvarrest saad kindlalt kahe käega kinni hoida ja nii väsitab ka tööprotsess vähem.

Mööbli värvimiseks sobib ideaalselt Anza Felt viltrull.

Vaata videost, kui ilus sile kummuti pind jääb Anza viltrulliga:

Kaupluses näed pakendilt, millise pinna jaoks rull sobib. Samuti on pakendil olemas väga kergesti arusaadavad piktogrammid, kus selgelt välja toodud, kas tegemist on sise- või välitöödeks mõeldud tarvikuga ning millisel pinnal seda kasutada.

Oranžiks on märgitud ala, mille värvimiseks maalritarve sobib.

Pakenditel on ka pildiga näidatud, millise pinna rull jätab.

Lisaks on rullid jagatud kvaliteedi järgi kolme sarja ehk gruppi, mis on eristatud eri värvi mummuga.

Rulle võib karva pikkuse järgi jagada kolmeks: pika, keskmise ja madala karvaga. Et suurema vaevata saaksid sobivale pinnale rulli valida, oleme kokku pannud lihtsa tabeli.

Mida pikema karvaga rull, seda suurema mahutavusega see on. Madalama karvaga rullid on küll väiksema mahutavusega, kuid annavad siledama ja vähemstruktuurse lõppviimistluse.

Uued populaarsed rullid

Praegu kogub populaarsust mikrofiiberrull, näiteks Anza Platinum Micmex. Tegemist on kvaliteetse universaalse rullimaterjaliga, mis sobib kasutamiseks kõikidele värvitüüpidele ja pindadele.

Mikrokiust värvirulliga saab kiiresti värvida suuri pindu, sest rull imab endasse rohkelt värvi. Värv jaotub pinnale ühtlaselt ning veatult.

Rullide areng ei piirdu üksnes uute kanga- ja karvamaterjalidega. Maalritarvikute riiulitel on näha uusi spetsiaalseid rullitüüpe, mis hõlbustavad levinud tööprotsesse, näiteks distantsrull.


Distantsrulliga värvides saad ilma teibi abita jätta sirge värvimata triibu seina äärde.

Ka värvivanni-maailmas on toimunud revolutsioon
mso-fareast-font-family:"Times New Roman";mso-ansi-language:ET;mso-fareast-language:
ET;mso-bidi-language:AR-SA'>– Anza on välja töötanud uue värvivanni! Nimelt mahutab see 3,3 liitrit värvi ehk 3-liitrise purgi värvi võid vabalt sisse valada. Lisaks on Anza värvivann tugevast plastist, pikendatud rullimisalaga ning seda saab sangast tõsta. Saadaval on ka ühekordne värvivanni sisu.

Anza värvivann mahutab 3,3 l värvi ja seda saab sangast tõsta!

Värvirulli kvaliteeti saad visuaalselt hinnata juba poes. Jälgi, et pind oleks ühtlase välimusega, rulli karvad ei ole lahti ning ääred sirged. Kuna tootmisel pole võimalik kõiki kiuosakesi täielikult eemaldada, siis pese enne esmast kasutamist rulli vee ja seebiga. Nii saad eemaldada üksikud lahtised ebemed. Katseta ka käepideme mugavust seda käes hoides. Eriti mugavad käepidemed valmistatakse kahest osas, üks pehmemast, teine kõvemast kummist. Sellist töövahendit on mõnus käes hoida ja see ei libise käest. Sõltumata värvi kvaliteedist ei ole võimalik saada head tulemust kehva töövahendiga.

Allolevast tabelist saad hea ülevaate erinevatest rullitüüpidest.

Rulli valimisel tasub nõu küsida värvimüüjalt. Asjatundlikku nõu saab küsida ka tasuta Värviliinilt 12011.

Jaga
Kommentaarid