See, kes peab vähegi suuremat pinda lumest puhtaks lükkama ja kellel murutraktor aianurgas seismas, on tõenäoliselt teinud selle julge sammu ning soetanud lisaks lumesaha ja traktori ratastele lumeketid. Tihtipeale tehakse ka enne talve murutraktoritele selliseid pakkumisi, kus antakse lumesahk ja ketid kauba peale. Kui olete traktori soetamisele mõelnud, siis võiks kindlasti niisugusest pakkumisest kinni haarata. Seda juba sel väga lihtsal põhjusel, et korralik lumesahk maksab omajagu.
Mis siis on olulised asjad, millega tuleks talvel töös hoitavat murutraktorit varustada, et tagada seadme pikk eluiga ja tõrgeteta töö?

Õli

Talvine temperatuur, mis langeb alla –15 kraadi, mõjub suveõlile katastroofiliselt. Eriti mõjutab see neid masinaid, mida hoitakse külmas garaažis või varjualuse all.
Õli muutub paksuks küünlavaha meenutavaks olluseks. Üles soojenedes selle algupärane viskoossus taastub, kuid külmkäivitus sellise õliga päädib pea alati mootori kapitaalremondiga. See tähendab, et kui olete traktoriga suve läbi muru niitnud, oleks nüüd õige aeg õlivahetus ette võtta. Üldiselt sobib talvistes oludes kasutada õli SAE10W30 või SAE5W30.

Aku

Murutraktorite aku on üsna pisike ning arvestades seda, et külmade ilmadega kahaneb aku mahutavus märgatavalt, tuleks kindlasti enne talve aku seisukorda hinnata.
Kui aku on korralik, tuleb see täis laadida ning kui on olemas akulaadija/säilitaja, siis võib ka selle akule külge ühendada. See hoiab akut pidevalt erksa ja elujõulisena. Kui jätate tühja akuga traktori talvel välitingimustesse, on üsna tõenäoline, et aku külmub ja see tuleb utiliseerida.

Ketid

Kes veel ei teadnud, siis talvel on lume ja jää peal üsna libe. See tähendab, et murutraktorid, mille rehvid on toodetud ennekõike suviseks kasutamiseks, ei pruugi lumistel teedel enam väga hästi liikuda, sest rattad kaotavad haarduvuse teepinnaga. Selle jaoks on paljudel tootjatel välja pakkuda lume- ja jääketid ratastele. Need paigaldatakse üldiselt vedava silla rehvidele. Nii paraneb traktori läbivusvõimekus talveoludes märkimisväärselt. Saadaval on erinevaid kette.

Üldlevinud on lumeketid, mis meenutavad tavalist nn lehmaketti. Sammuke edasi on ketid, mille lülid on tehtud kandilisest metallist. Need annavad lisahaarduvust ka jäisel pinnal. Samuti on olemas spetsiaalsed jääketid, millel on väljaulatuvad metalsed piigid.

Raskused

Teine hea nipp, kuidas traktorit paremini pidama saada, on kasutada lisaraskusi. Tavapärasemad raskused kinnitatakse velgede külge, kuid olen näinud ka nupumehi, kes ehitavad traktori kärukonksu juurde metallist raami, mille täidavad näiteks silikaattellistega.
Arvesse läheb ka „piloodi” kehamass, aga igasugune lisaraskus tuleb talvel üldiselt ainult kasuks. Siiski tuleb piiri pidada ja jälgida kasutusjuhendis välja toodud soovituslikku maksimaalset koormust, mida traktori sillad kannatavad. Ülekoormusest purunenud tagasild üldjuhul garantii alla ei kuulu.

Lumesahk

Lumesaha valikul tuleb ennekõike lähtuda enda rahakotist ja kasutusmugavusest. Tean inimesi, kes on saha ehitanud ka vanast 200-liitrisest plekkvaadist. Tänapäeval on müügivõrgus palju erinevaid pakkujaid ning isetegemise rõõm ei tasugi tihtipeale ära. Kui lükkate sahaga lund tänavakividelt, siis valige selline mudel, mille alaserva saab kinnitada kummilindi. Sedasi ei kriibi te kivide pinda ära.

Rehvid

Talvel tasuks rehvide rõhud üle kontrollida, sest külmas teatavasti õhu tihedus kahaneb, mistõttu võivad suvel täis pumbatud rehvid olla talvel üsna tühjad. Kindlasti soovitan talvel hoida rehvides madalamat rõhku kui suvel, sest sedasi on rehvi kandepind palju laiem. See omakorda tagab parema läbivuse lumes.

Murutraktorit talvel lumelükkamiseks kasutades ei saa eeldada, et tegemist on võimsa traktoriga ning kõik teed ja tänavad saab puhtaks lükatud. Oma suhteliselt kerge kaalu ja väikese mootori tõttu tuleks murutraktoriga lund lükates olla pigem järjepidev.

Ärge laske lumekihil kasvada meetripaksuseks, enne kui tööle asute. Täiesti normaalne on 20–30 cm paksust äsjasadanud lund lükata terve saha laiuselt. Kui lumi on raske (sulanud või kokku vajunud), siis peab olude järgi seadistama ka lükkamise laiust.
Sulalume korral on soovitatav lükata korraga ¾ saha laiuselt. Paksu lume puhul on kindlasti üheks märgusõnaks hoog. Kui võtate hoo üles ja seejärel lumehange sihite, saate tunduvalt parema tulemuse kui tasapisi vaikselt servast lükates.
Allikad: Aiatehnikaeksperdid, Stokekr
Vaata õpetust ka videost.