Järgnevalt räägime teile, kuidas uued aknad võivad teie kodu mugavust ja taskus olevat raha ka tegelikult suurendada.

Enamik koduaknaid on ebaefektiivsed

Tõsiasi on see, et enamik ehitajaid teeb kõik endast oleneva, et hoida oma kulud madalad ja kasumid suured. Üks lihtsamaid kohti raha säästmiseks on odavate ja madala kvaliteediga akende paigaldamine.
Parim viis teada saada, kas teil on ebatõhusaid aknaid, on küsida endalt järgmised küsimused:

Kas teie aknad kuumenevad suvel ja talvel on külmad?
Kas teie aknad on muutunud uduseks või häguseks?
Kas teie aknaid on raske avada ja sulgeda?
Kas teie õhksoojuspump või konditsioneer töötab suurema osa päevast just selleks, et kodus oleks mugav temperatuur?

Kui vastasite mõnele neist küsimustest jah, on suur tõenäosus, et just tänu ebakvaliteetsetele akendele kaotate igapäevaselt oma raha.

Millised on energitõhusad aknad?

Aknaid muudavad energiatõhusaks mitmed tegurid, neist kaks peamist on aga aknaklaaside arv (kahe- või kolmekordsed klaaspaketid) ja kvaliteetsed aknaraamid.
Energiasäästlikud aknad, on loodud selleks, et takistada soojendatud või jahutatud õhu väljapääsu teie kodust. Nende suurenenud isolatsioon vähendab teie kodu energiakulu - ja seega ka teie arveid! -, muutes samal ajal ka teie kodu üldiselt mugavamaks.

Kahekordne ja kolmekordne klaaspakett

Kõik majad ja korterid kaotavad akende, seinte ja katuse kaudu soojust. Seetõttu on oluline ette võtta meetmed, et teie kodu soojakadu oleks võimalikult väike. Selleks, et aknad oleksid võimalikult energiatõhusad, tasub valida kahe- või kolmekordsed klaaspaketid.
Energiasäästlikud kahe- ja kolmekordsete klaasidega aknad koosnevad mitmest klaasilehest, mis on vahedetailidega kokku pandud. Need mitmekihilised konstruktsioonid loovad klaasikihtide vahele suletud õhutaskud, et vältida õhu sisenemist või väljapääsu.

U-väärtus määrab akna soojapidavuse

Akende soojapidavuse mõõdikuks on U-väärtus. See on arv, mis näitab kui mitu vatti tunnis ühe aknapinna ruutmeetri kohta toast soojust väljub. Seda arvutatakse tingimustes, kus välistemperatuur on sisetemperatuurist 1 kraad madalam. Seega mida väiksem on saadav U-väärtus, seda soojapidavam on aken ja energiasäästlikum on maja.

Kui akna U-väärtus on madalam, kui 1 W/m2K, nimetatakse seda väga hea soojapidavusega aknaks. Klarvindueri valikus olevad kahekordse klaaspaketiga puitalumiiniumakna ja puitakna UV väärtus on 1,1. See eest 3-kordse klaaspaketiga akende U-väärtus on koguni kõigest 0,7.
Väiksem UV väärtus tähendab paremat isolatsiooni ning vähendab ruumide küttekulutusi. Kolmekordse klaasiga ja väljast ekstra alumiiniumkattega aken on parim turul saada olev lahendus. Selline aken säästab märgatavalt küttekulusid ja on hooldusvaba väga pikka aega. Seega on kolmekordse klaasiga aken hea soojuse kinni pidaja ja parim energia kokkuhoius pikas perspektiivis.

Kvaliteetsed aknaraamid

Energiasäästlik akna paigaldamine on vajalik energia säästmiseks, kuid see ei too teile palju kasu, kui paigaldatav aknaraam ise ei ole kvaliteetne. Puitalumiinium aknad on ühed parima energiamärgiga aknaraame, mis hetkel turul on saadaval.
Kvaliteetsed raamimaterjalid vähendavad soojusülekannet ja soojustavad aknad paremini, tagades teie kodus tõhusama kütte ja jahutuse.

Kas energiat säästvad aknad tasuvad rahaliselt ära?

Oma kodu energiatõhususe suurendamiseks ja raha säästmiseks saate teha palju asju. Üks lihtsamaid ja kasulikumaid muudatusi, mida teha, on vanade madala kasuteguriga akende väljavahetamine. Kui valite uued aknad, mille projekteerimisel on silmas peetud energiatõhusust, saate säästa oma energiaarvete pealt.
See, kui kiiresti tehtud investeering end ära tasub, sõltub paljudest asjaoludest. Olgu siinkohal välja toodud vaid kaks peamist – milliseid aknaid te asendate ja kas vahetusse lähevad kõik kodu aknad. Asendades aknaid, mille energiakadu on väga suur, on kokkuhoid igakuistelt küttekuludelt märgatav koheselt. Ja parima tulemuse annab loomulikult see, kui vahetusse lähevad teie kodu kõik aknad.
Energiatõhusad aknad on investeering. See on miski, mis mitte ainult ei aita teie kodu soojas hoida, vaid lisab varale väärtust ja suurendab selle esteetilist välimust. Ehkki esialgsed kulud võivad olla kõrged, on oluline mõelda uute akende paigaldamise pikaajalistele eelistele teie kodu jaoks.

Kui olete valmis raha säästma hakkama, aitame teid hea meelega oma kodu remondiprojekti koostamisel.

Jaga
Kommentaarid