Hoones, mida igapäevaselt ei köeta ja vett ei kasutata, tuleb vesi ajutiselt sulgeda ja torustik tühjendada. Unustada ei tohi ka veeboileri ja WC-poti tühjendamist. Kõige kindlam viis on kasutada veevärgi tühjaks puhumiseks kompressorit. Veearvesti eemaldamise osas tuleks nõu pidada kindlasti oma vee-ettevõttega.

Kasutuses olevates hoonetes tuleb otsast lõpuni üle vaadata kogu veevärk ja veenduda hoolega, et külm ei pääseks torudele ligi. Torude ja akende soojustamiseks saab kasutada käepäraseid vahendeid, kaitstes neid omakorda niiskuse eest. Niiskus vähendab soojapidavust. Vundamendi läbiviik toru sisenemise kohana hoonesse on kõige nõrgem koht külmumiseks.

Külmumist saab vältida

Temperatuur veemõõdusõlmes ei tohi langeda alla +2 kraadi. Kui veearvesti asub kaevus, tuleb soojustada kaevukaas. Selleks sobib näiteks 100 mm penoplast, millest tuleb lõigata kaevukaane suurune kate ja asetada see kaane alla. Lahenduseks on ka küttekeha paigaldamine veemõõdusõlme.

Viimaseks abinõuks torude külmumise vältimiseks on veekraani nirisema jätmine, sest vee liikumine torustikus takistab külmumist. Seda saab teha siiski mõistlikkuse piires.

Kui siiski veetoru külmus, ei tohi jäätunud veetoru hakata ise lahtise leegiga sulatama. Abi saamiseks tuleb pöörduda kas oma vee-ettevõtte või torutööde teenust pakkuva ettevõtte poole, kellel on olemas sulatamiseks mõeldud riistvara. Näiteks plasttorude lahti sulatamiseks on olemas spetsiaalsed aurutid ning metalltorude jaoks elektrilised seadmed.

Kui veevärgi rajamine on hästi planeeritud ja teostatud, on muret vähem. Torustik tuleb rajada allapoole maapinna külmumise piiri, mis sõltub ka pinnasest ja on reeglina 1,5-1,9 m maapinnast allpool. Tasub kaaluda ka küttekaablite või torukooriku kasutamist. Metalltorudele tuleks eelistada plasttoru, mis on külmakindlam. Kõike seda planeerides ja teostades konsulteeri spetsialistidega.

Allikas: Eesti Vee-ettevõtete Liit

LOE LISAKS: