Peale vaadates on kõik ketid sarnased ning esmapilgul võib tunduda, et vahet ei ole, milline osta. Päris nii kergelt see kahjuks ei käi. Oluline on jälgida teatud parameetreid, mis iseloomustavad mootorsaagi, millele ketti valite.
Enamasti on uue saega ikka kett kaasas ning varuketina soovitaksingi soetada kohe samade andmetega keti lisaks. Kui mingil põhjusel ei ole teil vana keti andmeid kaasas, siis uut ketti ostma minnes peaksite teadma mõningaid numbreid.

Võtame näiteks keti, mille andmed on .325“ 1.3 mm. Keti pikkus on ilmselt kõigile arusaadav, kett peab olema alati latiga vastavuses ehk siis mida pikem latt, seda pikemat ketti teil vaja on. Kui teate lati pikkust tollides 14“..15“ vms, siis kindlasti oskab iga pädev müüja õige keti välja pakkuda.
Keerulisemaks läheb asi nüüd kui edasi vaadata järgmist numbrit .325“ samas leidub ka 3/8“ ja ¼“ jms. Mida see number siis näitab? Lühidalt näitab see ära keti sammu. Keti sammuks tuleb mõõta see vahemik tollides ning jagada kahega. See samm on oluline nii sae veotähikuga sobimiseks kui ka otsatähiku peal jooksmiseks.
See number tuleb meelde jätta, sest erinevatele saagidel võivad olla erinevad nõudmised ketisammule.

Erinevatele saagidel võivad olla erinevad nõudmised ketisammule.
Järgmine number 1.3 mm tähendab lihtsamalt öeldes veohamba paksust. See peab olema kindlasti sama mis plaadil endal – nad peavad paaris olema. Liiga laia soonega plaadis jääb kett loksuma ja võib maha lennata, kitsas soon poob aga keti kinni.
Keti pakendil on märgitud ka ära veohammaste arv. Veohambaid on kerge üle lugeda vana keti pealt.

Teritamisel peab ka õige viil olema

Kui plaanite ka ise ketti teritada, siis peate ka ketile sobiva viili ostma, neid on samuti erinevate diameetritega ning iga viil ei sobi igale ketile. Kõige kindlam on osta viil koos ketiga, sel juhul saate aiatehnikakauplusest kindlasti õiged asjad.
Üks väga oluline asi kettide juures on tagasilöögi vähendamiseks tehtud lisanüansid. Nimelt on üks suurimaid saeõnnetuste põhjustajaid ketist põhjustatud tagasilöök, kus saag sõna otseses mõttes visatakse palgilt tagasi lõikaja suunas. Seetõttu, kui teil puudub spetsiaalne väljaõpe, siis kasutage ainult selliseid kette, millel on kasutusel tagasilööki vähendavad funktsioonid.
Allikas: Stokker