Niisketes ruumides vajavad seinad palju suuremat tähelepanu ja kaitset, kui teistes ruumides. Kui pindu enne plaatimist korralikult ei isoleerita, võivad tekkida raskesti parandatavad ja kulukad kahjustused. Vesi võib näiteks hoone konstruktsiooni lekkida, soodustades hallituse ja seente kasvamist. See on eriti ohtlik niiskustundlike materjalide puhul nagu kipsplaat või puit. Niiskudes võivad nad oma isoleerivad omadused ja stabiilsuse kaotada ning kahjustused süvenevad.

Selliste probleemide ennetamiseks ei tasu mitte midagi juhuse hooleks jätta. Niiske ruumi jaoks hüdroisolatsiooni valides võiks silmas pidada soovitud kaitsetaset, mis sõltub aluspinna niiskusest. Eelmainitud juhtudel sobib plaatide alla tõenäoliselt vedela hüdroisolatsioonimassi ja tihenduslindi kombinatsioon. Nad on kiired ja hõlpsasti kasutatud ning kaitsevad koos piisavalt vee eest. Vedel vahend põhineb tavaliselt süsteetiliste vaikude dispersioonil ja kantakse pärast segamist peale kahe kihina (kokku u 1,0 mm paksuselt), muutes nii isolatsiooniefekti maksimaalseks ja saavutades tasase pinna. Esimene kiht kantakse peale pintsliga. Enne teist kihti oodake u 90 min. Kuni esimene kiht on veel värske paigaldage kriitilistel pindadel kihtide vahele tihenduslint. Lint on väga elastne ja suure tõmbetugevusega. Lisaks on see vananemis- ja alusekindel, isoleerides tõhusalt plaatidevahelisi vuuke ja -segu.

Mida teha ja mida mitte:

- valmistage aluspind korralikult ette. Kui lahtised osakesed, tolm ja rasv jäävad eemaldamata, võib isolatsioon maha koorduda.

- Isolatsioon kantakse ainult kuivale pinnale, et kile oleks veel pingul ja kuivamisaeg poleks liiga pikk.

- Vedelat vahendit ei tohi lahjendada, sest selle kvaliteet võib halveneda.

- Isolatsioonimassi saagu pigem rohkem kui vähem. Kui ruutmeetril on vähem massi, ei pruugi hüdroisolatsioon toimida.

- Kriitilistes kohtades kasutage sobivaid linte ja mansette. Nii saab isolatsioon tugevam ja niiskus ei pääse aluspinda.

- Läbi tasub lugeda ka tootjajuhendid ja hoida kasutatavaid tooteid ettenähtud tingimustes.

Detailid, millele plaatimise juures mõelda:

- Kui oled vajaliku plaatide hulga välja mõõtnud, arvesta juurde 10% varu juhuks, kui mõni plaat puruneb, on defektiga või on tekkinud mõõtmisviga.

- Ära unusta, et kõik vannitoas kasutatavad materjalid sh plaatimissegud, vuukimissegud, värvid ja silikoon peavad olema niiskuskindlad.

- Planeeri plaatide jaotus selliselt, et seinte äärtesse jääks vähemalt pool plaati.

- Vali plaadi suurusele vastav segukamm — mida suurem plaat, seda suuremad peavad olema kammi piid.

- Alusta plaatimist teisest reast ning kasuta plaatide all toestust, näiteks loodi.

- Kasuta vuukide jätkamiseks vuugiriste või vuuginööri.

- Pärast seina plaatimist (esimene rida jääb tegemata) tuleb valmistada plaatimiseks ette põrand.

- Nagu seinagi puhul, jaota plaadid eelnevalt ära ning kasuta vuugiriste.

- Äravoolutrapi ümber kasuta võimalusel plaadi originaalserva, et sinna ei jääks teravat äärt.

- Pärast põrandaplaadi paigaldamist ja kuivamist saad plaatida seina alumise rea.

- Plaatide kuivamise järel vuugi esmalt seinad, seejärel põrand. Vuugisegu saad vuukide vahele kummilabida abil, vuugijäägid eemalda niiske švammiga.

- Pärast töö lõpetamist pese plaadid korralikult puhtaks ning pärast lõplikku kuivamist tihenda põrandate ja seinte liitekohad spetsiaalse silikooniga.

Allikad: Ceresit.ee, K-Rauta

LOE LISAKS: