Asukoht

Patareiga ühendatud suitsuandur tuleb paigaldada lakke, võimalikult toa keskele. Seal avastab see tulekahju kõige kiiremini olenemata tulekolde asukohast ruumis. Kaugus seintest, lampidest ja ventilatsiooniavadest peaks olema vähemalt 30 cm.

Seadusega on nõutud vähemalt üks suitsuandur igas eluruumis, nii et see peab olema igas toas kõigil korrustel ja trepihallis. Kõige parem on, kui suitsuandur on paigaldatud kõigisse elu- ja magamisruumidesse. Kindlasti tuleb andur paigaldada magamistoa ees asuvasse ruumi, olgu selleks siis koridor, esik või elutuba. Just seal avastab suitsuandur muudest ruumidest alguse saavad tulekahjud ja hoiatab magajaid enne, kui suits nendeni jõuab.

Suitsuandurit ei aga ole mõistlik paigaldada kööki või pesuruumidesse, kus kuumus ja aur võivad põhjustada valehäireid. Kööki võib aga paigaldada kuumusanduri. Kuumusandur on mõeldud spetsiaalselt kohtadesse, kus on palju suitsu või ringlevad ruumis vee- või toiduaurud. Kuumusandur annab häiret, kui ruumis tõuseb temperatuur üle teatud piiri (56-64°C). Andur reageerib ka kiiretele temperatuuri muutustele ruumis. Andurit ei mõjuta suits ega niiskus.

Paigaldamine

Järgi paigaldamisõpetust ja kasuta seadmega kaasasolevaid kinnitusvahendeid. Kahepoolne teip ei pea reeglina anduri raskusele vastu ja see kukub alla. Andur tuleb poest karbiga, kus on tavaliselt anduri alus, aluse kinnitamiseks kruvid-tüüblid, andur ise ja patarei. Patarei tuleks enne andurisse pistmist kilest lahti võtta ja seejärel õigete klemmidega ühendada.

Mõõda kinnitusaukude kaugus alusplaadil. Vali asukoht ning märgi pliiatsiga kruviaukude asukohad. Seejärel puuri märgitud kohtadesse kruvide jaoks augud. Kui sa ei ole kindel, kas kohas, kuhu tahad anduri kinnitada, on äkki elektrikaableid, siis oleks mõistlik kutsuda andurit paigaldama elektrik. Kinnita alusplaat kohale ja paigalda tootja juhiste järgi andur. Pärast anduri paigaldamist tuleb alati vajutada testnuppu ja veenduda, et kostab häiresignaal. See näitab, et patarei annab korralikult ühendust ja andur on töökorras.

Paigaldamise kohta vaata ka videod

Hooldus

Andur vajab regulaarset kontrolli. Seda saab teha nii, et vajutad alarmi käivituse testnuppu, et veenduda, kas patareid töötavad.

Jälgi, et anduri punane lambike vilguks. Suitsuanduri punase lambikese vilkumine on omane valverežiimis andurile. See näitab, et patarei on täis ja seade on töökorras.

Puhasta suitsuandurit paar korda aastas tolmust. Selleks ei pea suitsuandurit isegi laest maha keerama ning kasutada võib tavalist tolmulappi või -harja või isegi tolmuimejat. Kui tolm jõuab andurisse, võib see hakata häireid põhjustama või segada anduril suitsu avastamist. Vee ja puhastusvahenditega andurit puhastada ei tohi.

Tavaliselt annab andur tühjenevates patareidest ise märku piiksudega. Kui andur piiksatab korra iga kolmekümne sekundi tagant, siis hoiatab andur patarei tühjenemise eest. Siis tuleb patarei asendada, samuti ka siis, kui alarm testimisel tööle ei hakka või on kahtlaselt vaikne. Patareisid on mõistlik vahetada paar korda aastas, näiteks kevadel ja sügisel. Patarei vahetuseks tuleks andur laest alla võtta ja otsida üles patarei asukoht. Üldjuhul asub see anduri tagaküljel kaane all. Kui oled kaane lahti saanud, asenda tühi patarei uue vastu ja aseta andur uuesti lakke. Proovi testnupust, kas andur töötab.

Allikad: Päästeamet, käsiraamat "Kodu remonditööd", kirjastus Varrak

LOE KA: