Kui hästi meil kasutatakse ehitusobjektidel kõrgustes töötamisel tarvilikku turvavarustust? „Meie tänavapilt näitab imeliselt, kui palju turvavarustust kasutatakse - ehk siis peaaegu üldse mitte ei kasutata. Tihti juhtub ka, et turvavarustus antakse kätte täiesti koolitamata inimestele, kes kasutab seda valesti. Paraku on näha kõikides Eesti linnades ja kõigil suurematel ehitustel juba eemalt töölisi ilma turvavarustuseta, kas siis ronimas või tegemas muid töid kõrgustes. Meil jääb mõelda vaid, mis toimub objekti suletud territooriumil tavainimese silmale nähtamatus kohas?. Vähemalt iga viies registreeritud tööõnnetus on seotud kukkumisega. 2016. aastal registreeriti Eestis rekordiline 5082 tööõnnetust, põhimõtteliselt iga tund toimub raske tööõnnetus mille tulemusena töötaja on haiguslehel rohkem kui kalendrikuu,“ annab olukorrast ülevaate Taavi Lukas firmast Kukkumiskaitse OÜ.

Taavi Lukas usub, et kõik rasked kukkumisega seotud õnnetused saaks ära hoida õige turvavarustuse kasutamisega ja vastava koolitusega.
Muidugi kättesaadavast turvavarustusest ei ole kasu kui inimene ei oska või ei viitsi seda kasutada. Turvavarustus koolitamata töölise käes on sama kasutu, kui raamat lugemisoskamatu inimese käes. „Kõiki töid on võimalik teostada turvaliselt ja iga inimene peaks aru saama, et kui ta seda tööd ilma enda elu ohtu panemata teostada ei suuda, tuleb töö tegemata jätta ja leida vajalik varustus ja koolitus või kutsuda appi mõni oma ala spetsialist,“ manitseb spetsialist.
Hirmuäratav, et kõrgustes töötajad ei kasuta spetsiaalset turvavarustust.

Igaühele siiski oma varustus

Milline oleks elementaarne ja hädavajalik varustus? Taavi Lukas ütleb, et kõrgustes teostatakse väga erinevaid töid, mille jaoks tuleb kasutada ka väga erinevat varustust. Elementaarsed on alati rakmed, turvaliin ja koht, kuhu ennast ankurdada. Samas ei saa eeldada, et arborist saab enda tööd tehtud samasuguste rakmete, turvaliinide ja ankrutega nagu tellingumees ja vastupidi.
Ehitusmessil saab näha ka rakmeid, mis on tehtud spetsiaalselt naistele. Muus osas meeste ja naiste varustuses erinevust ei ole. „Küll aga soovitame naistel enda varustusse valida kergemakaalulised seadmed ja vahendid, näiteks terase asemel alumiiniumist,“ lisab Taavi Lukas.

Rohkem leiad messiuudiseid siit.