Millal on hea kasta ja kui palju korraga?

Murukastmiseks on parim aeg hommikul vara, enne seda, kui päevapäike jõuab muruplatsi kuumutama hakata. Väldi vastu ööd või õhtul hilja kastmist, sest öö toob lisaniiskust ning sellega ühes ka võimaluse igasuguste seente vohamiseks.

Muru vajab vett optimaalselt. Enamasti kasutatakse muru kastmiseks vihmutit, ja kui sa ei ole just enne uurinud, kui palju muru ikkagi vett vajab, siis töötab see sul suhteliselt tunde järgi.

Muru kastmise juures aga kehtib kaks kuldreeglit — kasta ühe korraga rohkem ning tee seda pigem harvemini. Meile võib palava ilmaga tunduda, et muru vajab kogu aeg vett. Ei vaja — mida ta aga vajab, on see, et vesi jõuaks juurteni. Sinna jõudnud, püsib see seal tegelikult mõnda aega.

Et vesi jõuaks juurteni ja teeks seal kasulikku tööd, vajab murukamar niisutamist umbes 2—3 cm sügavuselt. Kuidas seda saavutada?

Tee üks katse. Pane vihmuti tööle ja selle alla üks topsik, mis kogub samal ajal kastmisvett. Ja pane käima ka kell. Lase vihmutil töötada senikaua, kui topsikusse on kogunenud umbes 2—3 cm vett ja vaata kellalt, kui kaua selleks aega kulus. Selle järgi saad aru, kui kaua peaks vihmuti ühes kohas töötama.

Seda kõike saab teha aga veel lihtsamalt. Võta üks tühi ja puhas tuunikalakonservi karp ja pane sinnasamma, kus vihmuti tööle paned. Kui karp on täis saanud, on aeg vihmuti teise kohta tõsta. Niimoodi tegelikult väldid muru üleujutamist ja hoiad vett kokku.

Pea aga silmas ka seda, et praegusel veevaesel ajal tuleb kinni pidada kehtestatud reeglitest, et vett peab ennekõike jaguma tarbeveeks. On küll ja küll juhtunud, kus kogu küla kastab palaval ajal tervet oma aeda ja paari päeva pärast tuleb kraanist ainult liiva.

LOE KA: