Mis teha, kui trimmeriga kõrget heina niites peab pidevalt mootori seiskama, sest pikk hein jääb jõhvirulli vahele kinni? Või muruniiduk jääb kõrgesse heina kinni? Mõnikord moodsad tööriistad lihtsalt ei aita igal pool toime tulla.
Kel vanast ajast on oskused olemas, saab vikatiga üsna kiiresti niitmistööd tehtud. Muidugi vikatil ja vikatil on suur kvaliteedi ja niitmise mugavuse vahe. Lihtsamad vikatid leiab ehituspoodidest ning tera hinnaklass on umbes 10-12 eurot. Väiksemad ja lihtsamad tööd saab tehtud. Samas leidub ka käsitöövikateid, mille tera on muidugi väga kvaliteetne, aga nende hind küünib juba saja euro lähedale. Juurde tuleb soetada ka vikati vars.

Hea vikati tera on kerge ja tugev ning niitmist toetava kujuga. Hea vikati tera paksus on venitatav ehk pinnitav, seega kulub aeglaselt ja püsib õhuke.
Vikati soetamisel tulev arvestada, et terad on mõeldud siiski erinevateks tegevusteks, kui tahad mugavalt töötada.
Heinavikat. Sellel on õhuke ja kitsas tera, mis mõeldud heina niitmiseks. Tera pikkus harilikult 65 cm.
Kraavivikat. Õhuke, kuid heinavikatist laiem tera, mis sobib heina niitmiseks ja tugevamate taimevarte niitmiseks. Tera pikkus on lühem kui heinavikatil.
Võsavikat. Paksem, laiem tera ja lühem tera, mis sobib võsa niitmiseks.
Vikatit tuleb hooldada ehk siis pinnida ja teritada. Selleks on vastavad töövahendid olemas: pinnimise seade ja peeneteralised luisud

Vikat teravaks pinnimisega

Pinnimise seade kinnita puupakku sisse terava otsaga. Pinnimiseks võetakse tera varre küljest ära. Oskajamad pinnivad nii, et vikati vars on õla peal, kuid see nõuab vilumust. Tera tuleb panna alasile peenikese toru vastu. Edasi tuleb peenikese toru otsa ehk tera peale panna ühe rõngaga kübar ja alustada õrna kopsimist haamriga kübara pihta.
Samal ajal iga löögi järel liiguta vikati tera püüdes seda hoida peenikese toru vastas. Kui oled terve tera niimoodi läbi koksinud, siis võta teine kübar kahe rõngaga ja alusta sama protseduuri uuesti.

Toksimise ajal jälgi, et tera on vabalt alasi peal horisontaalselt.
Kui oled kahe kübaraga kopsinud, siis vaata kas terale on tulnud õrn rant ehk jälg sisse. Nii näedki, et pinnimine on venitanud vikatit. Vikatit soovitatakse pinnida iga 4-6 niitmistunni järgselt.
Allikas: juured.ee
Teritamise nippe saad vaadata järgnevast videost.

Kes tahab aga omandada niitmisvõtteid vikatiga, siis tasub järgi vaadata järgnevast õppevideost.