Sauna planeerimisel tasub meeles pidada, et minimaalselt peaks ühe inimese kohta ruumi jääma 60 cm ning nurgaga saunade puhul tuleb arvestada piisava jalaruumiga.
Standardsed lavamoodulid teevad saunaehituse lihtsaks
Lavamooduleid on võimalik soetada mitmes erinevas pikkuses ja enamasti kahes laiuses. Tavapäraselt kasutatakse laiemat moodulit ülemisel laval ja kitsamat alumisel astmel. Samas vastavalt võimalustele ja saunaruumi suurusele võib kasutada ka laiemat moodulit alumisel astmel, luua tavapärase kaheastmelise lava asemele näiteks kolmeastmeline lava. Lõigates mooduleid lühemaks või kitsamaks ja kombineerides laiustega on igaühel võimalik kiiresti ja kerge vaevaga disainida just endale sobiv lava.

Kui saunaruumi sobib ka L-kujuline lava, saate valida, kas kasutada vaid kahte sirget moodulit või paigaldate spetsiaalse nurgamooduli. Nurgamooduliga sobib hästi kokku mugav nurga-seljarest, lisaväärtusena saab selle taha paigaldada ka valgustuse. Sauna disainimisel on oluline roll kasutatava puidu toonil ja mustril
Kõige traditsioonilisem lahendus on valida nii seinad, lagi kui ka lavamaterjal samast puuliigist, näiteks lepast. Siinkohal on hea alternatiiv töötlemata puidule ka termotöödeldud materjal. Termotöötlus annab puidule suurema stabiilsuse, kuna puit mängib vähem ja kauni pruunika värvitooni. Samuti on seni kasutatud enamasti sama laiusega laudu nii seinas kui laval – nt 90 mm lauad.

Erilist atmosfääri soovijatele

Viimase aja trendid saunaehituses näitavad aga, et saun on muutunud omaette disainielemendiks, mis lisaks heale leilile peaks pakkuma ka silmailu. Seega kui tahta luua saunaruumist tavapärasest erilisema atmosfääriga paik, tasub kombineerida erinevaid mõõte, puuliike ja värvitoone.
Näiteks toreda ja unikaalse sauna saab, kui kasutate seintes heledat, rahulikku tausta pakkuvat haavapuitu ja lavadel kontrastselt tumepruuni, kauni mustriga termotöödeldud mändi. Eriti huvitava lahendusena võib ka sauna laes kasutada tumedat puitu. Samuti saab kontraste luua mängides erinevate materjalilaiustega nagu näiteks kitsas seinavooder ja laiad lavalauad–lavaseelikud.
Allikas: Puumarket

Kuidas valida sauna kerist ja kive, sellest loe lähemalt siit.