Tuleb tõdeda, et rahvasuus väga sageli levinud arvamus, mille kohaselt Pirita või Nõmme on eriti kallid piirkonnad, kuulub pigem ülevõimendatud folkloori hulka ning vaid emotsioonitu statistika annab tõelise pildi kätte. Kristiine hinnatõus on olnud aastaga 9%, kui mainitud ülejäänud kolmes linnaosas on hinnatõus jäänud 1—5 % vahele.

Uusarenduste vähesus kruvib Kristiines hinna kõrgeks

Keskmises hinnas on aastatega üha suuremat osakaalu hakanud mängima uusarendused. Mida suurem on nende müügihind, seda suurem on mõju keskmise hinna tõusule. Kui vaadata piirkonna uusarenduste pakkumist, siis Kristiine on olnud pigem tagasihoidlik, sest ainuüksi territoorium ise on väike ja vaba maad napib.

Kristiine uusarenduste pakkumiste maht on kordades väiksem kui Kesklinna oma, aga olnud stabiilselt väiksem ka kui Põhja-Tallinnas, Lasnamäel, Haaberstis või Mustamäel. Täna on Kristiines napilt üle 100 uue korteri pakkumise, võrdlusena olgu toodud, et Kesklinnas on vastav number üle 500. Väiksema pakkumiste arvuga piirkonna tiitlit hoiab enda käes konkurentsitult Nõmme linnaosa. Uusarenduste pakkumist on olnud läbi aastate Kristiines vähe ja see on üks olulisemaid tegureid, mis on kruvinud hinnad kõrgeks. Kui siia liita, et südalinna pääseb loetud minutitega, aga samas on piirkonnal aedlinnale omane õhustik ning eeskujulik taristu ja kaubandus- ja teenindusettevõtteid palju, siis on mõistetav, miks Kristiine on populaarne nii nooremate kui vanemate inimeste, aga eelkõige perede hulgas. Piirkonnast pääseb hõlpsasti liikuma ja logistika on paljulapseliste perede jaoks kõrge tähtsusega.

Kokku tehti möödunud aastal Kristiines 680 tehingut korteritega. Enim nõutud olid kahetoalised korterid, aga ka suured perekorterid, kus pindala on suurem kui 70 m2. Kõrgeim hind oli mõistagi uutel, aastatel 2011—2018 ehitatud hoonetes asuvatel korteritel, kus kõrgemad tehinguhinnad küündisid 300 000 euroni.

Uute korterite maksimaalne pinnaühiku hind oli 3292 €/m2 ja keskmine hind oli 2082 €/m2 kohta.

Allikas: Domus Kinnisvara

LOE LISAKS: