Tihti on nii pisikeste tööde jaoks võimatu asjatundjat leida — järjekorrad on pikad ja väiksemahulised tööd ei ole sageli ehitusmeeste jaoks kuigi ahvatlevad pakkumised. Kui sul ootab köögis paar ruutmeetrit plaatimist ja tegijat kuskilt võtta pole, ei ole kuigi keeruline see töö ka ise näiteks nädalavahetusel ette võtta. 

Eriti lihtne on asi siis, kui alles paigaldad kööki ning puudub eelnevalt plaaditud sein. Või kui tegu on eelnevalt värvitud seinaga. Küll aga tuleks veenduda, et tagasein on sirge ning vajadusel tuleks see tasandada. Väikesed kõverused ei mängi plaatimisel eriti suurt rolli ja seda eriti siis, kui valida pisem plaat. Mida suurem on plaat, seda sirgem peab olema ka sein, et vuukides plaatide servad kenasti ühele tasapinnale jääks. Ka köögi tööpinna ja plaaditud ala vahele on võimalik paigaldada viisakas katteliist, mis lõpuks töö terviklikuks vormistab.


Vähem levinud lahendus on juba olemasolevate plaatide üleplaatimine. Selleks ei ole isegi vaja plaatimissegu, vaid piisab krundist ja tugevatest liimidest, millega uus plaat vanale plaadile kinnitada. Küll aga peab selle töö juures arvestama, et sein läheb paksemaks ning lahti tuleb võtta ka olemasolevad pistikupesad. Õpetlikke videosid sellise paigaldusviisi kohta leiab näiteks Youtube'ist:

Kui tegu on alles ehitusjärgus köögiga, siis plaaditakse üldiselt sein enne köögimööbli paigaldamist ja ideaalis oleks see tööpinnaga tasa, kuigi leidub neidki, kes plaadivad alles peale mööbli paigaldamist — siis on kindel, et kõrguse arvestamisel midagi nihu ei lähe. Plaaditud seina ja tööpinna vahele jääv mõnemillimeetrine vahe fikseeritakse peale vuukide kuivamist silikooniga — tänapäeval leidub neid täpselt samas toonis ka vuugisegudega ning võimalusi on väga palju.


Mida plaatimiseks vaja läheb?

  • Sobivaid plaate
  • Plaadilõikurit (lihtsamate plaatidega sobib ka mehhaaniline plaadilõikur, mille saab kätte küllaltki soodsa hinnaga: odavamad jäävad paarikümne euro ringi, kuid selle võib ka tööriistarendist laenjutada)
  • Plaatimissegu
  • Segukamm plaatimissegu pealekandmiseks, suurt ämbrit segu jaoks
  • Suurema koguse plaatimissegu (ja hiljem vuugisegu) jaoks on vajalik segumikser. Väiksema pinna jaoks võib segu ämbris ka pahtlilabida abil valmis segada.
  • Vuukimissegu soovitud toonis + soovi korral samas toonis silikooni (NB! Soovitav on valida sama tootja ja sama toon)
  • Vuugiristid (või vuuginöör). Mida kitsamat vuuki soovid, seda kitsam ristike ja kitsam nöör valida.
  • Vuugilabidas vuugisegu pealekandmiseks
  • suurt nõudepesusvammi (või spetsiaalset vuukimissvammi) üleliigse vuugi mahapesemiseks
  • ämbrit vuugipesuvee jaoks

Mõned nõuanded plaatimiseks:


1. Tee vajalikud mõõtmised ja arvesta, et tööpinna ja ülemise kapirea vahele jääks ruumi 50-60 cm. Kui soovid plaate võimalikult vähe lõigata, siis arvuta mitu tervet horisontaalset plaadirida sa välja valitud plaatidega alale ära mahutad. Võta arvesse ka vuugivahesid, mis võivad sõltuvalt plaadi suurusest varieeruda (arvesta vuugivahe laiuseks vuugiristi või vuuginööri laius).

2. Planeeri plaatide jaotus selliselt, et seinte äärtesse jääks vähemalt pool plaati.

3. Vali plaadi suurusele vastav segukamm — mida suurem plaat, seda suuremad peavad olema kammi piid.

4. Alusta plaatimist alumisest reast ja kasuta loodi.

5. Kasuta vuukide jätkamiseks vuugiriste või vuuginööri.

6. Kui sein on plaaditud puhasta pindadelt (ja plaadivahedest, kuhu läheb hiljem vuuk) niiske svammiga ära üleliigne plaatimissegu. Lase plaadisegul korralikult ära kuivada ja seejärel alusta vuukimisega. Üldjuhul kulub selleks ööpäev.

Mida vuukimisel silmas pidada?

1. Kui vuukidesse on ikkagi jäänud plaatimissegu, tuleb see enne vuukimahakkamist vuugikaabitsaga eemaldada. Vastasel juhul jäävad vuukidesse hiljem inetud plekid ja konarsused.

2. Sega plaaditud ala ruutmeetreid arvesse võttes vastav kogus vuukimissegu. Juhendi leiad vuugisegu-pulbri pakendilt. Kui segu tuleb liiga paks, võid lisada veel pisikese törtsu vett. Kogu segu tuleb aga kindlasti kohe korraga ja võimalikult kiiresti ära kasutada ja hiljem seda enam veega vedelamaks ei saa.

3. Kanna painduva servaga vuugilabida abil vuugitäide plaatide vahedesse tõmmates risti üle kõigi vuugijoonte. Eemalda liigne vuugitäide kohe plaatidelt.

4. Vuukidele nõgusa kuju andmiseks võib vuugid siledaks tõmmata spetsiaalse tööriista või näiteks ümara otsaga pastapliiatsi otsikuga. Levinum lahendus aga on see etapp vahele jätta ning lihtsalt üleliigne segu svammi abil hoolikalt ja ühtlaselt peale vuugisegu kerget tahenemist välja pesta (punkt nr 5).

5. Lase vuugitäitel pisut seista (10-15 min) ja siis pühi plaaditud pind puhta niiske käsnaga üle, et liigne vuugitäide eemaldada. Kui sa ei ole just kõige kiirem vuukija, võid hakata juba segu kõige esimesena vuugitud pinnalt vaikselt maha pesema. Pestav vuugisegu ei tohi olla nii vedel, et selle täies mahus välja pesed, aga ka mitte juba nii tugevaks tahenenud, et niiske svammiga seda enam vormida ei saa. Svamm ise ei tohi olla nii märg, et tilgub, kuid mitte ka viimse tilgani kuivaks väänatud. Svammi tuleb veeämbris pidevalt pesta, et plaaditud pind täiesti puhtaks saada.

NB! Kui kasutad kombineeritud liimi-vuugitäidet, puhasta pind kohe, sest kuivanult on seda peaaegu võimatu eemaldada.

6. Kõige lõpuks pühi pind veel kuiva lapiga üle, et viimasedki jäägid eemaldada. Seejärel on aeg nautida oma kätetööd!

Vaata ka videost, kuidas plaatimine täpsemalt välja näeb (inglise keeles) ja ammuta inspiratsiooni tagaseina plaadi valimiseks klikkides alloleval pildigaleriil: