Puidupuur

Puidust pinnad on väga pehmed, mistõttu on neid ka väga lihtne puurida. Selleks kasutatakse kõige rohkem spiraalpuuri, millel on ka soon saepuru väljajuhtimiseks. Spiraalpuure saab osta diameetriga 2 kuni 60 mm.

Seal, kus aga spiraali suurusest jääb väheseks, aitab sulgpuur, mille diameeter on 20 kuni 70 mm. Sulgpuuril on terav ots ja lapik jätk. Sulgpuuri puuduseks on aga lühike ots ning see ei juhi saepuru välja.

Suure diameetriga aukude tegemiseks sobib aga Forstner puur. Seda tüüpi puuri diameeter on kuni 50 mm ning selle terav lõikehammastik puurib ühtlaseid avasi ning ei lõhesta puitu.

Metallipuur

Metallipuuri eripäraks on mitme soone olemasolu metall-laastude ärajuhtimiseks. Kolm enamlevinumat metallipuuri on spiraalpuur, koonuspuur ja kroonpuur.

Spiraalpuur sobib suhteliselt pehmete metallpindade jaoks ning tugevamatele pindadele koonuspuur. Koonuspuuri vorm meenutab piiki, mistõttu tungib see puur kergelt metalli ja võimaldab seejärel jätkata tööd spiraalpuuriga.

Koonuspuure on siledaid ja astmelisi ning need võimaldavad teha erineva diameetriga avasid. Astmelise puuriga on lihtsam töötada, kuna siledat puuri on raskem jälgida ning ava võib tulla plaanitust suurem.

Kroonpuur teeb aga hästi avasid mitmekihilistesse materjalidesse. Sellise puuri ostmisel pööra tähelepanu kinnitusotsa tugevusele. Pea silmas, et nõrk ja peenike kinnitusots võib trelli padrunist välja libiseda.

Betoonipuur

Betoonipuur on reeglina spiraalne ja tugeva otsaga. Sellega saab teha avasid mitte ainult betooni, vaid ka graniiti, tellisesse, looduslikku ja kunstkivisse. See puur on mugav avade puurimiseks tüüblite jaoks.

Keraamika puur

Keraamiline plaat võib puurimisel puruneda ja laiali laguneda. Selle probleemi lahendamiseks on vaja spetsiaalset puuri, millel on tugevast metallisulamist teemantlõikega ots. Seda puuri kasuta ainult madalal pööretel ja ilma perforaatori režiimita.

Universaalne puur

Sellel puuril on terav ots ja spiraalne soon. Universaalsuse kindlustab suhteliselt sügav spiraal ning sellise puuriga saab avasid teha tellisesse puitu, terasesse ja keraamikasse.

Mida tähistavad puuri värvid?

Puuri värv on üks markeeringu viis. See räägib puuri tugevusest. Hõbedane värv tähistab, et toodet ei ole täiendavalt töödeldud. Must puur on hõbedasest tugevam ning seda on töödeldud kuuma auruga. Kollase tooniga puur on karastatud toode, mis ei purune ka suurtel pööretel. Kui näed müügis aga kuldse värvitooniga puuri, siis osta see julgelt. Selline toon räägib materjali töötlemisest titaan-nitriidiga ning selline puur on väga vastupidav ja kestab kaua.

Allikas: K-Rauta

LOE LISAKS: