Lahtiseletatult tähendab see, et inimene, kes soovib näiteks eramu ehitamiseks laenu võtta, peab arvestama, et ehitushind võib võrreldes laenulepingu sõlmimise ajaga olulisel määral suureneda, mistõttu võib pank ehituse käigus soovida täiendavat omafinantseeringut või nõuda lisatagatist. Seda peamiselt põhjusel, et ehituse jooksul selgub, et hoone eelduslik valmimisjärgne turuväärtus on madalam kui ehitustegevuse kogumaksumus.

Mõtle hoolega läbi oma finantsvõimekus

Olukorras, kus inimestel pole võimalusi panga poolt seatud lisanõudeid täita, on oht, et ehitustegevus võib venida pikemaks või tekib olukord, kus mõistlikum on ehitatav elamu maha müüa. Alternatiiviks on laenusumma suurendamine tagatise väärtuse suhtes, ent see on pangale täiendav risk ning pigem erand kui reegel. Finantsraskustest tingitud pikem ehitustegevus toob kliendi jaoks enamasti kaasa ehitatava varaga seotud eksperthinnangute arvu kasvu, mis on omakorda lisakulu.

Seda enam peaksid inimesed praeguses olukorras enne laenulepingu sõlmimist pöörama tähelepanu oma finantsvõimekusele, võttes arvesse ka tulevikus tekkivaid võimalikke riske. Samamoodi näevad täna olukorda pangad, kes juba laenutaotluse eel uurivad kliendi finantsvõimekuse kohta, samuti seda, millised võimalikud riskid võivad tekkida lisatagatiste ja ehituse käigus tekkivate muude probleemide osas.

Kokkuvõttes on tõenäoline, et ehitushindade kasv venitab tänase ehitusprotsessi pikemaks, ent läbimõeldud tegevuse korral on võimalik ebameeldivaid üllatusi vältida.

Allikas: Uus Maa Kinnisvarabüroo

LOE LISAKS: