Tihtipeale otsivad inimesed kapitaalremonti vajavaid kortereid, et neid ise oma käe järgi korrastada. Neid müüakse ka odavamalt. Tugevalt kulunud korteri võiks aga võimalusel tühjaks teha ja enne müüki siiski pisut siit-sealt kõpitseda, sest nii laieneb potentsiaalsete ostjate ring ning tõuseb hind: tühjas ja heledas korteris hakkab ostja fantaasia paremini tööle, ta kujutab ette, kuidas uut kodu oma käe järgi kohendada ja sisustada.

Tavapärane ostja soovib leida pigem võimalikult heas seisus korterit, ning seda võimalikult soodsa hinnaga: võidunud värvi ning tapeediga korteri müük kipub nii mõnigi kord toppama jääma, seejärel aga tulevad mängu n-ö spekulandid, kes otsivad halvas seisus kortereid, et need odavalt üles osta, ära remontida ja kallilt edasi müüa.

Mis puutub põhjalikku siseviimistlusse, siis müügi jaoks täielikult renoveeritud korter võib näha välja küll kena ja korralik, kuid ei pruugi paljude jaoks olla just “see õige”. Kliendid on muutunud aina nõudlikumaks ja iseteadlikumaks ning otsivad oma maitsele vastavat elamist. Soodne kiirremont on äratuntav ning tasub silmas pidada, et paljud eelistavad odavamatele materjalidele kvaliteetsemaid ja mitmekülgsemaid lahendusi.

Seega, kui kaalud renoveerimist, tasub teha põhjalik eelutöö, mis arvestab materjalide valikut, nende hinda, töökulusid ja teisi faktoreid. Seejärel analüüsige korteri lõpphinnast lähtuvalt turu reaalset olukorda praegu ja prognoositavat seisu ühe aasta perspektiivis ning seda lähtuvalt ostjaskonna reaalsetest ootustest.

Nüüd võrrelge eeldatavat tulemust sellega kui paneksaite sama korteri müüki remonti vajavana, lihtsalt sellisena, nagu ta on. Suurim küsimus on, kas te saaksite selle raha tagasi, mille te paigutasite renoveerimisse? Kogemus näitab, et see ei pruugi alati õnnestuda.

Suuremaid töid on mõistlik ette võtta vaid hea asukohaga korterites. Kuid ka siis tasub püüelda võimalikult universaalse viimistluse poole, mis suuremat osa potentsiaalsest ostjaskonnast sümpatiseerib. Kindel valik on heledad toonid, vältida tasuks ekstravagatseid mustreid ja erksaid toone. Meeleolu loomiseks on hea panna akende ette tagasihoidlikud kardinad ja lakke valgustid. Enne müüki võib ka uksed-aknad vahetada. Argumendiks on ka uus elektrijuhtmestik.

Müügieelse täisremondiga tasub aga tagasihodlikum olla soodsama ruutmeetrihinnaga asukohtades, sest müügiargumendiks on seal enamasti võimalikult madal hind.

Allikad: Arco Vara, Uus Maa kinnisvarabüroo

LOE LISAKS: