Tööriist vali otstarbe ja töötegemise koha järgi

Esimene tegur, mille järgi tööriista tüüpi valida, on tööriista otstarve ning sellest lähtuvalt ka töö tegemise koht. Raskemini töödeldavate statsionaarsete objektide puhul on pea alati parem valik juhtmega tööriist, kuna see võimaldab töötada kogu päeva, ilma et peaksid muretsema aku tühjakssaamise pärast. Kui aga töödeldavaid objekte on palju ning need asuvad erinevates kohtades, on juhtmevaba tööriist kahtlemata asendamatu abimees.

Aku juba tühi?

Tänapäevased liitiumioonakud on võrreldes vanade akutehnoloogiatega tunduvalt võimsamad ning kauakestvamad, olles samal ajal ka kaalult kergemad. Võrreldes näiteks nikli baasil toimivate akutehnoloogiatega, on liitiumioonakude energiatihedus suisa kaks korda suurem. Lisaks on liitiumioonakud töökindlamad, kuna need on praktiliselt hooldusvabad ning nendel puudub nn mäluefekt — neid võib suvaliselt laetuse astmelt täis või tühjaks laadida.

Kas loeb odavus, turvalisus või mugavus?

Juhtmega tööriistad on üldiselt odavamad. Kuigi ega juhtmevabad tööriistad ei ole komplektina (mitu tööriista koos akude ja laadijaga) ostes just kuigivõrd kallimad. Sellegipoolest tuleks arvestada, et tööriistade akud vananevad ning ühel hetkel lakkavad töötamast. Juhtmevaba tööriista valides on soovitatav juurde võtta sobiv kiirlaadija koos akude eluiga pikendavate lisadega, nagu näiteks õhkjahutusega laadija.

Juhtmevabad tööriistad on kohati turvalisemad, kuna puudub risk töö käigus nende juhet kahjustada. Nende masinatega on pea alati ka palju lihtsam raskesti ligipääsetavates kohtades töötada. Modernsed kaasaskantavad seadmed on ka kompaktsemad, kergemad ning neil on ka palju lisafunktsioone. Näiteks on raske leida seadistatava siduriga juhtmega trelle.

Kokkuvõttes on nii juhtmega kui ka juhtmeta tööriistadel omad head ja vead, kusjuures ei jää tänapäeval akutoitega seadmed juhtmega seadmetele jõunumbrite poolest eriti palju alla. Antud valdkonna tehnoloogia areneb jõudsalt, paisates turule aina suurema mahutavusega akusid ja võimsamaid akutööriistu. Seetõttu on näiteks nurklihvijat või muud traditsiooniliselt juhtmega tööriista puhul täiesti paslik endalt küsida, et äkki võtaks seekord üldse akuga tööriista.

Allikas: Tööriistamaailm

LOE LISAKS: