StoneCycling'u tootevalikus on praegu ligi 20 eri tüüpi telliskivi, mis erinevad nii värvi ja struktuuri kui ka kasutusala poolest. Valikust leiab nii välisseinte ladumiseks kui interjööri sobivaid telliseid.

Energiasäästlik ehituskivide tootmisviis

Jäätmetest ehituskivide tootmine on tavapärase telliste tootmisest vähem energiamahukas ja märksa keskkonnahoidlikum, sest telliste tootmiseks ei kaevandata uut savi. Materjali hangib firma oma vabrikust kuni umbes 150 raadiusesse jäävatest tööstusettevõtetest ja lammutatavatest hoonetest.

Kui esialgu plaanis StoneCycling toota telliseid ainult lammutusjäätmetest, siis sellest mõttest loobuti peagi. Kuna hoonete lammutamiseks kasutatakse kõige odavamaid meetodeid, siis lammutusjäätmed sisaldavad väga palju kõikvõimalikku prahti. Lammutusjäätmetest sobiva materjali välja sortimine on aga töömahukas. Seepärast kasutab StoneCycling telliste valmistamiseks nii lammutusjäätmeid kui ka kohalikest tööstusettevõtetest saadud ülejääke. Selleks, et saada nn puhast lammutusprahti, tuleks lammutusmeetodeid muuta.

Maja, milleks kulus 15 tonni jäätmeid

Esimene jäätmetest tehtud tellistest elumaja ehitati 2016. aastal Rotterdami kesklinna. Selle tellisid kaks noort hollandi arhitekti Nina Aalbers ja Ferry in ‘t Veld arhitektuuribüroost Maken. Tellija soov oli, et uus maja sobiks kokku kahe telliskivist naabermajaga, näeks välja nagu Hollandi traditsiooniline tellismaja, kuid oleks ehitatud taaskasutatud materjalist.

Elumaja on neljakorruseline, kuid vaid 4,5 m lai ja 9 m pikk. Põrandapinda on majas kokku 120 m². Igal korrusel asub ainult üks tuba: esimesel korrusel on köök koos söögitoaga, teisel kontor ja vannituba, kolmandal elutuba ning neljandal magamistuba ja terass. Rotterdami maja ehitamiseks kulus 15 tonni jäätmeid.

Maja interjööris on kasutatud samu jäätmetest toodetud tumedaid telliseid, mida on kasutatud ka Belgias Antwerpenis möödunud aastal valminud WATT Toweri hoone vastuvõtulaua letis ja hoones asuvas baaris.

Täna teeb StoneCycling koostööd arhitektide, disainerite ja kinnisvaraarendajatega üle maailma. Ettevõte plaanib alustada tegevust ka USA-s. Kuna telliseid Hollandist nii kaugele vedada ei tasu, siis plaanitakse neid tulevikus USA-s kohapeal tootma hakata.

Allikas: Keskkonnatehnika

LOE LISAKS: