Uue maja ehitamisel või vana rekonstrueerimisel tekib ikka oluline küsimus, millist kütet ja kuhu valida. „Inimeste esimene hirm sõna „elektriküte“ kuuldes on, et elektriga kütmine kergitab nende kuuarved kõrgustesse. Tegelikult võib reaalsete näidete pealt öelda, et olukord on vastupidine – tehnoloogia areng on muutnud elektrikütte väga ökonoomseks ja seda nii seadmete ostmise, paigalduse kui ka kasutushinna poolest,“ räägib Korest OÜ küttespetsialist Meelis Anvelt.
Imeõhukest küttekile saab paigaldada põhimõtteliselt igale põrandale – nii parketile kui laminaatpõrandale. Küll aga ei sobi see vannituppa.

Tegemist on infrapuna-küttetehnoloogial töötava põrandaküttega, mis kasutab töötamiseks elektrienergiat. Kui tavalised elektriradiaatorid kütavad lihtsalt õhku ning temperatuur toas langeb kohe ukse või akna avamisel, siis infrapuna kasutab kaugkiiri, et soojendada toas üles objekte, mitte õhku. Nii hakkavad soojendatud mööbel ja muud objektid ise soojust kiirgama, kuivatamata seejuures õhku ning tagades toas väga meeldiva keskkonna,
kus pole muide kohta isegi allergiatele.
Meelis Anvelti sõnul on küttekile energiakulu kas 80 W/m2 või 130 W/m2. Esimene sobib lisaküttena ja teine variant kütab ära kenasti ka meie talvel iga maja.

Viimane küttekile mudel kasutab uudset nanotehnoloogiat, mis muudab küttekile vastupidavamaks, efektiivsemaks ning uuel mudelil on 4kordne kaitsekiht.
Tegemist on üsna soodsa lahendusega, mis Eesti kliimas tähendab ruutmeetri kohta 1–2 euro suuruseid küttekulusid ehk võrreldes traditsioonilise elektriradiaatoriga on küttekile isegi kuni 40% energiasäästlikum. See tähendab, et 100 m2 suuruse hästisoojustatud elumaja kütmine maksab ka kõige külmemal ajal umbes 100 eurot.
Kui ühendada küttekile päikesepaneelidega, vähenevad igakuised kulud küttele veelgi.
Küttekilega hoiab kokku ehituskulude pealt ka raha kokku, sest põrandat pole vaja valada ega plaatida ning küttekilet saab hiljem väga lihtsalt teise kohta paigaldada.
Materjali paigaldamine on ülimalt lihtne: see vajab vaid lisaks küttekilele alusmatti, teipi ning anduri ühendamist.

Miks valida just põrandaküte?

Energiasäästlik: Põrandaküte annab maksimaalse mugavuse ja hoiab kulud madalad. Radiaatorid peavad töötama võimsamalt, kuna palju energiat läheb kaduma. Põrandaküte vajab väiksemat koormust ja säästab 15-20% energiakulust võrreldes radiaatoritega.

Mugavus: Põrandakütte üks suuri eeliseid on see, et soojus jaotub ühtlaselt. Ei ole külmi nurki või liiga kuumi nurki. Soojus liigub alt üles, tagades ühtlase mõnusa soojuse. Kliima on vägagi meeldiv, eriti võrreldes radiaatoritega või õhksoojuspumpadega kus soe õhk on kõrgel lae all ja põrandad on külmad.

Tervislikum: Infrapuna põrandaküte töötab radiatsiooni põhimõttel. Ei soojendata otseselt õhku vaid objekte ruumis. Infrapuna radiatsioon salvestub seintes, lagedes kui ka mööbliesemetes ja need omakorda õhkavad sooja edasi. Toas on meeldiv kliima - puhas õhk, pole liigset niiskust ja tolmu lendleb minimaalselt. See kõik aitab piirata allergiate ning bakterite levimist.
• Nähtamatu: Sisekujundus ja ilusa kodu loomine on tänapäeval üha olulisem. Kui sa soovid ilusat, puhast ja müravaba kodu siis vali põrandaküte.

Ekslikud arvamused põrandakütte kohta

• Põrandaküte levitab tolmu: Üks ekslikemaid arvamusi on see, et põrandaküte levitab palju tolmu. 90-ndatel ehk oli see tõesti nii, kui põranda temperatuuri ei kontrollitud ning põrandaisolatsioon oli puudulik. Tänapäeva süsteemid panevad suurt rõhku tervisele ning tagavad väga kvaliteetse ning puhta õhu koos minimaalse tolmu liikumisega.

• Kulukas ja kallis: Põrandakütte süsteemide paigaldamine on kallim kui radiaatorite paigaldamine, kuid püsikulud on kindlasti madalamad. Ei lähe väga kaua, kui põrandaküte end ära tasub. Põrandakütet on kahte liiki - veebaasil ning elektribaasil. Veebaasil töötava põrandaküte püsikulud on madalamad kui elektri omal, kuid arvesse tuleb võtta ka paigaldust ning hoolduskulusid.

• Keeruline remonti või uuendusi teostada: Viimased tehnoloogiad aitavad elus edasi ning tänapäeval ei ole vaja enam kogu põrandat ära lõhkuda, et läbi viia uuenduskuure ja remonti. Küttekiled on kergesti eemaldatavad ning ka uute kohta paigaldavad ilma suurema vaevata. Samuti on uued küttematid nii õhukesed, et need jäävad otse plaatide alla ning aluspõranda lõhkumine ei ole vajalik.