Väidetavalt tahtvat eestlane kõike korraga, elukoha kontekstis keset linna, metsa sees ning mere ääres asuvat kodu. Tallinna südalinnast umbes kümneminutilise autosõidu kaugusel asuv Peetri alevik ja Kesk-Peetri elukvartal on oma asukohast tulenevate võimaluste ja positiivsete arengutega hea valik neile, kes soovivad ideaalilähedast elukeskkonda. Tänapäeva koduostja pöörab uut elukohta soetades üha rohkem tähelepanu kodukeskkonna terviklikkusele ja kodule kui investeeringule. Peetri aleviku populaarsus kinnisvarasoetajate seas ei ole seejuures ime, arvestades, et piirkond koondab endas eluks vajalikud teenused ja erisoovid, tehes koduostu langetamise üsna lihtsaks. Kesk-Peetrisse kodu soetades ei teki uuel omanikul tunnet, et ta oleks teinud kompromisse.

Peetri aleviku populaarsus on põhjus, miks mahukas, kuue maja ning 2–4-toaliste elupindadega kompleks Kesk-Peetris on koduostjate seas huvi pälvinud ja laineid löönud. 2020. aasta sügiseks Küti tee ja Kopli tee vahele valmiv kodukvartal sobitub loogiliselt Peetri aleviku elukeskkonna ja infrastruktuuriga ning täiendab olemasolevat. Esimesed elanikud kolivad Kesk-Peetrisse juba 2020. aasta alguses. Koos Kesk-Peetriga saab lõplikult välja arendatud ka Küti tee ja Vana-Tartu maantee ühenduskoht ning Kopli tee.

Läbimõeldud lahendused koos vabadusega

Peetri alevik tervikuna on hea näide maksimaalselt läbimõeldud koduarendustest, kus uhked majad ei paikne lihtsalt poriste põldude ja konarlike teede vahel. Muu hulgas, kuid mitte ainult on üheks uusarendustesse korteri soetamise võluks nii sümboolses kui otseses mõttes värske kodu lõhn ja võimalus olla korteri päris esimene omanik ning sisustaja. Kõik toad on võimalik kujundada enda äranägemise järgi, siseviimistlusmaterjalide eelistuse saab arendajaga koostöös ise määrata. Boonuseks uue kodu ostjale on ka paariaastane garantii. Ühelt poolt on uue koduomaniku eest suur mõttetöö hoolika ruumiplaneeringu ning läbimõeldud siseviimistluspakettide kujul juba ära tehtud, teiselt poolt on jäetud omajagu valikuvabadust.

Kesk-Peetri korterite planeering ja nutikas ruumikasutus võtab arvesse kodusoetaja olemasolevaid ja ka tulevikus tekkida võivaid vajadusi. Esimese korruse elanikel lisavad kodule avarust terrassid ning teise ja kolmanda korruse korteritel on rõdud. Parkimiskohad on maja juurde loodud varuga ning mõeldud on ka külalistele. Osa korterite juurde kuulub panipaik.

Kahetoaliste korterite hinnas sisaldub üks parkimiskoht, kolme- ja neljatoalistel kaks parkimiskohta ning panipaik.

Head tulevikuväljavaated ja laiad võimalused noortele peredele

Mida rohkem ja erinevamas vanuses perekonnaliikmeid, seda suuremad on vajadused ja olulisem on teenuste kättesaadavus. Peetri puhul võib tõdeda, et nii koolid, lasteaiad kui ka muud vajalikud igapäevateenused on suutnud kaasas käia nõudlusega järjest rohkemate eluasemete järele. Kesk-Peetri kodukvartal on lähimast koolist ja lasteaiast vaid 500 meetri kaugusel.

Piirkonnas on äsja valminud kaks uut lasteaeda. Ka piirkonna koolidele on tulemas paari aasta jooksul lisa. Kesk-Peetri lähistele avatakse selle aasta lõpus uus kodupood ning vabaajakeskus. 2020. aastal on valmimas kauaoodatud puhke- ja rekreatsiooniala Peetri Park, mis on Kesk-Peetri elanikele ainult mõneminutilise jalutuskäigu kaugusel. Roheline ja autovaba Kesk-Peetri koduhooviala võimaldab pere pisemate liikmetega mugavalt ka kodu lähedal mängupause pidada või oma võsukeste tegemistel aknast silma peal hoida. Peetrisse kolides lisab elukeskkonnale väärtust hea kergliiklusteede võrgustik, mis innustab aktiivsemat ja rohelisemat eluviisi harrastama, näiteks rohkemat jalgrattakasutust.

Peetris ootab uut elanikku sõbralik, nooruslik elukeskkond, mis on linnamürast piisavalt kaugel, kuid samal ajal piisavalt lähedal, et kõik head sõbrad ja tuttavad külla tuleksid.

Kaks küsimust Rae vallavanem Mart Võrklaevale:

Korduma kippuv küsimus peredelt: kuidas on lood lasteaiakohtade ja koolis õpilaskohtadega Peetri piirkonnas?
Peetri kant on Eesti üks kiiremini kasvavaid piirkondi, millest tingituna on lasteaia koha saamisel järjekord. Äsja avati piirkonnas aga kaks uhiuut lasteaeda, mis aitavad probleemi leevendada. Lisaks pakub vald peredele tuge erinevate toetuste kujul – pooleteiseaastaste laste vanematel, kes pole lasteaiakohta saanud, on õigus koduse mudilase toetusele ja lastehoiu või eralasteaia kasuks otsustades aitab vald neid teenuseid kompenseerida. Piirkonnas asub kaks kolme paralleeliga põhikooli, mis on praegu täis. Juba 2020. aasta sügisel avatakse piirkonnas aga järgmine põhikool – Kindluse kool 864 õpilasele.

Mis on Peetri piirkonna, Rae valla olulisemad ja märgilisemad arengud lähemal ajal ning pikemas perspektiivis?
Lühemas perspektiivis on Peetri piirkonnas positiivsetest arengutest üks oodatuim kindlasti perearsti teenuse ja noortekeskuse käivitamine ning eespool mainitud uus põhikool. Kaua on oodatud ka Peetri pargi ja rekreatsiooniala rajamist – pargi esimese etapi valmimist on oodata 2020. aastal. Pikemas plaanis on kavas ühendada Peetri piirkond pealinna trammiteede võrgustikku, et pakkuda mugavamat ja kiiremat ühistranspordi ühendust. Lisaks Tallinna väikese ringtee rajamine, mis muudab liiklusvoo linnalähedases piirkonnas sujuvamaks ka tihedamatel hommiku- ja õhtutundidel.

Jaga
Kommentaarid