Aiamööbel olgu vastupidavast materjalist

Tänapäeval on olemas väga suur mitmesugusest materjalist aiamööblit. Materjali valimine on oluline, sest keegi ju ei taha soetada mööblit, mis juba aasta-paariga lagunema hakkab. Materjali valikul tuleks vältida plastikust masstoodangut, mis võib küll olla odav, kuid ei pruugi olla vastupidav ja võib kergesti katki minna.

Metallist mööbeil ei pruugi ka kõige parem valik olla, sest metall muutub palava päikese käes väga kuumaks, mistõttu päikselisel suvepäeval metalli vastu end toetada ei taha. Samamoodi on jahedamal suvepäeval jälle ebameeldiv toetada end vastu metallist mööblit. Metallist mööbel kestab küll kaua, kuid eriti mugav metallist tooli peal istuda ei ole. Mugavust lisavad muidugi toolipadjad.

Oluline on veel üks nüanss: vastavalt ka mööbli asukohale tuleb valida materjal. Kui mööbel läheb aeda, siis tuleks valida ilmastikukindlam materjal, kui aga mööbel paigutada katusega terrassile, siis ei pea ta olema nii ilmastikukindel.

Mööblit on mitmesugust: nii masstoodangut kui ka käsitööna valmistatud. Käsitööna valmistatud aiamööbel on küll hinna poolest kallim, kuid üldjuhul ka kasulikum ost ja investeering tulevikku, sest seda ei pea niipea uue vastu välja vahetama. Kõige kasulikum on soetada endale puidust aiamööbel, näiteks tammepuust. Tänapäeva puitmööbel on väga vastupidav ja usaldusväärne, püsib teinekord isegi 10 aastat. Hea valik on värvitud või immutatud puitmööbel, sest kui mööblipind on värviga kaetud, kaitseb see mööblit halbade ilmastikutingimuste eest. Väga populaarseks on saanud ka tehiskiust ehk polürotangist aiamööbel.

Vali omale paraja suurusega mööbel

Aiamööblit valides tuleb arvestada oma aia või terrassi suurusega. Kui on väike pind, siis ei maksa koormata seda ebamõistlikult suurte laudade või toolidega, sest ruumi peab jääma ka liikumiseks. Arvesse tuleks võtta seda, kui mitu pereliiget peres on ja kui tihti käib näiteks külalisi. Enne aiamööbli ostmist tuleks ka otsustada, kuhu suuremad aiamööbli esemed paigutada, sest pärast võib olla väga keeruline tõsta suuri mööbliesemeid aias ringi. Mõelda tuleks ka sellele, et kui on tarvis aiamööbel talvekorterisse paigutada, et kas see üldse mahub sinna. Õige suurusega aiamööbli valimine tagab lisaks sellele ka kasutusmugavuse.

Päikesevarjuga või ilma?

Aiamööblit valides ei tohiks unustada päikesevarju, sest kuumadel suvepäevadel on raske aias einestada või lõõgastuda, kui terav päike peale paistab. Lisaks sellele kaitseb päikesevari ka mööblit pleekimise eest. Paljudel juhtudel on päikesevari vaikimisi mööbli juurde arvestatud, näiteks on keset lauda tehtud selle jaoks valmidusauk, kuhu see paigaldada.

Mugavus

Mugavus on mööbli puhul väga oluline nüanss. Selleks, et oleks mõnus aias või terrassil puhata, lõõgastuda kui ka sõprade seltsis aega veeta, peab mööbel olema eelkõige mugav — mõnus istuda ja lebada.

Hooldus

Aiamööblit tasuks mõne aasta tagant üle värvida/lakkida/õlitada, et kaitse säiliks kauem. Selleks, et mööbel kaua kestaks, tuleb seda ka hooldada ja puhastada. Puitmööbli puhul on oluline, et see ei jääks pikalt liigniiskuse ega ka lauspäikese kätte, sest see kahjustab puitu. Samuti tuleb hoolt kanda teistest materjalidest, nagu plastikust, metallist või polürotangist, mööbli eest.

Allikas: Arco Vara kinnisvarablogi

LOE KA: