Et maja saaks ilusti värvitud, on vaja läbi teha kõik kolm etappi. Heidame pilgu nendele kolmele etapile ja vaatame, mida need endast kujutavad.

Ühe päeva töö: pese oma maja puhtaks

Maja pesemine eemaldab sellelt kõiksuguse mustuse ja hallituse. Lisaks tulevad ilmsiks potentsiaalsed probleemid, mis vajavad kordategemist enne, kui hakkad värvima.

Kõige populaarsem puhastusmasin maja pesemiseks on survepesur. See on tugev ja töökindel, ent samas pole survepesur miski imeriist. Survepesuriga maja pestes kanna kindlasti kaitseprille ning jälgi, et vett ja pesuainet on piisavalt. Mõnedes kohtades on tõenäoliselt vaja kasutada ka harja.

Tee seinad veega ja pesulahusega märjaks, et suurem mustus maha tuleks. Seejärel pese kõiki seinu harjaga alt üles.

Kui asud survepesuriga tööle, siis alusta kolme meetri kauguselt ja kasuta esialgu nõrgemat survet, kindlustamaks, et maja ei saa kannatada. Hiljem võid minna lähemale ja kasutada tugevamat survet. Kõige nõrgemat survet tuleks kasutada akende, garaažiukse ja praguliste kohtade pesemisel.

Kui survepesur tundub hirmuäratav, siis enam-vähem sama tulemuse saad ka harjaga, millel on tugevad harjased, pesulahuse ja aiavoolikuga.

Nädalavahetuse projekt: parandused

Kui maja on väljast puhtaks pestud, siis kasuta järgmist nädalavahetust parandustöödeks. Näiteks laupäeval lihvi maja, tee vajalikud pahteldused ja muuda pinnad ilmastikukindlaks. Pühapäeval valmista maja krundiga ette.

Kasuta maja lihvimiseks liivapaberit või värvikraabitsat, et eemaldada kogu vana värv. Kui soovid töökäiku kiirendada, siis kasuta pöördliikumisega tööriista või muud lihvijat, aga nendega pead olema ettevaatlik — liiga ägedal lihvimisel võid seina hoopis kahjustada.

Pahtelda kõik ebatasasused ja augud. Puidu jaoks kasuta puidupahtlit ja tsemendi jaoks tsemendipahtlit. Kui pahteldatud koht on kuivanud, siis lihvi see üle, et pind oleks sile.

Kui soovid mõnest kohast eemaldada vana vuugitäite, siis kasuta selleks maalrinuga, millega saad vana vuugitäite välja kraapida. Kui täidad tühjad vuugid uue täitega, siis pühi üleliigne täide niiske rätikuga ära. Kui tundub keeruline, siis harjuta enne mõnes märkamatus kohas.

Eemalda kõik mädanenud liistud ja välisviimistlusmaterjalid. See nõuab aega ja raha, kuid kindlasti on see parem variant, kui värvida üle mädanenud puit, milles pesitsevad igasugu sitikad.

Kui kõik muu on tehtud, siis kata krundiga kogu pind, mille planeerid värvida. Seda on soovitatav teha isegi siis, kui plaanid kasutada kaks-ühes värvi, mis krunti ei vaja, sest nii jääb värvitud pind ilusam ja värv imendub sellesse paremini.

Vahepeal käi ka majale värvi valimas ja tee kindlaks, kui palju seda sul vaja võiks minna.

Kuu aja pikkune projekt: maja värvimine

Esimesel nädalal vaheta välja esiukse raam. Tee vajalikud kalkulatsioonid ja jälgi, et ostad ikka ilmastikukindla materjali uue uksepiida ja raami jaoks, vastasel juhul pead selle ise ilmastikukindlaks värvima. Kui eemaldad vana uksepiita, siis tee seda ettevaatlikult. Olenevalt sellest, kuidas raam kinnitatud on, pead kasutama kas akutrelli või sõrgkangi.

Teisel nädalal värvi maja. Jaga töö erinevateks osadeks. Maja võid värvida lõunal või õhtul ja enne värvimist loksuta ning sega värv korralikult, veendumaks, et see on ühtlane ja katab korralikult. Enne värvimist kata kinni kõik valgustid, uksekellad, aknad ja vundamendiplekit, et need ei saaks värviseks. Pisikeste kohtade värvimiseks kasuta väikest pintslit, sest nii saad vältida üleliigset segadust. Suuremate kohtade värvimiseks on mõistlik kasutada värvirulli. Viimasena värvi liistud. Pigem võta värvi pintsli peale vähem kui rohkem, ja kui kuskilt hakkab värv tilkuma, siis pühi see niiske rätiga ära.

Kolmandal nädalal lihvi siledaks kõik kohad, kuhu jäid värvi voolamisest tilgad või mis jäid krobelised. Seejärel kanna majale uus värvikiht.

Neljandal nädalal tegele detailidega. Näiteks värvi maja välisuks sellist värvi, nagu oled alati unistanud. Kui soovid, lisa akendele luugid ja vaheta välja mõned detailid nagu majanumber, ukselingid, valgustid, uksekell ja muu taoline.

Allikas: zillow.com

LOE KA: