Pärnumaal, Lääneranna vallas, Lihulas käib tööstusrajoonis vilgas toimetamine. Hommikul kogunevad kümmekond autot suure tootmishoone ette, mõned inimesed tulevad jalgratastega, lähemal elavad inimesed jalgsi. Suures tootmishoones valmivad majad, mis hiljem kliendi juures kokku pannakse. Päris majad, nagu majad olema peavad. Neid nimetatakse moodulmajadeks. Lihtsalt selles tootmishoones valmivad majad on tavapärasest natukene väiksemad. Tehases ehitamist peab ettevõtte omanik ja tegevjuht Henri Bekmann kvaliteetse tulemuse saavutamisel kindlasti eeliseks, sest vihm ja lumi ehitustegevust ei takista — ehitatakse ju sisetingimustes.

Ettevõtmisega alustas Bekmann viis aastat tagasi äriprojektiga, millele andis heakskiidu ka EAS, kes ettevõttel stardikapitalitoetusega töövahendeid osta aitas. Nimelt soovis mees hakata tootma maju, mis oleks mõõtudelt just nii suured, et saaks paigaldada ilma ehitusloata või lihtsustatud vormis. Ehitusseadustik lubab väikeste eranditega paigaldada kuni kahekümne ruutmeetriseid eluhooneid ilma ehitusloata ja ehitusteatiseta. Kahekümne kuni kuuekümne ruutmeetriseid hooneid tohib paigaldada lihtsustatud vormis eelprojektiga, mis samuti Bekmanni sõnul on võrdlemisi lihtne kadalipp võrreldes suuremate hoonete ehitamiseks vajaminevate paberimajandustega. Just nendes mõõtudes täna antud ettevõte enamjaolt toimetabki.

Huvitavaks teeb ettevõtmise veel asjaolu, et hoonete valik on tänaseks sirgunud nii laiaks, et pakutakse maju klassikalistest vormidest moodsate funkstiilis lahendusteni. Ei saa ka mainimata jätta, et hooned on soojustatud nagu üks maja soojustatud peab olema. Paigaldatakse ka pakettaknad, hoones plaaditakse pesuruumid, teostatakse vajalikud elektri- ja torutööd, viimistletakse, paigaldatakse isegi köök. Isegi katusetuulutus on nii nagu kord ja kohus, ütleb Bekmann. Väike ja praktiline maja on kasutatav aastaringselt ning ühtviisi hästi funktsioneerivad nad kodu, sauna kui ka suvila eesmärgil.

Hoonealune pind värskelt valminud "Maarja" tüüpi majal on 19,92m2 (lubatud max kuni 20m2), väljaulatuv räästas mõlemalt poolt maja 99cm (lubatud 1m), hoone kõrgus 4,95m (lubatud kuni 5m). Klassikaline välimus annab võimaluse hoonet sobitada olemasolevate laialt levinud hoonetega.

Hoonesse mahub kõik vajalik: pesuruum, wc, pesumasin, köök. Teisel korrusel on magamislavats hoone ulatuses. Hoonel on turvaliselt lukustatav uks, pakettaknad, teostatud elektri- ja torutööd.

Täna müüakse maju küll peamiselt kodumaal, ent kuigipalju ka piiri taha Soome, Rootsi ja Norrasse. Koostöö soovijaid on olnud ka Prantsusmaalt, Hollandist, Saksamaalt ja isegi Uus-Meremaalt. Bekmanni sõnul aga tõstab transpordihind lõpphinna nii palju kõrgemaks, et väga kaugele ei ole mõistlik pisikesi maju toota.

Vaata galeriist Greencube’i varasemaid projekte:

Vaata ka videost, kuidas Greencube’i maju transporditakse:

LOE LISAKS: