1. Pea meeles, et tegemist on puudega

Kuna puu ümbermõõt suureneb puu kasvades, siis on oluline arvestada lisaruumiga. Puuonni raami ümber võiks jääda igast küljest 15-23 sentimeetrit ruumi. Lisaks arvesta puude liikumisega. Suurim mure polegi alati okste liikumine. Kõva tuulega võib liikuda puutüvi, mistõttu võiksid kinnitused olla dünaamilised, ent mitte liialt jäigad. Muidu võib onn kokku kukkuda.

Hea on kasutada platvormi, mis on kinnitatud puu külge poltide ja trossidega. Niisiis kasvab puutüvi pigem ümber poltide kui ümber maja - nii võid kindel olla, et majake turvaliselt omal kohal püsib. Tähtis on, et poldid oleksid paigaldatud teatud vahemaa tagant. Kui puu külge on kinnitatud polt, siis kasvab sinna uus puukiht peale. Iga 0.1 ruutmeetri kohta tuleks arvestada üks polt. Tihedamini ei maksa polte puu külge kinnitada, sest muidu sureb suur osa puust ära. Nimelt toimib puu nii, et kui kinnitad selle külge poldi, siis võtab puu seda kui kahjustatud kohta ja "suretab" selle koha välja. Kui ühes kohas on aga tihedalt polte, "suretab" puu suurema osa enda tüvist välja.

Enne puuonni ehitamist tasub konsulteerida arboristiga, kes teeb kindlaks, mis liiki puuga on tegemist ja milline on selle puu tervis. Viimane on oluline eriti poltide paigaldamise osas. Arboristide sõnul taluvad mõned puuliigid polte ja lõikekohti paremini kui teised. Näiteks on sellised sekvoiad ja teised sirgekiulised okaspuud. Küll aga ei talu polte pehmemad puud nagu paplid ja remmelgad. Oluline on, et puu oleks eluterve, sest muidu ei kasva poldile uut kihti peale. Arboristi sõnul on poltide kasutamine parem kui puule trossi ümber tõmbamine, viimasel juhul võib puu lihtsalt hinge heita.

2. Tee eeltööd

Enne puuonni ehitamist on oluline, et tead üht-teist puuonni ehituskonstruktsioonidest ja kohast, kuhu ehitama hakkad. Näiteks on oluline selgeks teha, kui palju suudavad puuoksad raskust kanda. Nii saad arvestada, kui suure ja millist tüüpi puuonni saad ehitada. Kui ehitad liiga raske maja, ei kanna oksad seda välja ja maja kukub okstega koos kokku.

Foto: Shutterstock

3. Vali õige puit

Oluline on ka kvaliteetne materjal. Kui onn on ehitatud väga soodsalt ja käepärastest materjalidest, siis võib see tormi ajal kokku variseda. Kui puit pole töödeldud spetsiaalsete vahenditega, imab see endasse vett ja niiskust. Seeläbi muutub kogu puitmaja raskemaks, mistõttu suureneb oht, et maja kukub alla. Spetsialist soovitab kasutada survetöödeldud mändi, nulgu või seedripuud.

4. Õige katusekalle

Kui katusekallet pole ja puuduvad vihmaveerennid, siis jääb vesi maja katusele ja imbub aja jooksul puitu. Seetõttu muutuvad aga puuonni konstruktsioonid nõrgemaks. Niisiis maja katusel võiks olla 12-15-kraadine kalle, mis on majast pisut eemal. Nii voolab üleliigne vihmavesi ära ja puuonn peab kauem vastu.

Foto: Shutterstock


5. Ehita maja osade kaupa

Kuna seinte ehitamine ei pruugi kolme meetri kõrgusel just meeldivaim tegevus olla, tasub näiteks terve maja sein ehitada maapinnal valmis. Seejärel saad sõbra abiga seina tõsta kõrgemale ning kinnitada poolelioleva maja külge.

6. Ole loominguline

Ära piirdu vaid nelja seina, katuse ja põrandaga. Lase oma mõttel lennata ja ehita sellest puuonnist midagi kihvti. Vaata internetist fotosid erinevatest puuonnidest ja kogu inspiratsiooni. Nii saad rohkelt uusi mõtteid ja tulemuseks on midagi vinget.

7. Räägi asi naabritega läbi

Igaks juhuks tasub kõrvalmaja naabritega puuonni ehitamise soovist rääkida. Tõenäoliselt pole neil selle vastu midagi. Ja kui hästi läheb, ulatavad nad isegi lahke abikäe. Kui see peaks aga naabrite vaadet varjama, võib muidugi juhtuda, et nad on asjale vastu. Sellest teadlik olemine on oluliselt lihtsam, kui see, et hiljem tekib palju paksu pahandust.

Vaata rohkem ideid galeriist:

Allikas: houzz.com