SW14 puitalumiinium passiivaken on esimene Eestis välja töötatud ja Saksamaa Passive House Institute'i poolt sertifitseeritud väljapoole avatav passiivmaja aken. Akna profiilid on kaitstud rahvusvahelise tööstusdisainilahenduse registreeringuga nr DM/083922.

Viking SW14 passiivaken.

SW14 passiivaknal on:

* Spetsiaalselt Eesti ja Põhjamaade kliimaolusid arvestades välja töötatud ilmastikukindel konstruktsioon. Akna kolm tihendit tagavad selle, et raami-lengi vahe on soe ning suurendavad kondensatsioonikindlust.
* 50 mm 3-kordses klaaspaketis kasutatakse kaht selektiivklaasi (Planitherm Ultra N või Planitherm ONE), argoontäidet ja sooja serva vaheliiste (SGG Swisspacer Ultimate). Valikus on ka päikesekaitse klaasid (näiteks SKN174).
* Alumiiniumkate lisab puitaknale vastupidavust.
* Sulgumispunktid ümber raami teevad akna turvaliseks.
* Passiivaken on sertifitseeritud passiivmaja komponent. Akendele kehtib reegel, et standardsuurusega 1,23 x 1,48 m tootele peab saavutama Uw < 0,80 W/m²K, kui on kasutatud klaaspaketti Ug = 0,70 W/m²K.

Aknatööstuse uued väljakutsed

Viking Window turundusdirektor Alvar Pelšs ütleb, et aknad ja uksed on muutunud energiasäästlikeks, aga toodete mõõdud on kasvanud suuremaks.
• Argoontäide on klaaspaketis muutnud tavaliseks. Klaaspaketi soojusjuhtivus (U-väärtus) oli 10 aastat tagasi 1,4 (kahe klaasiga pakett ja argoon täide siis nüüd on nüüd U =0,6 (kolme klaasiline klaaspakett ja argoon täide.
• Turule on tulnud klaaspaketi sooja serva vaheliistud. 10 aastat tagasi parim lahendus olnud alumiinumist serva vaheliistu asemel on kasutuses uued komposiitmaterjalid, millel on parem soojusisolaatsioon.
• Kolme klaasiga klaaspakett on uusehitustel saanud nüüd normiks. Lisaks energiasäästlikusele summutab selline aken ka müra paremini.
• Akende suurused on kasvanud jõudsalt – maast laeni aknad ja erinevad lükand- ning voldikuksed võimaldavad suuremat valgusava.

Kuidas aknatootja on oma tegevusega kaasa aidanud energia säästmisele? "Lisaks meie ettevõtte tehnoloogide poolt loodud passiivaknale teavitame oma kliente akende ja uste valikuid tehes alati võimalikest energiasäästu lahendustest. Erinevate toodete võrdlemiseks on meil toodete juures välja toodud ka nende soojusjuhtivustegur ehk U-väärtus," ütleb turundusdirektor.