Koristamata jäänud puulehed ja praht tekitavad aja jooksul katusele huumuse kihi. Katusele hakkavad kasvama sammal, taimed, puud. Taimede juurestik purustab katusekatte, tekivad läbijooksud, hiljem kandekonstruktsioonide purunemised. Ummistunud vihmavee äravoolukaevude tõttu võib katusele koguneda suuremal hulgal vett ja kogu katuskonstruktsioon võib saada kannatada.

Ummistunud vihmaveerennid ja vihmaveetorud aga ei täida enam otstarvet, sest peale sadu kuivavad nad aeglaselt ja hakkavad ajapikku roostetama. Aja jooksul ka hoone konstruktsioonid liiguvad, deformeeruvad ja vananevad. Katusele mõjuvad erinevad ilmastikutingimused — suvel palav, talvel külm, päike, tuul, vihm, torm, lumi, jää, tuisk, pluss- ja miinustemperatuuride vaheldumine. Samuti inimtegevus ja linnud katusel.

Soovitusi katuste hoolduseks:

- Katuse ülevaatus koos vajalike hooldustöödega tasub ära teha pigem mõni aeg varem kui alles pärast probleemide ilmsikstulekut. Katuste ülevaatus koos vajalike hooldustöödega pikendab kindlasti katuste eluiga.

- Lamekatused tuleks üle vaadata vähemalt kaks korda aastas — kevadel, peale lume sulamist ja sügisel enne külmade tulekut. Lamekatused peab üle vaatama peale katusel tehtavaid töid (erinevate seadmete paigaldamine; katuse kohal olevate akende, seinte remonditööd; räästa ja parapetisõlmes tehtavad tööd; katuse läbiviikude tegemine, katusereklaamide paigaldamine; antennide paigaldamine; muud katusel tehtavad tööd).

- Lamekatused tasuks üle vaadata ka peale ekstreemseid ilmaolusid (torm, tuisk, kõva vihmasadu, mõni muu ebatavaline ilmastikunähtus), vajadusel peab katuseid üle vaatama tihedamini (kui katusele koguneb suurel hulgal puulehti, prahti, lund vms.).

Liiglume koristamisest lamekatustelt

Normaaloludes ei ole vaja lamekatuselt lund rookida. Seda peaks tegema siis, kui on tekkinud kandekonstruktsioonile liigne koormus või on karta lume kukkumisel tekkida võivaid ohtlikke olukordi. Töö tegemiseks tuleb kasutada mitteteravaid tööriistu (ümarate nurkadega ja tugevdamata äärega kühvlid), jää eemaldamiseks katustelt tuleb kasutada sulatatavaid aineid, gaasileeki või kuuma vett. Kindlasti ei tohiks aga katuselt jääd raiuda kirve, labida või kangiga. Lumi eemaldatakse katustelt kiht-kihilt, jättes katusele vähemalt 10 cm paksuse kaitsekihi

Kindlasti tuleb vältida lume kukkumist ülemistelt tasanditelt alumistele katusetasanditele ja lume kuhjumist katusel hunnikutesse.

Allikas: Evari.ee

LOE VEEL: