Vähenda temperatuuri ruumides, kus keegi ei viibi või kus viibitakse vähem

Näiteks on võimalik alandada põrandakütte temperatuuri neis ruumides, kus viibitakse vähem, nagu esikud, koridorid. Kui lähed reisile, siis lülita välja põrandaküte vannitoas, esikus jm, samuti alanda ruumides hoitavat temperatuuri.

Kasuta radiaatorite termostaate

Radiaatorite termostaatide kasutamisel tähendab 1 kraad temperatuuri vähendamist küttekulude vähenemist 5%. Radiaatorid ei pea kogu aeg huugama. Kodust tööle-kooli lahkudes keera radiaatorid režiimi peale, kus nad ainult vajadusel lülitavad end sisse. Koju tulles on küll mõnus, kui maja on soe, ent küttekulusid vähendab selline tegevus märgatavalt.

Radiaatorite puhul aitab küttekulusid kokku hoida ka neile termosventiilide paigaldamine, regulaarne õhutamine ning sisepindade puhtana hoidmine ladestuvast katlakivist.

Vaata üle kodused elektriseadmed

Kodusest elektrikasutusest kulub keskmiselt 5–10% seadmetele, mis ei tee kasulikku tööd, vaid on jäetud ooterežiimile, näiteks monitorid, telerid, digiboksid, muusikakeskused vms. Neid seadmeid välja lülitades väheneb ka elektritarbimine. Kodust lahkudes lülita need täiesti välja või ühenda vooluvõrgust lahti. Üldine reegel kodus võiks olla ka see, et kui keegi telerit enam ei vaata, siis lülitatakse see välja.

Kodumasinaid ja elektroonikat soetades tuleks jälgida erinevate seadmete elektritarbimist: energiamärgistus on kohustuslik isegi teleritel, külmkappidest ja pesumasinatest rääkimata. Võimalusel eelistage väiksema elektritarbimisega seadmeid.

Võta laadijad pärast kasutamist pistikust välja

Väga mugav on hoida pidevalt tarbimises olevate seadmete laadijaid ootel, kuid ka need tarbivad asjata elektrit, kui nad tööd ei tee. Seepärast ühenda pärast laadimist seinakontaktist lahti mobiili-, pardli-, hambaharjalaadijad.

Toast lahkudes kustuta tuled

See vana hea nõuanne võib vähendada sinu elektrikulusid kuni 25%. Paljudes majapidamistes põlevad tuled igas toas ja mõnes toas lausa mitu. Toast lahkudes kustuta tuled ja harjuta see selgeks tervele perele. Samuti ei pea toas kasutama neid lampe, mida pole hetkel vaja. Näiteks kui keegi laua ääres ei istu, siis pole laualambi põlemisel mingit vajadust.

Vaata ka üle kasutuses olevad elektripirnid. Valides säästu- või LED-lambid, saab valgustusele kuluvat elektrikogust kuni 80% vähendada.

Vaata üle oma veetarbimine ja toidutegemise harjumused

Kui vett soojendatakse elektriga, siis annab siingi üht-teist ära teha energiasäästuks — mida vähem vett tarbida, seda vähem elektrit kulub selle soojendamiseks. Kui parasjagu hambaid pesta, siis pane vesi harjamise ajaks kinni ja keera lahti ainult siis, kui vaja. Nõusid ei pea pesema pidevalt voolava vee all, siingi kasuta vett vajadusel. Duši all käimine raiskab vett päris korralikult. See on ebamugav, ent oluline samm kulude vähendamise poole, kui vahepeal, enese sisseseebitamise ajal, vesi kinni on.

Vett keeda elektrilise veekeetjaga ainult nii palju kui parasjagu vaja. Paari tassi tee tegemiseks ei pea tervet liitrit üles kuumutama. Tasub ka kõrva taha panna, et vee keetmine pliidil tarbib rohkem elektrit kui vee keetmine elektrikannus. Kui teed pliidi peal süüa, siis võimalusel vali õige suurusega keeduala. Kui kasutad suure keeduala peal liiga väikest potti, siis võib kuni 20% soojast niisama raisku minna. Kui supp või muu keedus vajab valmimiseks vaikset keemist, siis vähenda pliidil kuumust sinnamaani, kus toit veel keeb. Kui toit hakkab valmima, siis võib juba enne valmimist pliidi päris kinni keerata — keeduplaadi soojast jagub lõpuni välja.

Sulge uksed korralikult

Komme hoida toiduvõtmise ajal külmiku ust pärani lahti ja sulgeda see alles siis, kui kõik vajalik on välja tõstetud, tähendab seda, et külmikust tulev jahe õhk vajab soojendamist. Sama lugu kehtib, kui käia välisuksest sisse-välja ja seda vahepeal pärani hoida, näiteks kui tood autost poekotte ära. Iga vahepeal tuppa tulnud jahedama õhu pahvak ütleb radiaatoritele, et on tarvis tööle hakata. Harjuta uksi vahepeal kinni panema, sellega väheneb elektritarbimine.

Kasuta kardinaid

Kui saabub pimedus, tõmba kardinad ette. Su aknad võivad olla küll soojapidavad, aga ettetõmmatud kardinad hoiavad toasooja toas, aknapind paratamatult jahutab toaõhku.

Vaata üle oma energiapakett

Kuna muutunud võivad olla teie elektritarbimine või praeguse elektrimüüja paketid, siis paluge oma lepingupartneril teha võrdlev pakkumine just teie tänast tarbimist arvestades. Mitu elektrimüüjat on lisanud oma e-teenindusse hinnakalkulaatori, mis soovitab igale tarbijale kõige soodsamat hinnapaketti.