Under on maapinnast viis meetrit allpool ja hoone paksud seinad on piisavalt tugevad, et vastu panna kõiksugustele katsumustele, mida ümbritsev merekeskkond pakub. Ühtlasi on restoran Under arhitektuuribüroo Snøhetta esimene veealune projekt.

Projekti peaarhitekt Rune Grasdali sõnul on hoone üks peamisi eeliseid selle ühenduvus looduse ja maapinnaga. Mees lisab, et eriti suure elamuse pakub külastajatele aga söögikohta sisenemisviis: vee alla tuleb minna läbi betoontoru, mis viib maa-alla ja mida tavaliselt inimene teha ei saa.

Oodata võib kolme korrust ja kogu restoran mahutab umbkaudu sada inimest. Sissepääsu ja garderoobi all asub šampanjabaar, mis peaks tähistama kaldapiiri üleminekut ookeaniks. Vähemalt nii väidavad projekti väljamõtlejad. Minnes aga edasi ja sügavamale, jõuab külastaja restoranisaali, kus on kaks pikka lauda ja palju pisikesi laudu. Restoranis on ka neljameetrine akrüülaken.

Grasdali arust on eelkõige oluline, et inimesed tunneksid end restoranis olles turvaliselt ja et kellelgi ei tekiks klaustrofoobilist tunnet. Just seetõttu on disainerid kasutanud sisekujunduselementidena lugematul hulgal kõiksuguseid looduslikke materjale, näiteks nagu tamm. Lisaks on söögikohas hea valgustus ja kõik on korraldatud nii, et inimesed saaksid vahva elamuse.

Restorani peakokk Nicolai Ellitsgaard plaanib pakkuda toite vastavalt hooajale. Kevadsuvisel ajal pakutakse pearoa kõrvale kohalikke juurvilju. Sügistalvisel ajal saab pearoa kõrvale nautida aga seeni ja pähkleid. Menüüs leidub aga väga palju toite, mille üks osa on karbid.

Restorani välimus ja välissein vee all on tehtud nii, et see meelitaks ligi rannakarpe, kes end sinna külge kinnitavad. Kui restoran on suletud, kasutavad seda merebioloogid erinevate uuringute tegemiseks. Uuritakse näiteks mere käitumist erinevate hooaegade vältel.

Allikas: edition.cnn.com

LOE KA: