OSB plaat

OSB plaat valmistatakse ristkulikuliste puitlaastude kokku pressimise teel kõrge rõhu ja temperatuuri tingimustes. OSB-3 plaat on veekindel ja OSB-2 plaat on niiskuskindel. Toodet tuuakse maale väga erinevatest riikidest näiteks: Ameerikast, Hiinast, Brasiiliast jne.
OSB plaadid toodetakse uudse tehnoloogiaga ja need on näitajatelt võrreldavad veekindla vineeriga. Materjalil on mõlemalt küljelt samasugune pinna kvaliteet ning on kergesti töödeldav. OSB plaate võib kasutada seinte vooderdamiseks, põrandate alusteks, lae detailideks, betoonvormide raketisteks, konstruktsioonielementideks, katuseks, piireteks

Puitlaastplaat

Puitlaastplaat on puitplaat, mis on valmistatud kõrgel temperatuuril ja survel kokku pressitud puitlaastust ja sideainest. Enamasti kasutatakse spetsiaalseadmes purustatud okaspuidu laastu. Niiskuskindla puitlaastplaadi puhul kasutatakse kokku pressimisel niiskuskindlat liimi.
Erineva otstarbega plaatide valmistamiseks kasutatakse erineva kuju, suuruse ja orientatsiooniga laastu ning erinevaid sideaineid (peamiselt karbamiid- ja fenoolformaldehüüdvaike).
Toodetakse nii kuivades kui ka niisketes tingimustes kasutatavat puitlaastplaati, samuti spetsiaalset kandekonstruktsiooni plaati ning punnühendusega sidumiseks mõeldud plaati.
Puitlaastplaat on väga levinud materjal ehituses ja mööblitööstuses, kuid ka näiteks pakendite valmistamisel. Puitlaastplaadi paksus jääb enamasti vahemikku 6–28 mm, kuid rohkem kasutatakse plaate paksusega 12–25 mm. Plaadi tihedus on kuni 700 kg/m3. Levinuim formaat on 2600 x 1200 mm. Plaadi niiskusesisaldus jääb vahemikku 5–13%.
Ehituses kasutatakse puitlaastplaati peamiselt vooderdus- ja alusmaterjalina. Mööblitööstuses on puitlaastplaat juba pikka aega olnud üks levinumaid puiduasendajaid nii korpusmööbli kui ka pehme mööbli konstruktsioonielemendina. Nähtavate pindade puhul kasutatakse puitlaastplaati lamineerituna või spoonituna.

Vineer

Vineer on kihiline materjal, mis valmistatakse õhukeste puitlehtede – spoonide – kokku liimimise teel. Spooni kihtide arv sõltub vajalikust paksusest ning need asetatakse vineertahvlisse üksteise suhtes kiudude suunaga risti, nii et kihtide arv tahvlis oleks paaritu. See on vajalik vineertahvli kaardumise tõkestamiseks, kuna väliste spoonide kiud on ühesuunalised. Valmistatakse ka ühesuunalist vineeri, kus puidukiud on kõigil kihtidel ühes suunas. Vineer paisub, väändub ja tõmbub kokku vähem kui tavaline puit.
Vineer on mitmekülgne materjal ja sobilik kasutamiseks ka ilmastikukindlust nõudvas keskkonnas nagu aed.
Niiskuskindlat kasevineeri kasutatakse sise- ja välistingimustes: ehituses, transpordi vahendites, pakenditööstuses, mööbli valmistamisel, sisustuselementides, mänguväljakutes.

Tsementkiud- ja tsementlaastplaadid

Tsementkiudplaadid on valmistatud portlandtsemendist, spetsiaalsetest tehis- ja tselluloosikiududest ning mineraalidest ja filleritest. Oma koostisest lähtuvalt on tooted tugevad, pika kasutuseaga, keskkonnasõbralikud ning väga heade tulepüsivusomadustega. Tsementkiudplaatide muljetavaldava tugevuse saladus peitub nende tootmisprotsessis. Õhukesed materjalikihid asetatakse üksteise peale ning enne, kui plaatide aeglane kuivamisprotsess lõpeb, surutakse tohutu surve all tihkelt kokku. Kõik õhukesed kihid on tugevdatud spetsiaalselt valitud kiududega – nii omandab kiudtsement tugevuse, millele plaatmaterjalide maailmas leidub vähe vastaseid.
Tsementkiudplaadid on oma tugevuse, tulekindluse ja hea ilmastikukindluse tõttu sobivad kasutamiseks nii välistingimustes ehitiste fassaadi ja sokli kattematerjalina kui ka sisetingimustes ehituskonstruktsioonides või kattematerjalina niisketes ruumides.
Värvitud ja kivipuruga kaetud plaatide kasutuskohaks on ventileeritud fassaadilahendused. Plaadid ei sisalda asbesti ega muid tervisele ohtlikke aineid, on ökoloogilised, putukate ja hallitusekindlad ning sobivad seega kasutamiseks ka sisetingimustes.
Töötlemata plaate kasutatakse peamiselt nö ehitusplaadina – vaheseinte, lagede, põrandate ehitamisel, kus on oluline plaadi tugevus, niiskuskindlus, hea heliisolatsioon ning elektrilöögikindlus.
Kuidas rajada pragudest priid ja soojapidavad laed ning seinad, sellest saad lugeda siit.
Vineeri kasutusvõimalustest saad lugeda siit.
Allikas: Puumarket, Vineerimaailm