Tartu Näituste korraldatavate ehitusmesside traditsioon ulatub tagasi 1995. aastasse. 23 aastaga on mess nii sisult kui vormilt kasvanud, viimased viis aastat on ehitusteemade kõrval laialt esindatud ka sisustusvaldkonna väljapanekud. Mullu võõrustas mess eksponentettevõtteid kõigis kolmes Tartu Näituste messikeskuse paviljonis, tänavu on hallid veelgi tihedamalt ekspositsioonidega täidetud ning messile on tulemas varasemast enam ettevõtteid.

Messi Ehitus ja Sisustus projektijuhi Anders Urbeli sõnul on ehituse ja sisustuse valdkonnad korraga esindatud, et pakkuda külastajatele terviklikumat ja põnevamat ülevaadet sektori arengutest. Messil saab tutvuda üle 140 ettevõtte toodete ja teenustega, esindatud on üldehitusega seonduv ehitusmaterjalidest küttelahenduste ja tööriistadeni ning viimistlusvahendid, mööbel ja sisustuselemendid. “Mess on temaatiliselt väga lai ning pakub uudistamist spetsialistidele ja tavakülastajatele. Nii uutel kui ka vanadel ehitusmessil käivatel ettevõtetel on esitleda palju uudistooteid, seega pakub sündmus avastamisrõõmu ka messi püsikülastajatele,” rääkis korraldaja.

Tänavu on mess Ehitus ja Sisustus võrreldes varasemate aastatega ka rahvusvahelisem. Lisaks kodumaistele ettevõtetele on esindatud ka Läti, Leedu ja Saksamaa firmad. “Kindlasti annavad välisettevõtted messile sisukust juurde, tuues publiku ette kaubamärke, mida varem pole Tartu ehitus- ja sisustusmessil esitletud,” märkis Urbel ning lisas, et välisfirmasid on kohal kümmekond. Rahvusvahelisuse kõrval tõi korraldaja esile veel ka seda, et messi kvaliteeti tõstavad suurettevõtted ja korporatsioonid, esimest korda on esindatud näiteks Eesti Gaas.

Kui ehitustemaatika katab Tartu messikeskuse A- ja B-paviljonid, siis C-paviljon on täiel määral sisustustemaatika päralt. “Sisustuse poolel annab tänavu tooni mööbel, alustades köögimööblist ning lõpetades pehme- ja täispuitmööbliga. Kohal on nii väikeettevõtted kui ka juba laiemat tuntust kogunud mööblitootjad ja müüjad. “Messi komplekteerimisel oleme lähtunud sellest, et väljapanekud kõnetaksid erineva disainieelistuse ja eelarvega külastajaid,” kirjeldas messi projektijuht.

Traditsiooniks on saanud, et sisustushallist leiab ka suure disainiala, tänavu on fookuses hübriidruum ehk kontori sisustamine sellisel viisil, mis toetaks meeskonna loomingulist tööd ning pakuks võimalusi nii eraldi kui ka koos töötamiseks. “Töö iseloom ja viisid, kuidas seda tehakse, on ajas palju muutunud. Sageli ei täida kontor enam meeskonna vajadusi. Messi disainiala annab põhjaliku ülevaate lahendustest, mida saab rakendada nii kontoris kui ka kodus,” märkis Urbel. Hübriidruum on mõiste, mis on tema sõnul paljudele kahtlemata võõras, kuid pärast messikülastust juba tuttavam, sest disainialal on esindatud 30 ettevõtte tooted mugava töökeskkonna kujundamiseks.

Messil Ehitus ja Sisustus on esindatud ka kõik see, mis üldehituse ja kodusisustuse vahele mahub ehk saunatemaatika, kasvuhooned ja muu taoline. Messil näidatakse kohalike ettevõtete toodetud saunamajakesi ja kümblustünne, tänavu pannakse suurt rõhku ka veesilmadele – veega täidetakse nii basseinid kui mullivannid. Omaette vaatamisväärsus on korraldaja sõnutsi kindlasti aiatiik, kus ujuvad enam kui tuhat eurot maksvad kalad.

Seminariprogramm, mis annab juba konverentsi mõõtmeid välja, on sel korral veelgi sisutihedam. Lisaks 120-kohalisele suurele seminarialale on tänavu kasutusel ka messikeskuse 25 kuulajat mahutav seminariruum. Kuigi ligemale pooled seminaridest on suunatud eeskätt spetsialistidele ning on eelregistreerimisega, avaneb võimalus oma ala vaieldamatuid spetsialiste kuulata ka teistel messikülastajatel. Kuivõrd messi seminariprogramm on mahukas, soovitab sündmuse korraldaja eelnevalt ajakavaga kodulehel www.ehitusmessid.ee tutvuda. Messi Ehitus ja Sisustus seminariprogramm vältab kõigil kolmel toimumispäeval.

Mess Ehitus ja Sisustus avab uksed neljapäeval, 12. oktoobril kell 11 ning on avatud kuni laupäeva, 14. oktoobri kella 16ni.